Antonescu. Dar Voiculescu?

Antonescu se alege cu o imagine șifonată de pe urma alianței cu Voiculescu, au spus deja comentatorii politici. Ce se va întâmpla însă cu Dan Voiculescu?

Deși a câștigat cu Antena 3, de câtăva vreme, prime-time-ul de la Realitatea TV, fondatorul Partidului Conservator și al Intact Media Group a fost mai scutit de critici decât celălalt mogul foarte implicat în jocurile politice ale ultimilor ani, Sorin Ovidiu Vîntu. Oare de ce? Posibil, pentru că, de câțiva ani, Voiculescu dă dovadă de cel puțin o aparentă consecvență. Cea mai contondentă politic zonă a Intact Media Group, Antena 3, este măcar constantă în ultimii ani din punctul de vedere al tendențiozității. Iar retorica postului include un început de asumare a pozițiilor, care aduce oarecum cu susținerea-pe-față pe care canale media din țările civilizate o acordă unor candidați și formațiuni.

Prin asocierea cu PNL, Voiculescu o cotește însă din nou. Cum proaspăt anunțata Alianță de Centru-Dreapta nu are elemente de doctrină și strategie convingătoare, nu ne rămâne decât să ne gândim că Adriana Săftoiu, ea însăși liberală, a acreditat/confirmat deja public ideea că PNL dorește de la Dan Voiculescu susținerea propagandistică a Intact.

Prin această repoziționare, Dan Voiculescu pare deci, din nou, expus. Antonescu, un personaj cu o imagine mult mai bună în ciuda scăderilor și inconsecvențelor, a funcționat până acum ca paratrăsnet al nemulțumirilor. Dar lucrurile nu vor rămâne așa.

E clar că Voiculescu vrea destul de tare în Parlament în 2012, dacă s-a decis să riște, prima oară de ani de zile. Dar, față cu un personaj atât de frustrant-imprevizibil, poate e mai cuminte să afirmăm doar că Alianța de Centru-Dreapta crește valoarea de piață a Antenei 3. Vorbim desigur de piața politică. Și, poate, Crin Antonescu, care a încercat să fie iezuit într-n fel cam naiv, la asta ar trebui să se gândească: când și pentru ce îl va părăsi Voiculescu?

Articol scris pentru ediția de tipar a “României libere” de marți, 12 ianuarie

5 thoughts on “Antonescu. Dar Voiculescu?”

  1. Daca ma intrebi pe mine eu cred ca Antonescu pierde mult mai putin in imagine decat ni se pare.

    PNL nu poate sa sara de 20% in sondaje, societatea romana nu inghite mai mult liberalism. Suntem bine educati sa fim de stanga.
    Plus ca platformele si ideologiile la noi conteaza cat negru sub unghie.

    Antonescu a castigat o platforma media importanta, “antenele” iar noi cei ce facem analize peste analize despre “nuante” si “imagine publica”, eventual pe bloguri, nu vom merge la vot in 2012 (vezi participarea tinerilor si intelectualilor la ultimele alegeri)

    Asadar miscarea PNL-ului pare cel putin inspirata 🙂

  2. Eu cred că încape mai mult liberalism în România. Dar asta nu înseamnă că nu s-ar putea ca lui Antonescu să-i iasă calculul respectiv. Mie unuia electoratul PNL mi se pare alergic la colaborări cu fosta Securitate și tot restul, dar cine știe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *