De ce nu pontează Ponta

Discutata și discutabila Alianță PNL-PSD începe să producă deconturi la politicienii care o compun. Victor Ponta, care părea mai puțin expus decât Crin Antonescu, devine unul dintre personajele afectate.

E adevărat, elecoratul anticomunist al PNL are mai multe motive să fie supărat pe asocierea cu PSD decât pe dos. Dar, fie din cauza calităților mediatice ale lui Antonescu, fie din cauza apatiei proprii, președintele celui mai mare partid de opoziție – și probabil, al partidului numărul unu în general din România – apare ca personaj secund în întreaga combinație. Cum s-ar spune, nu contează fiindcă nu pontează.

În anul scurs de când a fost ales președinte al social-democraților, Victor Ponta nu a făcut lucruri spectaculoase. Alianța PNL-PSD ar fi fost o montură în care tânărul politician s-ar fi putut afirma politic. Însă alteori tranșantul și guralivul Ponta pare a avea ezitări în întreaga poveste. Este el la cheremul greilor din umbră ai PSD, cum se zice?

Contează mai puțin, în raționamentul de față. E drept, în cazul lui Ponta, Ion Iliescu nu și-a vădit (încă?) mania de a-și devora urmașii ca Saturn. Pentru bătrânul fondator, Ponta nu e nici “arogant” ca Năstase, și nici “prostănac” ca Geoană, ci ceva vag pozitiv, gen “începe să învețe”. Ponta nu poartă, ca tinichea de coadă, decât caducul “Micul Titulescu”, la originea căruia se află nu Iliescu, ci Adrian Năstase. Dar, dincolo de calificative, faptul că actualul președinte al partidului nu s-a prea făcut nici mare, nici Titulescu, se leagă și de tranziția din PSD. Succesul președinților acestuia e în ultimă instanță reușita partidului de a se transforma, dintr-un partid fost comunist, într-o mișcare modernă de stânga. Or, și în 2011, așa ceva e încă opusul PSD-ului real.

Articol scris pentru ediția de hârtie din 26 ianuarie a “României libere”

2 thoughts on “De ce nu pontează Ponta”

  1. Cred că principalul motiv pentru care Ponta nu a reușit să se afirme cu ceva spectaculos de când e președinte ține de echilibrul de putere din partid. Inclusiv modul în care a fost ales ca președinte al PSD ne indică faptul că el nu are o libertate de mișcare atât de mare în partid. În aceste condiții, cum și de ce să modernizeze Victor Ponta partidul? Presupunând că ar dori să o facă… Al doilea aspect… un PSD modernizat, reformat (sau cum vreți să-i spunem) este mai eficient în realizarea scopului său organizațional – acela de a dobândi și exercita puterea?

  2. Marius: un PSD nemodernizat înseamnă încă o mașinărie lucrativă, care aduce și voturi de la electoratul rural, îmbătrânit. Dar dacă privești în perspectivă, de-acum în două-trei cicluri electorale, s-ar putea să nu mai rămână nimic din el. Deci motive pentru modernizare ar cam exista.

    Sigur că Ponta moștenește oarecum contextul lui Geoană, de președinte care clivează pe structura din teritoriu și care încearcă să mulțumească toată lumea. Cu ocazia asta se vede și că Geoană nu era neapărat o groapă de potențial pentru PSD, ci și că PSD transformă orice lider formal într-o groapă de potențial, dată fiind starea de lucruri de acum.

    Partea proastă e că alternativele la PSD sunt în România atât de subțiri. Cu sau fără PNL, PSD va obține în 2012 cel mai bun scor. Ceea ce înseamnă că statu quo-ul se va prelungi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *