Cum se poziționează media în funcție de cifrele participanților la protest

Câți oameni au participat, de fapt, la protestul anti-ordonanțe de aseară? Nu știu, dar voi știți schița lui Caragiale în care acesta încearcă să își facă o idee despre prezența la un miting în funcție de relatările din două gazete, una de opoziție și alta a puterii? Adevărul e oarecum media relatărilor, zice dramaturgul. Se poate să fie așa, dar cu siguranță, dacă înșiri pe abscisă cifrele date de brandurile de știri din România, afli ceva despre poziționarea politică a acestora.

Nu găsesc citatul din Caragiale, dar acesta spunea ceva de genul: dacă gazeta guvernului vorbește de o adunătură de derbedei, iar cea a opoziției de o întrunire de onorabili, înseamnă că au fost oameni “și așa, și așa”. Dacă opozanții spun 3.000, iar guvernamentalii 1.000, probabil că au fost 2.000 de oameni. Dar destul cu secolul al XIX-lea: sunt convins că în 2017, nici o estimare, nici măcar cea a Jandarmeriei, pe care de data asta n-am văzut-o, nu are cum să fie fidelă. Cert e doar faptul că în funcție de cifrele date imediat după protestul anti-ordonanțe de aseară, media din România se poziționează așa cum puteți vedea:

În stânga, începând cu “câteva mii” al Antenei 3, se înșiră prăvăliile media mai apropiate de PSD, iar în dreapta, la 30.000, sunt cele anti, în trecut mai apropiate de tabăra Băsescu (ironic, aseară un pemepist zicea ceva de lovitură de stat și implicarea serviciilor, dar asta-i altă poveste). Atenție, cifrele sunt cele disponibile aseară, în primele momente de după miting (s-ar putea ca unii să și le revizuiască) și, mai mult, sunt cele pe care le-am găsit pe site-urile brandurilor respective și nu la TV, atunci când era cazul. Ceea ce, se va vedea, contează.

OK, dar ce caută România TV în plutonul de 20.000? Dar TVR la 30.000? Aici intervin relativizările. La România TV poate fi vorba de faptul că site-ul e oarecum independent de televiziune, din câte mi s-a șoptit. La TV nu m-am uitat, dar din câte se vorbea pe Facebook, postul lui Ghiță punea în circulație teorii de genul: prezența a numeroși câini la protest dovedește implicarea serviciilor. Prin contrast, site-ul era curat, numai cu informații factuale de la protest și fără nicio teorie a conspirației, în timp ce Antena 3 dădea “pe surse” că ministrul de interne, Carmen Dan, a constat implicarea unității Doi și-un sfert în proteste. Nu știu exact cum stau lucrurile la o scară mai mare.

A doua ciudățenie este prezența TVR printre branduri tradițional anti-PSD – și pe vremuri apropiate de Traian Băsescu -, în condițiile în care instituția e condusă de un președinte-director general impus de PSD împotriva votului Consiliului de Administrație, Irina Radu. Știrea despre miting am găsit-o însă pe coloană, la TVR.ro, postată la ora 21.24, deci mai târziu decât în alte medii; probabil, TVR “s-a luat” pur și simplu după alte surse, iar cele care dădeau 30.000 de participanți au predominat. În general, la astfel de evenimente, publicațiile online preiau tacit, destul de des, estimările celorlalți. Grija de a nu călca pe bec e mai importantă decât originalitatea.

Din punctul ăsta de vedere, o estimare ne-rotundă la Digi24 (28.000) se leagă oarecum de discursul mai reținut al Digi. Faptul că Mediafax și Gândul dau doar 15.000 (i-am pus la un loc fiindcă Gândul preia de regulă Mediafax cu astfel de lucruri) nu înseamnă neapărat apropiere de PSD, ci și conservatorismul agenției de știri, care și-a construit un brand solid evitând exagerările și informațiile incerte. În fine, Realitatea.net/TV, care era pe vremuri o televiziune de mogul, anti-Băsescu și pro-Geoană, pare în ultima vreme în orbita PNL, ceea ce se potrivește cu cifrele maximale livrate.

Altfel, cu toate nuanțările de mai sus, schema funcționează destul de bine. Dacă e să ne gândim din nou la Antena 3 versus România TV, prima e din nou, cum spuneam acum câteva zile în Adevărul, în ofsaid. De speculat ar fi că România TV are un discurs pe TV și altul pe site fiindcă primul contează pentru alegători, iar al doilea riscă să stârnească scandal pe Net, fiindcă adesea Facebook-ul și tot restul percep televiziunea în funcție de ceea ce se vede pe site. Dar asta e doar o speculație. Altfel, uitați-vă la cifre de felul ăsta data viitoare și o să puteți trage singuri concluziile.

P.S.: Aplicând metoda lui Caragiale, la miting au fost 24.818,18 participanți, dacă e să facem media aritmetică a cifrelor propriu-zise (excluzându-i pe cei cu “câteva” sau “aproape”). Nu c-ar conta neapărat.

Câteva poze

4 thoughts on “Cum se poziționează media în funcție de cifrele participanților la protest”

  1. Iuliane, slabutz. Mediafax si gandul sunt finantate de Sarbu. Adrian Sarbu. D-aia au si agenda pe care o au. Asta ti-o spun asa, ca-ti sunt prieten. Altfel, mai munceste si tu, mergi pe teren, nu-ti da doar cu parerea din varful patutzului deranjat… Nasuc mic!

    1. Cu Mediafax/Sârbu am avut o colabo anul trecut și ce pot spune e că nimeni nu mi-a impus o agendă. Așa că te aștept cu drag cu detalii despre agenda lor, evident – cu probe sau măcar raționamente articulate c-ar fi așa.

      În privința mersului pe teren, n-are legătură cu analizele, care se scriu în birou, îmi pare rău că ți-a scăpat acest lucru, dacă dai sfaturi de tehnici de documentare prin subsoluri. M-am plimbat și eu până la Piața Victoriei, deci am fost pe teren, dar din asta n-au reieșit decât vreo câteva poze pe care le-am folosit ca glazură, că n-aveau legătură cu subiectul principal.

  2. Cui plm ii pasa din moment ce nu s-a depasit pragul de 100.000, adica un protest real si nu o facaturasecurisroida?!

    1. Păi:
      – la protestele din ianuarie 2012, au fost un maxim de 13.000 de participanți (dacă e să credem Wikipedia) și a căzut Guvernul Boc.
      – Colectiv a avut 65.000 în toată țara (să zicem că e o estimare la fel de corectă ca aia de 20-30 de mii cu privire la 2017, am găsit-o în mai multe locuri) și a căzut Guvernul Ponta.

      Nu mai caut 2013, când s-a stopat Roșia Montană, dar, precum se vede, protestele cu mai puțin de 100 de mii de oameni schimbă cursul politicii. Postacii și spălații la creier le numesc făcături securistoide, dar eu n-am să spun așa ceva, ci doar că ești remarcabil de lipsit de luciditate pentru cineva care-și spune Lucidu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *