Presa noastră, așa cum s-ar vedea din 2061

Ce e un analist? Un cetățean suspectat că vorbește la telefon cu patronul televiziunii, care-i spune ce să spună, când, aiurea!, e plătit tocmai pentru că știe ce trebuie să spună fără să-l piseze pe patron. Dar un poet național? De când a murit Păunescu, sintagma nu mai desemnează un singur exemplar al speciei. Și așa mai departe: “Dilema” mi-a cerut un articol despre cum s-ar vedea lucrurile din presa lui 2011 din 2061 și am făcut un fel de dicționar. Fiindcă la noi, noțiunile consacrate au niște sensuri cu totul diferite de cele de bază, așa cum ne-a avertizat Maiorescu atunci când vorbea de forme fără fond. De fapt, fondul există, dar e cel diferit…

ANALIST – vietate itinerantă de la o emisiune la alta, însă foarte rar de la un post TV la altul. Se pricepea la orice, dar nu la orice fel de „orice“, ci numai la cel care era pe placul unei anumite televiziuni. Treaba lui era să suplinească lipsa de informație cu palavre bine țintite împotriva unuia sau altuia din blocurile politice. Știința lui – să miroasă ce i-ar plăcea patronului să spună despre cutare sau cutare chestie, conform intereselor de moment, și s-o facă. Reporterii din „cealaltă“ presă încercau cu înverșunare să-l prindă vorbind la telefon cu patronul lui, mogulul. Aiurea! Analistul era bine plătit, tocmai fiindcă nu trebuia să-și pisălogească la telefon patronul, ca să știe ce are de zis.

BLOGGER – termen-umbrelă pentru o persoană care făcea ceva neștiut de nimeni, pe Internet. În unele cazuri, era vorba de un nepriceput care încerca să-și mascheze lipsa unei ocupații anume într-o meserie. Alte dăți, era un tip foarte supărat, care în unele cazuri părea a avea potențial de cetepeu (v.), dar n-a devenit așa ceva fiindcă s-a ocupat mai ales de înjurat televiziunea care ar fi urmat să-l consacre. Oricum, refuza cu obstinație orice fel de încadrare și se considera o ființă nepereche.

CETEPEU – substantiv neutru (pl.: cetepéuri, accent pe ultima silabă la singular), animal solitar specializat în intervenții telefonice mahmure la TV. Conform unor lingviști, cuvîntul vine de la CTP – Cristian Tudor Popescu, ziarist din ultimul deceniu al secolului XX, care și-a construit reputația mai curînd la televizor decît în propria gazetă, pe care n-a reușit s-o facă să depășească 50 de mii de exemplare vîndute la chioșc.

DEONTOLOG – vezi „tonomat“.

DEONTOLOGIE – activitatea de a înjura mogulii (v.).
Continuarea, pe site-ul “Dilema”. Mi-a plăcut și ce a scris Constantin Vică.

3 thoughts on “Presa noastră, așa cum s-ar vedea din 2061”

  1. Copy/paste din Dilema:

    ANALIST – vietate itinerantă de la o emisiune la alta, însă foarte rar de la un post TV la altul. (la inceput)
    Iulian Comanescu este analist media. (la final).

    Intrebarea mea de amator: analistul media face parte din marea familie a analistilor sau e altceva ?

  2. Nu. Hai să punem punctul pe i: ăia nu sunt analiști. Sunt aplaudaci, chibiți, yesmeni, țuțeri, suporteri de galerie, zvoneri, răspândaci – orice, numai analiști nu !

    Am și eu lista mea. Pe persoană fizică, de amator, zic. Genul de oameni care îmi consumă bateriile de la telecomandă dar mă determină să fac economie la curent. Fiindcă singurul buton convenabil al telecomenzii rămîne cel de OFF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *