Presa noastră, aşa cum s-ar vedea din 2061

Ce e un analist? Un cetăţean suspectat că vorbeşte la telefon cu patronul televiziunii, care-i spune ce să spună, când, aiurea!, e plătit tocmai pentru că ştie ce trebuie să spună fără să-l piseze pe patron. Dar un poet naţional? De când a murit Păunescu, sintagma nu mai desemnează un singur exemplar al speciei. Şi aşa mai departe: “Dilema” mi-a cerut un articol despre cum s-ar vedea lucrurile din presa lui 2011 din 2061 şi am făcut un fel de dicţionar. Fiindcă la noi, noţiunile consacrate au nişte sensuri cu totul diferite de cele de bază, aşa cum ne-a avertizat Maiorescu atunci când vorbea de forme fără fond. De fapt, fondul există, dar e cel diferit…

ANALIST – vietate itinerantă de la o emisiune la alta, însă foarte rar de la un post TV la altul. Se pricepea la orice, dar nu la orice fel de „orice“, ci numai la cel care era pe placul unei anumite televiziuni. Treaba lui era să suplinească lipsa de informaţie cu palavre bine ţintite împotriva unuia sau altuia din blocurile politice. Ştiinţa lui – să miroasă ce i-ar plăcea patronului să spună despre cutare sau cutare chestie, conform intereselor de moment, şi s-o facă. Reporterii din „cealaltă“ presă încercau cu înverşunare să-l prindă vorbind la telefon cu patronul lui, mogulul. Aiurea! Analistul era bine plătit, tocmai fiindcă nu trebuia să-şi pisălogească la telefon patronul, ca să ştie ce are de zis.

BLOGGER – termen-umbrelă pentru o persoană care făcea ceva neştiut de nimeni, pe Internet. În unele cazuri, era vorba de un nepriceput care încerca să-şi mascheze lipsa unei ocupaţii anume într-o meserie. Alte dăţi, era un tip foarte supărat, care în unele cazuri părea a avea potenţial de cetepeu (v.), dar n-a devenit aşa ceva fiindcă s-a ocupat mai ales de înjurat televiziunea care ar fi urmat să-l consacre. Oricum, refuza cu obstinaţie orice fel de încadrare şi se considera o fiinţă nepereche.

CETEPEU – substantiv neutru (pl.: cetepéuri, accent pe ultima silabă la singular), animal solitar specializat în intervenţii telefonice mahmure la TV. Conform unor lingvişti, cuvîntul vine de la CTP – Cristian Tudor Popescu, ziarist din ultimul deceniu al secolului XX, care şi-a construit reputaţia mai curînd la televizor decît în propria gazetă, pe care n-a reuşit s-o facă să depăşească 50 de mii de exemplare vîndute la chioşc.

DEONTOLOG – vezi „tonomat“.

DEONTOLOGIE – activitatea de a înjura mogulii (v.).
Continuarea, pe site-ul “Dilema”. Mi-a plăcut şi ce a scris Constantin Vică.

 1. Marian Stavaroiu Reply

  Copy/paste din Dilema:

  ANALIST – vietate itinerantă de la o emisiune la alta, însă foarte rar de la un post TV la altul. (la inceput)
  Iulian Comanescu este analist media. (la final).

  Intrebarea mea de amator: analistul media face parte din marea familie a analistilor sau e altceva ?

 2. Marian Stavaroiu Reply

  Nu. Hai să punem punctul pe i: ăia nu sunt analişti. Sunt aplaudaci, chibiţi, yesmeni, ţuţeri, suporteri de galerie, zvoneri, răspândaci – orice, numai analişti nu !

  Am şi eu lista mea. Pe persoană fizică, de amator, zic. Genul de oameni care îmi consumă bateriile de la telecomandă dar mă determină să fac economie la curent. Fiindcă singurul buton convenabil al telecomenzii rămîne cel de OFF.

Post your thoughts