Dezinformările care au prins viteză

După tragedia de la Club Colectiv și mitingurile de protest, Facebook-ul și site-urile-petardă s-au umplut de o serie întreagă de dezinformări sau intoxicări. Deși pare la mintea cocoșului că toate aceste povești nu sunt adevărate, există oameni civilizați care ajung să creadă în ele, în lipsa informației. Nu strică să demontăm măcar cele mai circulate miniciuni.

În Club Colectiv a avut loc o sărbătoare satanistă de Halloween și focul e pedeapsa divină/mâna diavolului. Motivul concertului a fost lansarea de album a unei trupe, Goodbye to Gravity, tragedia a avut loc cu o zi înaintea Halloween-ului, iar la eveniment nu a existat nimic din recuzita tradițională a sărbătorii. În privința mâniei divine sau a opusului ei, e foarte greu de argumentat de ce forțele supranaturale ar fi ales o trupă de rock ca multe altele dintr-un club mărginaș, la o dată aleatorie, pentru a se manifesta.

Au mai fost cetățeni care au căutat mesaje sataniste în piesa The Day We Die. Pe lângă faptul că mesajul, atâta cât e, e pe dos, pe lumea asta e plin de cântece despre moarte. Căutați pe Google și o să găsiți nenumărate topuri ale unor piese de artiști celebri sau mai puțin. Nu știu ca vreuna din aceste piese să fie legată de vreo tragedie.

Au fost mai mulți morți, ascunși de autorități. Cinic vorbind, care e diferența dintre cele 25 de decese inițiale și, să zicem, 40, din punctul de vedere al Guvernului? A fost oricum o tragedie, care a mobilizat zeci de mii de oameni în stradă, iar a ascunde decesele e ceva foarte complicat, cu multe riscuri. Ar fi trebuit s-o facă același personal medical care a îngrijit răniții cu o dăruire care a mișcat România, dinaintea camerelor de luat vederi. Vi-i imaginați participând la o mașinație nu numai înfiorătoare, ci și idioată?

Incendiul din Colectiv a fost provocat de Gabriel Oprea/securiști/alții, ca să deturneze atenția publicului de la moartea polițistului pe motocicletă. E ca și cum ai spune că vrei să scapi de urmările unui furt omorând în public pe cineva. Dacă au realizat ceva concret, pe lângă demisii, protestele care au urmat tragediei au determinat dispariția politică a UNPR-ului lui Oprea, adică tocmai cel care ar fi trebuit să se salveze, conform teoriei conspirației.

Iohannis s-a întâlnit la Cotroceni cu oamenii lui Soros. Ca să facă ce? Să deturneze protestul? „Dovada” e faptul că pe lista participanților se află numeroși lideri de organizații care au beneficiat în trecut de finanțări Soros. Ceea ce e adevărat, dar nu concludent: în sens extins, cam toată societatea civilă din Estul Europei e formată din „oamenii lui Soros”, pentru simplul fapt că miliardarul de origine maghiară e cel care a creat și încurajat societatea civilă începând din anii ’80. „Oamenii lui Soros” nu sunt însă marionete ale aceluiași George Soros, pentru simplul motiv că singura condiționare politică pe care George Soros a impus-o organizațiilor finanțate a fost aderența la conceptul de societate deschisă, o variantă a democrației teoretizată de miliardarul cu studii de filozofie cu Popper. În plus, o serie de organizații cu vechime, notorietate și legături cu fundațiile lui George Soros – APADOR-CH, CJI, ActiveWatch – au refuzat participarea la consultări, strategie poate mai inteligentă decât aceea a participanților, care nu au făcut decât să legitimeze apropierea de proteste a lui Iohannis.

Nu mai vorbim de faptul că în ultimii ani miliardarul este mult mai puțin implicat financiar în Open Society Foundations, denumirea oficială a organizațiilor fondate de el, deci „oamenii lui Soros” sunt, în ultima vreme, cam pe picioarele lor din punct de vedere financiar.

Protestele sunt opera rușilor, care vor să destabilizeze politic România, la fel cum au destabilizat Moldova și Ucraina, din cauza scutului anti-rachetă. Ceea ce se întâmplă în Piață e pașnic, iar România nu e nicidecum destabilizată, ci trece printr-un proces de relegitimare a politicului, a cărui configurație nu mai are legătură cu opțiunile populare. Guverne interimare am mai avut, iar țara a funcționat cu ele. Suntem în interiorul jocului democratic, oricât de spectaculos e ceea ce s-a întâmplat în Piață. Și, cel mai important, Hans Klemm, noul ambasador al SUA la București, spune textual într-un mesaj: „Aplaudăm exercitarea pașnică a libertății de exprimare și întrunire și îi încurajăm pe toți românii să rămână implicați în procesul civic.” De ce ar încuraja SUA o acțiune de destabilizare rusească, printr-un mesaj la limita formulărilor diplomatice? De fapt, SUA este consecventă în abordarea anti-corupție și restartul politic la care a pus umărul prin colaborarea cu DNA în dosarul Microsoft, de exemplu.

Lista ar mai putea continua, dar exercițiile de demontare a minciunilor ca acelea de mai sus sunt la îndemâna oricui. Cine și de ce pune în circulație astfel de lucruri? În afara unor profesioniști care s-au autodescalificat în trecut, de felul lui Robert Turcescu, e vorba mai ales de site-uri mici și vocale. În privința motivelor, nu are niciun rost să construim și noi teorii ale conspirației: prostii de acest fel se citesc cu ochii mari, din păcate, și prind viteză/câștigă trafic mai ales pe Facebook. Degradarea vechii prese și generația spontanee de microsite-uri care caută traficul și notorietatea cu abordări conspirativ-senzaționaliste se întâlnesc, din păcate, cu un public tot mai numeros și mai dispus să creadă că Soarele e cel care se învârte în jurul Pământului și nu pe dos. Este și motivul pentru care am încercat exercițiul elementar de demontare a zvonurilor de mai sus.

Articol scris pentru ediția de joi, 12 noiembrie, a săptămânalului Dilema veche.

7 thoughts on “Dezinformările care au prins viteză”

  1. Dacă stai și te gândești bine, hai să ne uităm un pic al cui ofițer acoperit a fost / este “colonelul” Turcescu. Poate așa începe să se creioneze în mintea unora cine s-ar putea afla în spatele acestoe conspiraționisme.

  2. Pe de altă parte, hai să băgăm o geană un pic și în curtea RTV, care iară, de când a început scandalul, sistematic difuzează astfel de idei. Și pe TV, dar mai ales pe site-ul lor și pe Facebook. Da, de RTV-ul lui Ghiță e vorba…

    1. Da, sunt cei mai nenorociți, au depășit Antena 3. Problema mea, în articolul ăsta, n-a fost “cine”, ci “ce”. Dacă e vorba de instituții media, mai sunt și aiurelile lui Radu Moraru de pe Nașul TV. Și probabil ar mai fi și altele, dar n-am dat nume fiindcă n-am avut cum monitoriza tot.

  3. Nu cred ca si-a dorit nimeni ca prin acctiunile sale sa ccontribuie la cresterea numarului victimelor. Uneori ajungi sa ai in fata zidulul imposibilului, al neputintei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *