Mogulul disident

Recenta condamnare a industriașului Mihail Hodorkovski la încă șase ani de închisoare readuce în prim-plan una dintre cele mai spectaculoase trasnformări de imagine a vremurilor noastre: din mogul în militant pentru drepturile omului. Cum s-a petrecut ea?

În 2003, când era arestat, Mihail Hodorkovski era al 16-lea cel mai bogat om din lume, în topul Forbes, cu o avere de peste 15 miliarde de dolari. Se afla pe punctul de a crea o super-companie petrolieră care ar fi fost devansată doar de ExxonMobil ca volum, pe bazele Yukos. Arestarea lui era cel mai răsunător dintr-un șir de evenimente legate de oligarhii apăruți în vremurile lui Boris Elțîn și intențiile lui Vladimir Putin, aflat la sfârșitul primului mandat, de a-i îndepărta. De ce era vinovat Hodorkovski? Oficial, de evaziune fiscală. Neoficial, s-a vorbit despre sprijinul financiar acordat unor partide reformiste ca Iabloko sau Uniunea Forțelor de Dreapta, fundamental opuse formațiunii Rusia Unită a lui Putin.

Au urmat cei opt ani din prima sentință și cel de-al doilea proces, de pe urma căruia Hodorkovski a fost condamnat la încă șase ani de închisoare. În lipsa condamnării, fostul magnat ar fi ieșit din închisoare în 2011.

Cea de-a doua sentință consacră ceea ce The Economist numea “transformarea domnului Hodorkovski, dintr-un oligarh necruțător, (…) într-un prizonier politic și luptător pentru libertate”. Conform instanței ruse, Hodorkovski și colaboratorul său Platon Lebedev și-ar fi însușit două treimi din producția de petrol a Yukos, pe o perioadă de șase ani. Infracțiunea se bate cap în cap cu frauda de care fusese Hodorkovski condamnat inițial: dacă ar fi furat atâta petrol, de unde sau la ce ar fi putut face evaziune fiscală?

Privit inițial cu o oarecare circumspecție, ca (fost) oligarh, Hodorkovski este un nume în sprijinul căruia au început să vorbească un Elie Wiesel sau un Mario Vargas Llosa. Povestea lui oferă, de fapt, o temă de meditație: în zilele noastre, abuzurile politice nu se săvârșesc împotriva îngerilor. Nedreptățiții au și ei partea lor de vină, iar binele și răul sunt greu de decelat în astfel de povești.

Articol apărut în ediția de tipar a “României libere” din 29 decembrie 2010

2 thoughts on “Mogulul disident”

  1. Ultimele stiri reinterpreteaza vechiul banc cu soldati sovietici:
    “Uite, ma, ca Hodorkovski stie atatea limbi incat si-a postat rapoartele financiare in engleza!”
    “Da, si la ce i-a folosit?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *