Mihnea Constantinescu — Omul care a schimbat România fără ca noi să știm

Acum câțiva ani, când am terminat Cum să devii un Nimeni, cartea despre media apărută la Humanitas, am zis: OK, am făcut-o și pe asta, a fost foarte frumos, dar nu cred că o să am timp să mai scriu o carte în viitorul apropiat. Uite însă că s-a ivit momentul, iar Mihnea Constantinescu – Omul care a schimbat România fără ca noi să știm e cu totul altceva. E despre felul cum un personaj “de spate”, discret dar deloc ocult – care a făcut parte din toate guvernele României de după 1990 – a influențat decisiv traseul politic al ultimilor 30 de ani.

Director în Ministerul Afacerilor Externe, șef de cancelarie/cabinet a patru premieri și ambasador cu însărcinări speciale pentru energie, Mihnea Constantinescu a murit pe 18 noiembrie 2018, prea devreme față de ceea ce ar mai fi putut realiza. Dincolo de seriozitatea pe care astfel de lucruri o presupun, era un personaj vesel și luminos, așa că, după ce avusesem intenția de a lansa cartea la un an de la moarte, ni s-a părut mai potrivit să o facem de ziua lui. Azi, 13 decembrie, ar fi împlinit 58 de ani. În rest, cred că am explicat destul de bine, în Cuvânt înainte, ce-am vrut și ce-am reușit cu această carte. Așa că o să îl reproduc aici:

Ce-ar mai fi de spus

Despre Mihnea Constantinescu au vorbit sau au scris oameni ca MS Margareta, Petre Roman, Theodor Stolojan, Mircea Geoană, Costin Borc, Sorin Ducaru, Mihai Răzvan Ungureanu, Bogdan Aurescu, Teodor Baconschi, Irina Schrotter, Luca Niculescu, Emil Hurezeanu, dar și diplomați străini ca Hans Klemm, ambasadorul în funcție al SUA, Michael Guest – ambasador și el al SUA în vremurile cruciale de la începutul anilor 2000. Sunt, cum spuneam, peste 50 de interviuri. Dar, dincolo de ele, propunerea de a scrie despre Mihnea Constantinescu a venit de la un grup de inițiativă fără care, cu siguranță, nimic n-ar fi fost posibil din mai multe puncte de vedere:

Și, last but not least, avem o editură de top, cu o distribuție bună și care s-a mișcat exemplar în ritmul infernal în care am vrut să terminăm această carte: Curtea Veche. Cartea ar trebui să fie deja în librării, dar v-o puteți comanda și de pe site-ul Editurii, aici. Puteți citi primul capitol, legat de copilărie, mai nostalgic și lipsit de încărcătură politică decât restul, aici.

Fotografia de deschidere: Mihnea Constantinescu, decorat de Regele Mihai. A primit de la Casa Regală Coroana României în grad de Comandor, Decoraţia Regală Nihil Sine Deo şi Crucea Casei Regale a României.

Foto: Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale Custodelui Coroanei

4 thoughts on “Mihnea Constantinescu — Omul care a schimbat România fără ca noi să știm”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *