Iluminații și tipar la două culori: Gutenberg a încercat

Umberto Eco zice prin Nu sperați că veți scăpa de cărți că în epoca incunabulelor (primele cărți, 1450-1500), copiile erau personalizate prin intermediul iluminațiilor, elementele adăugate manual paginii tipărite (letrine, chenare, ilustrații). E un tip de personalizare care a urmat costisitoarelor manuscrise, conchide Eco.

Adevărul e că lucrurile nu stau chiar așa. Gutenberg a făcut teste de culoare roșie peste negru pentru letrine și titluri, se spune în The Bible in Pictures – From the Workshop of Lucas Cranach. Testele nu au funcționat, așa că practica iluminațiilor a rămas în picioare. Deci nu cererea de pe piață a dictat ornamentele manuale, ci o imposibilitate tehnologică. Ne putem gândi și la faptul că dacă bogații acelor vremuri doreau cărți foarte personale, ar fi putut comanda în continuare manuscrise și nu tipărituri. Cum probabil că s-a și întâmplat, dar într-o măsură mai mică decât ar fi trebuit pentru ca tiparul cu litere refolosibile, invenția lui Gutenberg, să dispară. Dimpotrivă.

Viitorul a mers în orice caz în sensul lui Gutenberg. Nu știu când s-a trecut la tiparul zis “la două culori”, dar interesant e că în România, în 1989, redescoperirea lui a fost o mare poveste. În ultimii ani ai comunismului, “Scânteia” apărea integral alb-negru, fără culoare nici măcar pe logoplate (capul ziarului). Atunci când Adevărul și România liberă au început să se tipărească cu albastru și magenta a fost o mare reușită.

Biblia lui Gutenberg

Biblia lui Gutenberg ( de pe Wikipedia)

Enhanced by Zemanta

2 thoughts on “Iluminații și tipar la două culori: Gutenberg a încercat”

  1. Ei, erau si inainte de `89 ziare si reviste in doua culori!!!
    Treburile m-au purtat acum circa 2-3 ani si in cateva tipografii. Chiar si in anii nostri problema cea mai grea ramane suprapunerea corecta a culorilor, fiindca tehnologia presupune trecerea hartiei de mai multe ori. Sigur ca exista si tehnologie mai noua, care aduce a tehnica foto, dar e scumpa.
    Insa mai bine ma retrag, sa vorbeasca specialistii.
    Inainte de a ma retrage va spun un banc, oarecum in tema (apropo de adaugiri manuale).

    Un vas pe mare, furtuna cumplita, incepe sa ia apa. Capitanul studiaza harta si le spune ofiterilor: Dragii mei, daca punctul acesta este o insula, am scapat. Daca este doar o muscă strivită am dat de dracu` !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *