Ce urmează după Game of Thrones?

Cu siguranță, n-am jeli atât sfârșitul Game of Thrones și nici bubele mutantului sezon al optulea, dacă toate acestea n-ar însemna și finalul unei epoci a marilor seriale. Ce ar putea urma după?

Wired explică în mod convingător că Game of Thrones a început într-o epocă de dinaintea VoD-ului, în care platformele de Net nu erau la putere și “appointment TV”-ul (vizionarea programată într-o zi și la o anumită oră) era un fenomen colectiv, în care adunările familiale sau amicale din fața ecranului erau urmate de valul de discuții de la serviciu, de a doua zi. Dincolo de calitatea propriu-zisă, de atributele comerciale sau de așa-numitele production values, în epoca de azi, a Netflixului și HBO Go, un astfel de fenomen global nu mai e posibil, fiindcă poți vedea ce dorești, atunci când dorești. Și, bineînțeles, publicul se împarte între multe.

Cum nu mi se pare că aș putea adăuga prea multe la asta, o să vă recomand, mai jos, câteva seriale care într-un fel sau altul se situează în filiația Game of Thrones, prin premisele SF-fantasy și conotațiile inteligente pe care le au rezolvările acestor premise. E, bineînțeles, o selecție personală, a cuiva care nu a văzut “toate” serialele de pe lumea asta. Vă propun două titluri cunoscute și altele, încă nelansate.

Westworld

Un disneyland care reproduce Vestul Sălbatic, populat de androizi proiectați pentru a fi uciși sau violați la infinit: dacă vi se pare că premisa Westworld nu are nimic de-a face cu ceea ce am putea numi sadismul nostru secret, să ne gândim că însăși versiunea de ecran a disneyland-ului, ceea ce ajunge propriu-zis la noi, atrage prin aceeași fascinație pentru violență și control absolut ca parcul de distracții din film. Ce se întâmplă atunci când omul își poate permite (financiar, tehnologic) o lume-surogat în care să dea curs acestor impulsuri? Dacă problema vi se pare îndepărtată și distopică, gândiți-vă la felul în care ne imaginăm astăzi că ne putem face de cap, fără consecințe, pe Net, un spațiu secund mai puțin butaforic, dar contemporan.

Sezoanele 1 și 2 pe HBO Go. Sezonul al treilea va fi lansat în 2020.

American Gods

Ceea ce face serialul ăsta atrăgător, în ciuda hârdaielor de sânge care se varsă mai ales în primele episoade din prima serie, e o premisă jungiană, că zeii există în măsura în care cineva crede în ei. În American Gods, Zeii Vechi au fost aduși în vremuri imemoriale de imigranți în America, ca niște forme de viață alogene, amenințătoare pentru ecosistemul local. O distracție colaterală e să afli ce-i cu divinități ca Anansi, zeul-paianjen al poveștilor din Ghana, sau să-l recunoști pe Anubis în Mr. Jaquel. Dar astea-s doar mici plăceri belferești, de fapt thrill-ul intelectual vine din meciul continuu al Zeilor Vechi cu cei Noi, ultimii, și ei, forme de divinitate generate de propensiunea umană: pentru new media, globalizare și altele.

Sezoanele 1 și 2 pe Amazon (fără subtitrări în română). Sezonul al treilea e cert, dar nu are încă dată de difuzare.

Game of Thrones prequels

Da, nu sunt un zvon, iar HBO a anunțat chiar distribuția unuia dintre ele, al cărui pilot era programat în prima jumătate a lui 2019. Fanii GoT au numărat patru sau cinci proiecte. George R. R. Martin e coproducător la două dintre ele, după ce a propus două idei și i-a fost aprobată una. The Long Night, prequel-ul cu pilot, se petrece cu câteva mii de ani înainte de subiectul GoT, Războiul celor Cinci Regi. Explică lucruri neexplicate în acesta, ca apariția White Walkers. Detalii aici.

Finalul lui GRRM: The Winds of Winter și A Dream of Spring

Știți, poate, că Game of Thrones a devansat epopeea scrisă de la care a pornit, A Song of Ice and Fire, în sezonul al șaselea. George R. R. Martin mai are în proiect două volume de dimensiuni mari (1500 de pagini), The Winds of Winter și A Dream of Spring. Serialul are totuși puncte comune cu cărțile, fiindcă GRRM a comunicat showrunnerilor David Benioff și D.B. Weiss o serie de lucruri despre ele, printre care soarta personajelor. Un extras din The Winds of Winter puteți citi aici.

Who Fears Death

HBO mai are în plan o ecranizare la Who Fears Death, roman post-apocaliptic semnat de scriitoarea americano-nigeriancă de SF și fantasy Nnedi Okorafo. GRRM este implicat în proiect în calitate de coproducător, iar acțiunea se  într-o Africă distrusă de conflicte și genocid. Cartea se găsește pe Amazon, inclusiv un sample.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *