Office 2010, păreri proprii și personale

De la Marius Pahomi aflu că ultima versiune de Microsoft Office e disponibilă și în România, pentru clienții persoană fizică. Ca unul care am primit cadou un kit acum câteva vreme și m-am jucat destul de mult cu el, am câteva lucruri de spus:

 • Ribbon-ul, dunga cu tot felul de lucruri care înlocuiește meniurile clasice de la Office 2007 încoace, e generalizat la toate aplicațiile suitei (inclusiv Outlook, de exemplu).
 • Așa-numitul “buton Office”, chestia aceea din stânga sus, e ceva mai mică în 2010 decât în 2007 și duce la niște lucruri la început misterioase, apoi interesante și comode, numite backstage view. Poți seta, de pildă, limba documentului, presupunând că ai instalat un language pack pe care eu nu l-am găsit pe internet decât în versiune beta, deci incompatibilă cu Office-ul final pe care îl aveam.
 • Există și ceva numit “paste preview”, cu care poți afla precis cum urmează să lipești textul și pozele în documentul în care lucrezi.
 • Dacă modificările din Word și Excel sunt “pentru cunoscători”, la Outlook s-a lucrat destul de substanțial. N-o să insist, fiindcă folosesc în general webmail și nu mă simt în măsură să mă pronunț.
 • Powerpoint are facilități de inserturi video, n-am testat, dar sună tentant.
 • Integrarea cu Live.com, “save online” și tot restul: funcționează foarte bine, e mai simplu decât Google Docs, dar nu atât de “snappy” (nu reacționează atât de rapid la clicuri)
 • Open Office 2010

  Open Office 2010: Word prin Web

ACESTEA FIIND ZISE, LA CAPITOLUL “NOUTĂȚI” E CAZUL SĂ ADAUG DOAR CĂ OFFICE PROFESSIONAL PLUS 2010 RULEAZĂ FOARTE BINE PE UN NETBOOK cu configurația obișnuită, Intel Atom 1,6 GHz și 1 GB de RAM, sub Windows XP. O descriere mai completă găsiți, de pildă, pe Lifehacker. Eu, unul, am să enumăr doar lucrurile care mi se par tentante de pe la Office 2003 încoace (cam la versiunea asta am abandonat suita Microsoft):

 • pachetul de fonturi profesionale “cu C”, cleartype (Calibri, Cambria, Constantia, Corbel, Candara, Consolas). Calibri e default-ul pentru Microsoft Word de la 2007 încoace și formatările default (cu titluri albastre) arată mult mai bine decât vechea pereche Arial + Times New Roman. “Profesional” vine de la faptul că toate fonturile enumerate, pe care ți le instalează și Windows Vista, au diferite tastaturi, printre care cea românească. Cu alte cuvinte, fără nicio bătaie de cap, poți produce documente care arată “de acum” pe MS Office 2010 (dar și 2007). Ai posibilitatea de a opta pentru mai multe combinații de titlu + text “de rând”, din ribbon. Tip: dacă vreți să beneficiați de Calibri, Cambria și restul gratuit, fără să le furați, și aveți Office/Windows mai vechi de 2003/XP, descărcați Microsoft Office Compatibility Pack. Le instalează gratuit și legal și vă ajută să deschideți și documentele format .docx și asemănător.
 • ceva ce nu mai folosesc, dar numai Microsoft Word face ca lumea: split window. Când lucram la ziar rupeam în două fereastra, pe orizontală, atunci când băgam în pagină știri de agenție pe care le traduceam din engleză
 • spellchecker. Dacă aș ști că funcționează, aș da bani pe un editor de text cu așa ceva. Am încercat să instalez language pack în Ofice Proffessional, dar m-a trimis din backstage la un beta, care nu e compatibil cu versiunea finală.
 • viteza de inițializare. Da, MS Office stă foarte bine față de suitele gratuite asemănătoare.

ULTIMUL MOTIV E, PRESUPUN, CEL CARE M-AR FACE SĂ CUMPĂR MICROSOFT OFFICE CONTEMPORAN, mai ales pentru un laptop cu caracteristici mai slabe/netbook. Aș mai vrea un spellchecker cu adevărat bun. Deocamdată sunt pe OS X, pentru care Microsoft va lansa probabil Office 2011. Am instalat un Aspell cu care mă înțeleg bine, dar are greșeli gen “așează”. În rest, pentru “noi, ăștia cu scrisul”, formatările fancy nu sunt foarte importante. Sau, dacă sunt, ne ducem spre InDesign, Quark sau alte aplicații profesionale. Despre Excel și altele, nu pot spune că mă interesează în profunzime. Iar Powerpoint e probabil cea mai bună aplicație pentru prezentări pentru ne-profesioniști. Dar nu mai mult.

6 thoughts on “Office 2010, păreri proprii și personale”

 1. abia astept sa pun mana (legal) pe unul; paste preview-ul ala intuiesc ca o sa-mi fie bun prieten 🙂
  La 2007 am plans langa Powerpoint sa-mi importe niste exceluri si sa editez cateva grafice

 2. Sorin: cu importul de exceluri nu mai știu și nu am calc. ăla la îndemână… dar știu că m-am lovit și eu de asta pe Open Office.

  Emag văd că vinde la vreo 600 RON home edition.

 3. Office 2007 sigur are checkspelling pentru limba română, îl folosesc de multă vreme.

  Suita Office e greu să o înlocuiești cu altceva, dar eu personal am mare problemă cu reverse compatibility.

  Adică ai Office 2007, salvezi un docx, nu poți face nimic cu el fără să ai în altă parte tot Office 2007. Complicate lucruri.

 4. Olivian: poți da save as doc dacă vrei să ai reverse compatibility și dacă e să iei un docx din altă parte sunt tot felul de viewere de docx. Printre altele, și Google Docs, și Open Office fac asta.

 5. Tentația când dai Save e salvezi ca DOC. Și în primele luni n-aveai niciun viewer. 🙂 De aici frustările. Acum am setat Office-ul să salveze implicit ca DOC.

 6. Mare articol!!
  Am cumparat acum MS Office 2016 aici (www.buyproductkeys.com/ro/product/microsoft-office-2016-professional-plus-toate-limbile-licen-pentru-1-dispozitiv-versiunea-complet) ieftin.
  Nu pot decat sa recomand.
  Mulțumire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *