Mihnea Măruță la Adevărul: de ce cred că o să meargă, măcar până la un punct

Căderea liberă în care se află de mai multă vreme “Adevărul” avea nevoie de o măsură managerială decisă. Deocamdată, proprietarul și GM-ul Adevărul Holding, Peter Imre, l-au adus de la Cluj pe unul din redactorii-șefi legendă din presa românească, Mihnea Măruță. Legenda, atâta cât e ea, se referă la o perioadă de creștere pe care Măruță a asigurat-o la “Cotidianul” în perioada 2007-2008. Prin aprilie a celui de-al doilea an a părăsit, stupefiant, “Cotidianul” pe o traiectorie ascendentă, ca să-și crească fetele la Cluj și din cauza reorientării managementului de la vremea respectivă: după o perioadă de cheltuieli mari de marketing (inserturi), Realitatea-Cațavencu decisese lucruri ca reducerea numărului de pagini, exact când ziarul avea nevoie să arate mai mult conținut.

În timpul scurs, Măruță s-a ferit să se implice în proiecte majore și, poate, bine a făcut. Am avut plăcerea să îl împing să își facă blog și apoi să îl pun să scrie la Presa.nu și “The Industry”. Pe Oradecluj.ro, a făcut uneori lucruri frumoase cu resurse puține. Dar, sigur, “Adevărul” îl va folosi la parametri maximi și eu cred că Măruță va fi un plus substanțial pentru ziar.

Sigur, presa scrisă e într-o situație aproape fără ieșire, iar “Adevărul” a avut în tot acest timp probleme mari de conținut. E de văzut dacă Dinu Patriciu va decide să susțină financiar redacția așa cum trebuie și dacă neutralitatea politică (măcar relativă) în care s-a păstrat ziarul de la preluarea de petrolist va continua. Dar, în tot ce am făcut împreună și l-am văzut făcând prin alte locuri, am văzut la Măruță două calități esențiale și, se pare, destul de rare în presa de azi din România: un mare bun-simț jurnalistic și știința detaliată de a construi subiecte solide și relevante.

Dacă Mihnea Măruță va reuși să “întoarcă mesele”, cum zice americanul, e greu de știut. Deocamdată e de remarcat curajul unui om care se bagă într-o situație cu puțini sorți de izbândă. De judecat ce se va întâmpla mai departe în funcție de asta.

Comnunicatul de presă:

Mihnea Măruță îl va înlocui pe Grigore Cartianu la conducerea ziarului « Adevărul »

București, 30 iulie 2012: Începând cu data de 1 august 2012, Grigore Cartianu va fi numit director editorial al ziarului “Adevărul”. De la aceeași dată, el va îndeplini și rolul de director editorial al Editurii Adevărul Holding. Grigore Cartianu va continua să publice un editorial zilnic în paginile de opinie ale ziarului “Adevărul”.
Noul redactor-șef al ziarului “Adevărul” va fi de la aceeași dată, 1 august 2012, Mihnea Măruță. Între octombrie 2003 și aprilie 2006 Mihnea Măruță a fost redactor șef al publicațiilor “Clujeanul” și “Ziarul Clujeanului”, iar din aprilie 2007 și până în aprilie 2008 a condus redacția ziarului bucureștean “Cotidianul. Din septembrie anul trecut el a asigurat bunul mers în redacția oradecluj.ro.
      
Peter L. Imre: “Schimbările la nivelul conducerii ziarului “Adevărul” survin din necesitatea unei mai bune adaptări la cerințele cititorilor, a împrospătării conținutului, lucruri identificate de către echipa editorială și managerială de mai mult timp. Doresc să-i mulțumesc domnului Grigore Cartianu pentru munca managerială depusă în a conduce cea mai bună echipă de jurnaliști într-o perioadă extrem de dificilă și deopotrivă pentru munca sa editorială epuizantă. În cei doi ani și jumătate de când lucrez împreună cu domnul Grigore Cartianu am avut în dânsul un coleg deschis dezbaterii de idei, corect și care m-a ajutat sa înțeleg lumea jurnaliștilor. Am convingerea că îmi va sta alături și în poziția nouă pe care o va ocupa în cadrul trustului. Îi urez bun venit domnului Mihnea Măruță, cel care preia funcția de redactor-șef al celui mai important ziar din România. Am convingerea că se va ridica la nivelul înalt de profesionalism impus de predecesorul său și că experiența, seriozitatea și integritatea lui vor face din ziarul “Adevărul” un produs media și mai căutat, îndrăgit de cititori”.
Grigore Cartianu: “Mandatul meu de redactor-șef la “Adevărul” a fost pe patru ani și a expirat la 15 aprilie 2012. L-am prelungit până în prezent din nevoia de a asigura stabilitate redacției într-o perioadă cu mari turbulențe pe piață. Am convingerea că las ziarul pe mâini bune. Mihnea Măruță este un ziarist experimentat și onest, capabil să gestioneze eficient cea mai profesionistă echipă din presa românească. Voi fi alături de ei și îi voi susține necondiționat în dificilele provocări pe care această meserie le ridică la tot pasul. Împreună vom continua să ne aflăm în slujba cititorilor, apărând statul de drept și respectând regulile fundamentale ale meseriei de gazetar. În plus, voi găsi răgazul (sper!) de a documenta și finaliza câteva cărti pe care le-am plănuit de mai multă vreme”.
Mihnea Măruță: “Sunt onorat să fac parte din echipa ziarului “Adevărul”, care a demonstrat că poate gestiona cu profesionalism și înțelepciune cele mai dificile momente și evenimente din istoria recentă a României. Mulțumesc conducerii trustului pentru încrederea pe care mi-o acordă. Îmi doresc să creez în redacție o atmosferă de pasiune și să reprezentăm un model de echilibru pentru întreaga presă din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.