Personajele ireale din CNA vor animație fără animism

Greu de depistat noima ultimelor reglementări CNA vizînd reclamele adresate copiilor, așa cum sînt ele prezentate într-un Adevăr de zilele astea, reluat de HotNews. Cică de acum nu mai e voie în spoturi nici cu personaje reale (medici și celebrități), nici cu personaje imaginare (din basme sau din desene animate)! Întrucît oscilează nedecis între ambele categorii, Moș Crăciun a fost, în cele din urmă, tolerat…
De ce această măsură? Ce anume a stîrnit-o? Cumva spotul la napolitane în care Hänsel și Gretel îi replică vrăjitoarei “Lasă vrăjeala, babo”? Să fie de vină basmul original pentru vulgaritatea pastișei? Să fie mai culpabili frații Grimm decît frații Micula? Să fie pruncul spălat mai murdar decît apa din copaie?
Apoi! Dacă sînt interzise personajele de desene animate, asta înseamnă că sînt interzise desenele animate cu personaje, nu? Vor trece de cenzură numai animațiile “fără personaje”, numai cu frunzulițe, ciupercuțe și copăcei? Dar dacă îi faci frunzuliței mîini, picioare, ochi și gură – gata, ai încălcat regulamentul? Întrucît Frunzulița animată a devenit personaj! Și care e rostul? Se previn nu știu ce exagerări în legătură cu nu știu ce efecte miraculoase, ale unor cereale sau iaurturi, pe care le-ar suporta personajele animate? Cu care cei mai ingenui consumatori se identifică, riscînd astfel să fie înșelați prin hiperbolizare? Practic niciun spot pentru copii derulat actualmente pe sticlă nu se încadrează în aceste norme!
Ce se va putea arăta de acum în reclamele targetate pe copii? Personaje reale, dar nejucate de actori, întrucît aceștia sînt susceptibili de celebritate? Și nu care cumva să fie îmbrăcați în halat alb…
Propunere de reglementare: să fie interziși Bălăneii, Goofy-i și alți buclucași trăzniți din comițiile centrale, care ne toacă banii pe toate Loony Tunes-urile din capul lor.

One thought on “Personajele ireale din CNA vor animație fără animism”

  1. Ce inseamna “Ce se va putea arăta de acum în reclamele targetate pe copii? ” Reclama are ca scop vanzarea produsului. Cine da dreptul cuiva de a manipula un copil? Ce putere de discernamant are un copil?
    Ar tebui demarata o discutie filozofica. Se poate vorbi pe tema asta ceel putin 5 luni. Cu argumente pro si contra.
    CNA vrea sa faca o chestie buna, dar din pacate oamenii aia de acolo ar trebui inlocuiti cu niste nemti.. Indecizia lasa loc speculatiilor privind actul intentional, onestitatea si competenta membrilor CNA.
    Intr-o tara ca Romania unde nici cele mai elementare reguli de bun simt nu sunt respectate, ce vrea CNA e ridicol.
    In fine, vedem cum se finalizeaza intentiile lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *