Cât de prost se-mbracă Busu

Luni seară, pe când mă căzneam să scriu articolul pentru Dilema, despre Mahala Rai Banda, Taraful din Clejani și Shantel, pe care i-am văzut la Balkanik Festival și mi-au plăcut foarte mult, o pată verde, de dimensiuni mari, a început să licărească amenințător pe ecranul televizorului. Așteptam Master Chef, să văd ce va fi în formula nouă, de după plecarea Monei Segall și a celor trei bucătari sadici, dar pata verde era altcineva: Busu de la Meteo.

Iar? Sigur, cald sau frig e-n fiecare zi, dar, din nou, iarăși Busu, iarăși cu haine de-alea? [Completare: Hainele sunt ca și cum eu scrie așa pe blog.] PRO TV-ul își schimbă grila din mers, încearcă să reducă costurile și să rămână lider de piață – dar vestimentația dementă a lui Busu e pe cât de schimbătoare, pe atât de perenă. Ar fi, poate, cazul să-i spună cineva că se-mbracă aiurea, m-am gândit. “Busu a furat halatul femeii de serviciu de la PRO TV, fiindcă nu mai avea buget pentru haine noi”, am scris pe Facebook.

Amicii s-au amuzat, au început și ei să comenteze. O prietenă, stilist, care a lucrat în PRO TV, a ținut să precizeze că nu are nici în clin, nici în mânecă cu hainele-papagal ale lui Busu. Nu de alta, dar Busu de la Meteo se-mbracă prost. Atât de prost, încât, dacă mi-ar suna la ușă, aș crede că e clovnul de la grădinița de nevăzători.

 • Atât de prost, încât dacă aș face cunoștință cu el, aș închide ochii când aș da noroc.
 • Atât de prost, încât Facebook m-ar bloca pentru cuvintele pe care ar trebui să le folosesc dacă i-aș descrie hainele mai precis.
 • Atunci când autoritățile au încercat să înlocuiască zeghea cu sacourile lui Busu, deținuții au intrat în greva foamei.
 • Joel Coen: “Principala noastră sursă de inspirație, pentru vestimentația lui Lebowski, a fost Busu.”
 • SRI-ul a trimis agenți îmbrăcați în Busu ca să se infiltreze în rândurile unei biserici sataniste.
 • Ca să-i filmeze sacourile lui Busu, PRO TV a cumpărat niște filtre speciale, întrucât culorile lui Busu sunt în afara spectrului vizibil, nu pot fi percepute decât de lilieci și radiotelescoape spațiale.
 • Busu poate face nudism liniștit, n-o să-l recunoască nimeni fără haine.
 • Oftalmologii avertizează: privitul îndelung la Busu poate cauza dezlipiri de retină.
 • Cercetătorii fac lumină în Cazul Rockwell: exoscheletul de marțian se dovedește un sacou uitat de Busu la fața locului.
 • PRO TV i-a interzis lui Busu să vină la serviciu în hainele cu care prezintă meteo, deoarece copiii se sperie de el pe stradă și plâng.

O seamă de amici de pe Facebook s-au prins și ei în joc.

 • Laura Davidescu, jurnalist: Busu se îmbracă prost. Atât de prost, încât din busuioc a devenit pesto.
 • Sorana Badea, arhitect: Atât de prost, încât îl face pe Rod Stewart să pară om serios. Atât de prost, încât chinezii au refuzat să facă falsuri după sacourile lui.
 • Florian Manciu, developer: Atât de prost, încât Lady Gaga s-a hotărât să îi trimită gratuit rochia ei de carne crudă.
 • Lucia Roșca, creator: Atât de prost, încât Mazăre a început să plângă fiindcă-i anost.
 • Laur Trex, pseudonim: Atât de prost, încât Adrian Sârbu îi mărea salariul în fiecare zi, dar degeaba. Atât de prost, încât mulți români au ajuns să creadă că au gust.

E bine să știți că nici eu – și sunt convins că nici prietenii care au participat la răutăți – nu avem nimic personal nici cu Busu, nici cu PRO TV. Mi s-a părut doar că e cazul să îi/le spună cineva, dacă a trecut atâta vreme și lucrurile, adică Busu, continuă să se prezinte în halul ăla. În rest, la Balkanik Festival a fost foarte frumos. Eu, personal, m-am bucurat foarte tare că acest gen de muzică începe să fie omologat social, ceea ce e un recurs la propriile rădăcini, o dezbărare de snobismul care ne caracterizează și de tentativele noastre inevitabil limitate de a importa ca atare trenduri muzicale occidentale. Sper, numai, ca Busu să nu se-apuce să prezinte Meteo în ițari ca urmare a acestui articol.

Articol scris pentru ediția de joi, 18 septembrie, a săptămânalului Dilema veche. Foto: Wikipedia.

Update: Cum arată Busu

Cineva m-a întrebat de ce nu dau poze cu Busu – fiindcă n-am, și nu e cazul să cer la PRO TV pentru articolul ăsta. Așa că încerc să vă fac o impresie din imagini disponibile moka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *