Semestrul I din 2009 pe TV: raportări triumfale la brut, cum stăm cu netul?

Media Consulta, regia lui Mihai Craiu, a întocmit un raport referitor la publicitatea TV, Competitive Media Reporting H1 2008/H1 2009. Documentul poate fi descărcat de aici. Câteva date:

1. investițiile la rate card descresc cu 4,2% (deși iunie 2009 crește ușor față de iunie 2008)
2. numărul de inserții scade cu 4,8% (în martie 2009, avem totuși o creștere ușoară)
3. numărul de minute de advertising scade cu 7,1%
4. cel mai mare loading (încărcare a spațiului admis de 12 minute cu spoturi) îl are Kanal D, care depășește limita de 12 minute în prime-time, în aprilie-mai. Urmează PRO TV și Antena 1, care au în jur de 11 minute și în jur de 10-10,5 minute în aceeași perioadă, pe prime-time. Media pe întreaga zi e sub 8 minute. Destul de bine stau și Realitatea TV și Antena 3.

După cum se vede, de mai sus reiese că piața reclamei TV se află într-un avânt comparabil cu 2008. Diferențele dintre rate card, număr de inserții și-așa mai departe spun totuși ceva: una e ce se vede în cifrele respective și alta e ce se vede în conturi. Într-un fel sau altul, televiziunile au ajuns la un consum de reclamă apropiat de 2008, dar veniturile nete, cash, sunt mult mai mici – nimeni nu spune cu precizie cât, probabil că 30-50%. Se știe că PRO-ul a venit cu o ofertă de fidelizare de 100 de euro pe punct, la care Antenele au reacționat cu ceva asemănător la numai 80 de euro, față de 250-500 de euro, cât costa punctul de rating pe o televiziune mare în anii trecuți, în funcție de poziționare. Gradul de loading de la 4 poate fi interpretat, la stațiile mai mici, ca arătând elasticitatea politicii de discounturi mai curând decât veniturile mai mari.

Ceea ce putem spune cu certitudine e că spoturile s-au scurtat un pic (dacă comparăm numărul de inserții cu numărul de minute – probabil că au intrat lucruri de 10 și 20 de secunde).

Una peste alta, impresia generală e că piața devine opacă într-o oarecare măsură. Nu știm, de pildă, unde intră barterele lui Mihai Craiu în volumul de advertising.

A nu se înțelege că am vreo problemă cu modul cum Media Consulta a întocmit raportul. El este util și nu putea fi făcut în funcție de venituri nete, fiindcă media din România comunică destul de rar astfel de cifre, iar Media Consulta nu are de unde ști, de exemplu, veniturile Kanal D pe primele șase luni.

3 thoughts on “Semestrul I din 2009 pe TV: raportări triumfale la brut, cum stăm cu netul?”

  1. Nici in gluma n-as mai face analize in functie de valorile la rate card. Cine stie unde ajung graficele alea cu 5-600 de milioane pe luna piata de publicitate si dupa aia ne ia cineva la intrebari ca unde sunt banii:) Stiu ca asa se intampla cand mai facea Petre Barbu in Capital pe vremuri analize de genul asta. Am dus multa munca de convingere ca sa renunte la cifrele alea care nu aveau nicio relevanta. Astazi cu atat mai putin. Estimari pe neturi exista, cea mai buna sursa ar fi o regie de publicitate care vinde si TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published.