Termenul de realitate virtuală a început prin a fi un oximoron și sfârșește prin a fi un pleonasm, spune Nicolas Negroponte. Iar una din consecințele acestui enunț e că lumea digitală e un rezervor de subiecte din ce în ce mai serioase, cum ar fi datele personale și protecția lor. De aceea am acceptat cu drag invitația Asociației pentru Tehnologie și Internet și a ActiveWatch de a face parte din juriul concursului de articole pe această temă.
Dacă depășim palierul pe care lucrurile sună ca într-un jargon mai greu de înțeles, lista articolelor din concurs conține o serie întreagă de lucruri foarte interesante. Începem cu câștigătorii:
- Cum se fac fraude și escrocherii online în România (Gândul, Adrian Popa și Silviu Bănilă): False discounturi, false magazine on-line și viruși ransom gen Poliția Română.
- Justiția, campioană la încălcarea protecției datelor cu caracter personal (Legal-news.ro, Milena Alexe): documentele publicate pe site-urile mai multor instanțe judecătorești conțin coduri numerice personale, adrese și alte date personale.
- Companiile de telecom și datele personale (Alexbergauer.Wordpress.com, Alex Bergauer) Băncile încalcă secretul bancar transmițând telecomurilor date care țin de secretul bancar.
Lucruri interesante se găsesc și în celelalte articole:
- Traseul legilor Big Brother și problemele lor de neconstituționalitate (HotNews.ro, Adrian Vasilache). Unul din subiectele de care, posibil, ați auzit. Dacă n-ar fi fost trântite de Curtea Constituțională, legile de felul ăsta ar fi permis SRI să acceseze fără mandat și oricând înregistrările operatorilor de telecom.
- “Ochiul din cer”. Monitorizarea tuturor călătorilor cu avionul în UE (Privacy.Apti.ro, Nicoleta Băncilă): un proiect de reglementare europeană stipulează includerea unor date personale detaliate despre călători într-un registru. E vorba de răspunsurile la un set de 19 întrebări, incluzând starea de sănătate, preferințele culinare și altele.
- Tipsuri ca să ne putem proteja de atacurile cibernetice (Ioanaradu.com, Ioana Radu). Țineți datele sensibile pe un hard extern, de exemplu.
Lista tuturor articolelor înscrise o găsiți aici.