Mihnea Măruță la Adevărul: de ce cred că o să meargă, măcar până la un punct

Căderea liberă în care se află de mai multă vreme “Adevărul” avea nevoie de o măsură managerială decisă. Deocamdată, proprietarul și GM-ul Adevărul Holding, Peter Imre, l-au adus de la Cluj pe unul din redactorii-șefi legendă din presa românească, Mihnea Măruță. Legenda, atâta cât e ea, se referă la o perioadă de creștere pe care Măruță a asigurat-o la “Cotidianul” în perioada 2007-2008. Prin aprilie a celui de-al doilea an a părăsit, stupefiant, “Cotidianul” pe o traiectorie ascendentă, ca să-și crească fetele la Cluj și din cauza reorientării managementului de la vremea respectivă: după o perioadă de cheltuieli mari de marketing (inserturi), Realitatea-Cațavencu decisese lucruri ca reducerea numărului de pagini, exact când ziarul avea nevoie să arate mai mult conținut.

În timpul scurs, Măruță s-a ferit să se implice în proiecte majore și, poate, bine a făcut. Am avut plăcerea să îl împing să își facă blog și apoi să îl pun să scrie la Presa.nu și “The Industry”. Pe Oradecluj.ro, a făcut uneori lucruri frumoase cu resurse puține. Dar, sigur, “Adevărul” îl va folosi la parametri maximi și eu cred că Măruță va fi un plus substanțial pentru ziar.

Sigur, presa scrisă e într-o situație aproape fără ieșire, iar “Adevărul” a avut în tot acest timp probleme mari de conținut. E de văzut dacă Dinu Patriciu va decide să susțină financiar redacția așa cum trebuie și dacă neutralitatea politică (măcar relativă) în care s-a păstrat ziarul de la preluarea de petrolist va continua. Dar, în tot ce am făcut împreună și l-am văzut făcând prin alte locuri, am văzut la Măruță două calități esențiale și, se pare, destul de rare în presa de azi din România: un mare bun-simț jurnalistic și știința detaliată de a construi subiecte solide și relevante.

Dacă Mihnea Măruță va reuși să “întoarcă mesele”, cum zice americanul, e greu de știut. Deocamdată e de remarcat curajul unui om care se bagă într-o situație cu puțini sorți de izbândă. De judecat ce se va întâmpla mai departe în funcție de asta.

Comnunicatul de presă:

Mihnea Măruţă îl va înlocui pe Grigore Cartianu la conducerea ziarului « Adevărul »

Bucureşti, 30 iulie 2012: Începând cu data de 1 august 2012, Grigore Cartianu va fi numit director editorial al ziarului “Adevărul”. De la aceeaşi dată, el va îndeplini şi rolul de director editorial al Editurii Adevărul Holding. Grigore Cartianu va continua să publice un editorial zilnic în paginile de opinie ale ziarului “Adevărul”.
Noul redactor-şef al ziarului “Adevărul” va fi de la aceeaşi dată, 1 august 2012, Mihnea Măruţă. Între octombrie 2003 şi aprilie 2006 Mihnea Măruţă a fost redactor şef al publicaţiilor “Clujeanul” şi “Ziarul Clujeanului”, iar din aprilie 2007 şi până în aprilie 2008 a condus redacţia ziarului bucureştean “Cotidianul. Din septembrie anul trecut el a asigurat bunul mers în redacţia oradecluj.ro.
      
Peter L. Imre: “Schimbările la nivelul conducerii ziarului “Adevărul” survin din necesitatea unei mai bune adaptări la cerinţele cititorilor, a împrospătării conţinutului, lucruri identificate de către echipa editorială şi managerială de mai mult timp. Doresc să-i mulţumesc domnului Grigore Cartianu pentru munca managerială depusă în a conduce cea mai bună echipă de jurnalişti într-o perioadă extrem de dificilă şi deopotrivă pentru munca sa editorială epuizantă. În cei doi ani şi jumătate de când lucrez împreună cu domnul Grigore Cartianu am avut în dânsul un coleg deschis dezbaterii de idei, corect şi care m-a ajutat sa înţeleg lumea jurnaliştilor. Am convingerea că îmi va sta alături şi în poziţia nouă pe care o va ocupa în cadrul trustului. Îi urez bun venit domnului Mihnea Măruţă, cel care preia funcţia de redactor-şef al celui mai important ziar din România. Am convingerea că se va ridica la nivelul înalt de profesionalism impus de predecesorul său şi că experienţa, seriozitatea şi integritatea lui vor face din ziarul “Adevărul” un produs media şi mai căutat, îndrăgit de cititori”.
Grigore Cartianu: “Mandatul meu de redactor-şef la “Adevărul” a fost pe patru ani şi a expirat la 15 aprilie 2012. L-am prelungit până în prezent din nevoia de a asigura stabilitate redacţiei într-o perioadă cu mari turbulenţe pe piaţă. Am convingerea că las ziarul pe mâini bune. Mihnea Măruţă este un ziarist experimentat şi onest, capabil să gestioneze eficient cea mai profesionistă echipă din presa românească. Voi fi alături de ei şi îi voi susţine necondiţionat în dificilele provocări pe care această meserie le ridică la tot pasul. Împreună vom continua să ne aflăm în slujba cititorilor, apărând statul de drept şi respectând regulile fundamentale ale meseriei de gazetar. În plus, voi găsi răgazul (sper!) de a documenta şi finaliza câteva cărti pe care le-am plănuit de mai multă vreme”.
Mihnea Măruţă: “Sunt onorat să fac parte din echipa ziarului “Adevărul”, care a demonstrat că poate gestiona cu profesionalism şi înţelepciune cele mai dificile momente şi evenimente din istoria recentă a României. Mulţumesc conducerii trustului pentru încrederea pe care mi-o acordă. Îmi doresc să creez în redacţie o atmosferă de pasiune şi să reprezentăm un model de echilibru pentru întreaga presă din România.

Post your thoughts