Încrederea la români (și câtă au ei în ziariști)

Un sondaj Reader’s Digest dat publicității ieri o confirmă pe Nadia Comăneci în chip de cel mai de încredere român în 2008. Urmează entertaineri de felul Stelei Popescu și al lui Alexandru Arșinel, doctori ca Irinel Popescu, sportivi ca Hagi și actori ca Maia Morgenstern.

Cât credit acordă respondenții Reader’s Digest așa-numiților formatori de opinie? Primul jurnalist prezent pe listă e Cristian Țopescu, pe locul 17 (de la 28 într-un sondaj asemănător din 2007). Urmează:

– Marius Tucă (36/-),
– Cătălin Măruță (37/-)
– Florin Călinescu (39/43)
– Robert Turcescu (44/47)
– Andreea Marin (48/-)
– Lucian Mândruță (49/57)
– Teo Trandafir (50/56)
– Mircea Cărtărescu (53/52)
– Mihaela Rădulescu (55/60)
– Ion Cristoiu (56/58)
– Cristian Tudor Popescu (57/66)
– Mircea Badea (58/75)
– Mircea Dinescu (62/69)
– Liviu Mihaiu (63/-)
– Andreea Raicu (66/-)
– Dan Diaconescu (68/72)
– H.-R. Patapievici (71/-)
– Cătălin Tolontan (72/-)
– Cornel Nistorescu (75/79)
– Emil Hurezeanu (80/-)
– Corneliu Vadim Tudor (98/97).

Cea de-a doua cifră reprezintă poziția în topul pe 2007 (linia înseamnă că nu au fost acolo). Așa cum se vede mai sus, am inclus în top și entertainerii și intelectualii cu activitate publicistică susținută (Cărtărescu, Patapievici). Se vede că există doar vreo cinci oameni tineri cărora publicul (sau cel puțin respondenții sondajului) le acordă încrederea: Turcescu, Badea, Diaconescu, Tolontan și Mihaiu.

Cu excepția lui Mircea Cărtărescu și a lui Corneliu Vadim Tudor, toți formatorii de opinie și entertainerii prezenți în ambii ani își consolidează poziția prin ascensiunea în top. Asta arată probabil că brandul personal se ameliorează în timp, dacă ești consecvent cu ceea ce ai făcut în trecut.

Prezența unor personaje controversate de factura Dan Diaconescu, Mircea Badea sau Corneliu Vadim Tudor ar putea avea ca explicație faptul că acest gen de personaj propune publicului niște enunțuri simple și tranșante.

De remarcat e și faptul că fiecare din formatorii de opinie și entertainerii prezenți în top are o imagine publică distinctă și bine conturată (mă refer inclusiv la atribute fizice), chiar și în cazurile când avem de-a face cu o doză de inconsecvență (Mihaela Rădulescu) sau inconsistență (Andreea Marin, Andreea Raicu, Cătălin Măruță).

Dacă nu ai un vehicul de felul “Happy Hour”, pare-se că îți trebuie niște ani buni ca să ajungi în topul încrederii, ani buni care se măsoară și în sute de apariții la TV sau într-un colț privilegiat de ziar/publicație.

Se mai poate vedea faptul că publicul tinde să acorde puțină încredere personalităților neconflictuale, din care sunt prezente în top patru: Măruță, Marin, Mândruță (nu punem la socoteală articolele polemice din “Dilema”, care au o răspândire redusă), Raicu.

Interesant e și ce spune topul meseriilor. Ziariștii apar de-abia pe locul 22, după frizeri și dentiști, dar prezentatorii TV sunt pe locul 12. Probabil că publicul reacționează mai bine la știrea cât de cât crudă, în timp ce fonfleurile biasate din paginile de opinii ale ziarelor nu au căutare.

Detalii despre sondaj și rezultatele integrale se pot vedea aici.

8 thoughts on “Încrederea la români (și câtă au ei în ziariști)”

 1. “- Robert Turcescu (44/74)”

  O mica eroare aici … in sondajul pe 2007 figureaza la poz. 47, nu 74. Nu de alta, dar tot incercam sa-mi explic cum de-a reusit o asemenea evolutie la credibilitate anul trecut.

  Despre ziaristi, acum, acestia beneficiaza, totusi, de mai multa incredere decat politist, judecator, politician in conditiile in care pe cei din urma-i platim din bani publici.

 2. Oare ce au dovedit Nadia, Popeasca, Arsinel ca are lumea incredere in ei?
  Au incredere ca fac gimnastica si joaca teatru?
  Au activat pt drepturile omului?
  Hai ca ma faci sa rad.

 3. trustman: Spicuiesc din lista: Ioan Lascar, chirurg – locul 10, Traian Basescu, presedintele Romaniei – locul 69. Mai esti absolut convins ca au confundat increderea cu notorietatea?
  noki: ÎNCRÉDERE s.f. Acțiunea de a (se) încrede și rezultatul ei; sentiment de siguranță față de cinstea, buna-credință sau sinceritate a cuiva (sursa: dexonline.ro)

 4. @anca: da, cred in continuare asta. dovada cine se afla pe primele locuri. pe de alta parte, daca te uiti la cata incredere au romanii in basescu, acesta sta mult mai bine in realitate decat acest loc 69 (mersi de info, n-am avut curiozitatea sa ma uit pe rezultate)

  avem apoi si o problema de metodologie. am vazut, acum, ca nu au fost intrebari deschise ci li s-a dat o lista de 100 de persoane. enorm. da, exista si posibilitatea sa adaugi un nume dar dupa ce citeai 100 de nume si te chinuiai sa le plasezi pe o scara iti spun ca nici tu nu mai adaugai pe lista ceva. lista este pur si simplu prea mare sa dea rezultate relevante. cine-i mai cunoscut sare in ochi. sa nu vorbim de selectia numelor de pe lista.

  intre noi fie vorba, reader’s digest nu sunt de o competenta sociologica iesita din comun. nu ca institutele romanesti ar fi mai breze, vezi istoria ultimelor sondaje de opinie (ultimele adica de prin ’90 incoace:))

  dar sondajele de genul asta sunt subiecte de presa care aduc audienta iar la castigat audienta cei de la reader’s sunt buni.

 5. Andreea Marin jurnalista?!?! HAHAHAHA! Si dincolo de ocupatia ei… faptul ca romanii au incredere in asemenea specimen spune totul despre lipsa de repere si valori a acestei natiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *