Presă cu avocado, margarină și maioneză

Florin Dumitrescu, bucătarul de la Hell’s Kitchen, face niște sandvișuri care pe lângă că sunt de de doi lei, sunt scumpe rău: treisprezece lei și douăzeci și cinci de bani. Și pe deasupra și mizerabile. Știați asta? Poate că da, dar nu știți cum a ajuns știrea asta la voi. Și dacă e știre.

Ziarul Click! e una din publicațiile pe care dau foarte rar clic. Nu mă supără, dar nici nu mă interesează. Vine rar la mine pe Facebook, fiindcă prietenii mei nu citesc Click! și nici nu dau clic pe Click! Totuși, luni, la cafea, m-am împiedicat cu mouse-ul de o poză cu un cetățean care aruncă un sandviș la coș. Sandvișul e făcut și lansat de “chef” Florin Dumitrescu. E vorba de bucătarul ăla cu barbă, care s-a îngrășat 20 de kilograme la PRO TV, la Master Chef, și transpiră din greu pe Antena 1, la Hell’s Kitchen, ca să-și depășească norma la bădărănie. Se știe, vedetele de genul ăsta încearcă de la un punct încolo să câștige bani din batoane de slăbit, rujuri, cărți motivaționale sau mâncare, pe care le lansează sub numele propriu.

Totuși, Click! spunea că sandvișurile lui Chef Florin Dumitrescu sunt, în două cuvinte, niște porcării. Chef Florin a lansat trei, am uitat cu ce, dar, în esență, vorbim de niște sandvișuri de benzinărie – aș conchide eu, fără să-mi bat capul să le gust, fiindcă nu sunt atât de rafinat gastronomic încât să deosebesc un sandviș de altele. Însă reporterul Click! care le-a gustat și s-a pozat gustându-le știe mai bine despre ce vorbește: “Sandvișul cu piept de pui mi-a amintit de pâinea cu margarină pe care mama obișnuia să mi-o bage pe gât în copilărie. Oribilă senzație, care acum a fost dată de crema de brânză, maioneza și fructul de avocado.” Și așa mai departe.

Despre ce știre vorbim? Chef Florin Dumitrescu și-a lansat propria linie de sandvișuri, la fel cum Gorbaciov și-a dat binecuvântarea pe gențile Vuitton sau Beyoncé a pretins că bea Pepsi. Scarlett Johansson vinde și ea suc acidulat, iar Stephen Colbert laudă fisticul. Totuși, cum sunt sandvișurile? Bune sau rele? Mai degrabă, scumpe, conchide reporterul Click!, care continuă să povestească cum i-au stat în gât mini-baghetele, ciabattele și avocado-ul comercializate de Chef Florin. După ce s-a îndopat cu primele două sortimente, Reporterul Click! n-a mai avut putere, sau chef (ca-n română), să guste și a treia delicatesă. “Dacă ai arunca la coș tot conținutul și ai păstra pâinea, ai face, probabil, cel mai înțelept lucru”, conchide el.

Din nou, care e știrea? Sunt o mulțime de judecăți de gust, la propriu, formulate de un autor de la Click! Mai puțin fapte, lucrul în sine, în sens kantian. Cum, de obicei, nu citesc ziarul, nu știam dacă autorul e gastronom reputat. După cum scrie, la persoana I, mi s-a părut că i-au trecut multe sandvișuri prin gură. M-am uitat la semnătură. Surpriză, cel care vorbea la persoana I singular era doi: Dan L. Brumar și G. Chelu. Pe G. Chelu îl cunosc vag, am fost colegi acum vreo 10 ani într-o redacție, se uita la Tânăr și neliniștit tot timpul și acum impresariază o trupă de toboșari sau așa ceva; de Dan L. Brumar habar n-am, dar căutând pe Internet am aflat că a lucrat la Gardianul și Adevărul. Dan L. e chiar tipul din poze, cel care aruncă sandvișul la coș – am descoperit pe Net. O fi Chef Florin Dumitrescu un personaj detestabil, dar nici G. Chelu, nici Dan L. n-au nici în clin, nici în mânecă cu sandvișurile, ca să se pronunțe. Sunt curios ce-ar face cu Critica rațiunii pure, dacă le-ai da-o s-o testeze. Ar mușca din ea, ar scuipa-o pe jos? Ar scrie amândoi încă un articol la persoana I singular?

În fine. Prea le caut nod în papură. Adevărul e că proza lui Dan L. și G. Chelu m-a distrat: “Am înghițit cu greu o îmbucătură din sandvișul-minune, dar am sperat că-mi voi drege gustul cu niscaiva brânză de capră. Sunt mare consumator de telemea, dar în viața mea nu am mâncat una mai proastă.” Autorul, sau autorii, dialoghează cu inventatorul sandvișurilor la per tu, ca în tabloide (“Tu ai mânca așa ceva, Chef?”) și m-a(u) distrat destul cât să-l(-i) dau mai departe pe Facebook. Imediat ce-am dat share, cineva m-a tras însă de mânecă: subiectul articolului și o jumătate din poze, cele cu sandvișurile – stinghere, nemușcate de Dan.L-G.Chelu -, sunt copiate de pe Metropotam.ro [UPDATE: Între timp, pe site-ul Click! au apărut alte poze, făcute de Click!]. Un site despre București care se zbate cu greu să supraviețuiască în jungla new media, scriind numai despre lucruri care se-ntâmplă în București, de la, ei bine, sandvișuri, la concerte și la baruri în care nu se fumează.

Articolul din Metropotam era mai lipsit de haz, dar mai corect decât cel din Click! Era publicat cu două zile înainte de cel din Click!, ceea ce, coroborat cu pozele comune, cred că e o dovadă suficientă despre cine a luat subiectul de la cine. Metropotam și-a făcut treaba: a scris un post despre niște sandvișuri lansate de o vedetă, care nu i-au plăcut, fără să le arunce la coș. Nici prea mult, nici prea puțin pentru un site mic, specializat și fără pretenții.

La capitolul rețele (sociale, nu rețete), gastronomii de la Click! sunt în orice caz în urma celor de la Metropotam. Dan L. și G. Chelu de la prima publicație aveau luni vreo 57 de reacții pe Facebook, în timp ce Gruia, autorul de la Metropotam, culesese peste 2200 de share-uri, like-uri și comentarii. De ce ar face un cotidian de tiraj, cu alte cuvinte Click!, așa ceva? Poate, fiindcă publicul lui e mai degrabă pe hârtie decât pe Internet. Asta, dincolo de lipsa de idei. Dar, în orice caz, problema de viață și de moarte a sandvișurilor lui Chef Florin nu ricoșează numai între cele două publicații. Mai e și în Cancan (“Incredibil!”), și în Evenimentul zilei (“Cutremurător!”), și pe Romaniatv.net (“Rușinos.”). Cel de-al doilea îl citează pe primul, care ia pozele din Metropotam, fără să le crediteze ca atare. Romaniatv.net nu citează pe nimeni, dar apare și ea cu aceleași poze ca Metropotam.

Care, apropo, a publicat toată povestea pe 17 octombrie, la o zi după ce Chef Florin postase pe Facebook anunțul despre, deja, celebrele sandvișuri, garnisit cu epifanii referitoare la “numeroasele luni de muncă” și alte autogratulări asemănătoare.

Sandvișurile lui Chef Florin Dumitrescu sunt o știre care nu există. Dar, după articolul din Metropotam și toate copiuțele de mai sus, ele mai apar, cu aceleași poze, și pe Gândul (sursa pozelor e citată), și pe B1 (“Țeapă cu sandvișuri de lux”),  și pe eNațional (“Chef Florin Dumitrescu are apucături de gospodină”). Presa “mare” preia informația din presa “mică”, fără să citeze sursa și luând poze cu japca, de parcă ar fi vorba de o revelație de maxim interes public. Pe Metropotam, Evenimentul, Click! și Cancan, toată povestea avea luni seară, când scriam toate acestea, vreo 2350 de like-uri, share-uri și comentarii – majoritatea (vreo 2200 și ceva), de pe Metropotam. Mă îndoiesc că în week-endul 17-19 octombrie, când mai erau două săptămâni până la primul tur al prezidențialelor, vreun site a mai avut un asemenea succes. Succesul e măsurat și de apariția acestei triviale teme în Dilema. Totuși, despre ce vorbim?

Articol scris pentru ediția de joi, 23 octombrie, a săptămânalului Dilema veche. Fotografie realizată de Metropotam, utilizată cu permisiunea site-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *