Azi, când mă întorceam de la o întâlnire, am fost surprins să văd în jurul meu nu mai puțin de cinci cărți deschise. Mai erau și mobile, dar nicio publicație, cu excepția uneia de integrame. Am făcut o poză și am pus-o pe Facebook, fiindcă mi s-a părut o situație atipică, deși cărțile erau, la o examinare superficială, literatură-junk. M-am bucurat atunci când Tiberiu Cazacioc a adăugat câteva poze din aceeași categorie, mai ales e-book readere. Poftim de vedeți – pentru imaginile lui Tiberiu dați click pe comments:
Post by Iulian Comanescu.
Bineînțeles, toate imaginile de mai sus nu au relevanță statistică. Dar reprezintă un gen de realitate de care noi, făcătorii de conținut, ar trebui să fim mai conștienți.
Crowd-posting? Eu am descoperit de curand faptul ca poti comenta cu imagini, la un post Facebook. Mi se pare interesant pentru ca adauga valoare mult mai mult decat cateva cuvinte, un paragraf succint. Daca intamplator este si un subiect pe care ai acoperire, esti la laptop si imaginile sunt la indemana, discutia creste in semnificatie. Uneori am camera foto la mine si fotografiez din mers, adesea subiecte interesante, care sunt fapte spontane. Intr-un grup international din Google+ despre fotografie se discuta, cand l-au lansat cu cateva luni in urma, despre acceptarea de catre subiect a fotografierii lui. Fiind vorba de persoane obisnuite nu de VIP. Cred ca cele mai interesante expresii ale socialului se afla in strada, nearanjate. In ce priveste folosirea e-reader-lor. Acest obicei practicat in transportul in comun, nu este atat de frecventa in Romania. De aceea mi s-a parut interesant. Dar si mai interesant cand am dat cateva zile mai tarziu, peste acelasi obicei, intr-un tramvai care mergea spre Rahova. Iar tinara care foloseste telefonul pentru SMS, este practic, fara voia ei, o copie a posturii modelului de pe reclama de pe usa din spatele ei. Dar am scris prea mult. Este bine ca iese uneori de un crowd-posting.
Eu i-aș fi zis “crowdsourcing”, mă folosesc de mai mult timp de Facebook și altele ca să fac research la subiecte. Dar cum aici pornește de la o chestie oarecare și ajunge la un subiect construit la comun, da, cred că “crowdposting” e altceva și e adecvat.