“Adevărul” m-a întrebat ce cred despre intrarea Andreei Berecleanu la Observator. Articolul se află aici, iar mai jos vă propun răspunsul integral:
Noua schimbare de la Observator, în care Alina Petrescu pleacă după ce a făcut mai puțin decât Alessandra Stoicescu și Lucian Mândruță, dovedește ceea ce spuneam încă din februarie 2010, când Alina a intrat pe post: problemele știrilor de la Antena 1 nu țin de prezentator, ci de alegerea subiectelor, editarea textelor și packaging. Am văzut că la Observator se face mișto de victime, textul de comentariu nu are sens, iar montajele devin tot mai rudimentare, cam în felul în care ne-a obișnuit Realitatea TV, care, cel puțin, are scuza a 24 de jurnale pe zi.
Alina Petrescu, o prezentatoare cu calități certe pentru formatele mai serioase, gen Antena 3, și-a alterat brandul din vina celor care au decis s-o mute pe Antena 1 în contextul de mai sus, fiindcă totul se decontează la vedetă, cel puțin în România. Andreea Berecleanu e mai potrivită pentru “Observatorul” de prime-time, fiindcă e o prezentatoare versatilă, care a funcționat bine în cele mai diferite formate și alături de cei mai diferiți parteneri. Are, în plus, și glamour-ul unei vedete TV de primă mână, datorită vechimii în breaslă și marketingului PRO de care a beneficiat până prin 2003, când a venit la Antenă. Problema e, totuși și în continuare, la producție, subiecte, scriitură. E cazul ca Andreea să țină cont de faptul că Observatorul a devorat deja trei oameni valoroși în șase luni: Stoicescu, Mîndruță, Petrescu. Cea dintâi nu se mai prea vede, Mîndruță a trecut prin experimentul nereușit cu jacuzzi și toate celelalte, iar pe Alina o văd mai curând la Realitatea TV, presupunând că acest post mai are planuri pe termen mediu sau lung. În acest ritm, s-ar putea ca familia Voiculescu să rămână doar cu Gâdea, Badea și Stan, ipostaze ale “omului nou” în materie de TV în România.
Ceea ce se întâmplă în aceste zile pe posturile românești arată că televiziunea e o afacere de producători, case de producție și așa mai departe. Am văzut prea des oameni valoroși puși în contexte nefericite pentru ca să mă mai mir. Dar ar fi cazul ca și managerii să se raporteze corect la ABC-ul meseriei.
De-aia imi place mie Telejurnalul.