McAfee spune că .ro e printre cele mai periculoase domenii de Web

Cunoscuta firmă de securitate McAfee a dat publicității cele mai periculoase domenii de web din 2008. România (.ro) se află în top, după .hk (Hong Kong), .cn (China), .info (generic) și .ph (Filipine). În accepțiunea McAfee, “domeniu periculos” este cel care induce riscuri la navigare, ca urmare a virușilor sau spyware-ului prezent. Un studiu al companiei de securitate, realizat pe aproape 10 milioane de site-uri din 265 de țări, a identificat ca periculoase 6,8 la sută din domeniile .ro testate.

Altfel spus, .ro e cel mai riscant domeniu european. Asta e vestea proastă. Vestea bună e că în 2007 .ro se afla pe locul al patrulea în același clasament, dar a fost devansată de creșterea spectaculoasă de porcării de pe site-urile filipineze. Cel mai riscant domeniu rămâne .cn, unde procentul de site-uri marcate de McAfee cu galben sau roșu e de 11,8%, iar cele mai puține riscante sunt .si (Slovenia), .no (Norvegia), .jp (Japonia), .gov (guvernamental, american) și .fi (finlandez), cu 0,2%.

Riscul de spam la o înregistrare prin e-mail a crescut, generic, la 7,6% de la 7 la sută, anul trecut. 4,7 la sută din site-urile care propun download (sonerii etc.) testate oferă la pachet și viruși, spyware sau adware, față de 3,3 la sută anul trecut.

Sursa – vezi și pdf pentru informații complete.

9 thoughts on “McAfee spune că .ro e printre cele mai periculoase domenii de Web”

 1. mcafee (cu un singur f) e un gigant al luptei antivirus, numai ca,la fel ca si norton sunt depasiti de produse mai competitive si mai ieftine
  am acum mc afee pe laptop si ramul de 1 giga merge de parca as avea 256 mb ram
  rapoartele astea cu amenintari sunt o forma de marketing pana la urma
  apropo, si bit defender are in “bibliografia” de virusi mai multi virusi detectati de ei decat a detectat toata concurenta la un loc
  ideea e sa creezi panica sa se vanda produsu’, nu? 🙂

 2. Hmmm. Corect la treaba cu marketingul. Insa cind am citit articolul si mai ales titlul, am avut impresia ca mcafee.ro este unul dintre cele mai periculoase domenii web.

 3. All: Am dres titlul ca sa nu se înțeleagă altceva, am scos f-ul în plus. Mersi de observații.

  Răzvan: raportul pare destul de serios, vezi în pdf considerațiile de metodologie. Desigur că e o mișcare de PR, dar asta nu justifică plasarea proastă a României. Eu aș putea muta comanescu.ro pe comanescu.org, în consecință, pornind de la considerațiile alea.

 4. Intr-adevar, e destul de nasol. Mai ales ca imagine. Desi, daca stam sa ne gandim la fraudele rin intermediul internetului, nu ma mira ca cele mai periculoase domenii e .ro. Hackeru roman intai isi face mana la noi, dup-aia trece la chestii serioase: NASA, Pentagon, banci, etc…

 5. Anul trecut in Noiembrie eram la Chicago la o conferinta pe securitate si una din discutii a fost pe mafia romaneasca si metodologiile de recuperare a informatiilor si filiera urmata de informatii. Nu se mai fura conturi – e pentru gainari 🙂 – se fura identitati – noul trend de piata.
  Luni ma duc la o conferinta McAfee si va tin la 220 cu noutatile. la nivel de produs McAfee si Syamntec inca au parte de piata mai ales la nivel de firme pentru ca ofera solutii integrate si management generalizat. La nivel de resurse mananca la greu ca sa traiasca si furnizorii de hardware. La nivel de hacuiala .ro este inca o baza frumoasa de plecare catre tot felul de ferme de zombi-uri prin toata lumea.

  Numai bine
  G

 6. Eu zic ca raportul are dreptate !
  Vorbesti de funie in casa spanzuratului… Pe hotnews.ro m-am virusat de 4 ori pana acum, in timp ce hotnews.com si hotnews.org sunt inofensive.

 7. Daca o sa va parliti cu domeniile .ru, o sa pricepeti ca pe .ro e joaca de copii de gradinita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *