O declarație a președintelui Băsescu de la World Blogging Forum a gâdilat orgoliile internauților:
În România putem găsi foarte mulți ziariști care s-au refugiat din presa scrisă în comunicarea pe Internet, fiindu-le mai scumpă libertatea decât prețul pe care-l aveau lucrând la ziare, care nu mai făceau deja o politică a publicului, ci făceau o politică a patronului.
“Cotidianul” îi dă azi un bobârnac președintelui cu o constatare în linii mari corectă: mulți dintre cei mai citiți bloggeri-jurnaliști provin mai ales din zona Voiculescu (Ciutacu, Bădin, Badea, Tolontan). Sau, pre limba titlurilor, “Tonomatele, în topul bloggerilor deontologi”.
E drept, Mircea Badea nu se consideră jurnalist și nu are un discurs de tip jurnalistic. Totuși, e destul de adevărat, mulți dintre bloggerii-jurnaliști cu trafic provin din zona Antenelor. Ce nu se potrivește?
Posibil, Traian Băsescu nu s-a referit numai la bloggeri, ci și la site-urile de știri. Aseară, la B 1, el a făcut niște bezele chiar HotNews.ro (nu știu dacă bezelele sunt tocmai un serviciu :-)), deci, probabil, Traian Băsescu se referă la o zonă “nemogulizată” a internetului și nu numai la bloggeri.
Ar fi ușor să afirmăm reaua intenție a celor de la “Cotidianul”, dar asta înseamnă să facem un proces de intenție. În orice caz, nodul în care ziarul a încercat să-și argumenteze constatarea “impresionistă” despre bloguri scârțâie puțin. Cele două clasamente puse în discuție sunt Trafic.ro și Zelist.ro. Primul nu este foarte relevant pentru masa bloggerilor din România, care nu au ținut să se înscrie acolo (nici eu nu figurez), iar al doilea se face nu în funcție de unici sau pagini afișate, ci de comentarii, reacții ș.a. E drept, nu avem un instrument de măsură general valabil în materie de trafic, în SATI sunt doar câțiva bloggeri.
Un blogger adevarat nu cenzureaza comentariile “anti”. La Ciutacu e lege o astfel de cenzura (deh, probabil e ultimul loc unde se simte si el bine unde nu se vede ca e criticat). Pe Tolontan nu-l pot considera “tonomat”. Badea nu e “blogger” in adevaratul sens al cuvintului. Despre badin nu pot spune nimic pentru ca nu l-am citit cu atentie.
Traian Basescu s-a referit la cu totul alt tip de bloggeri.
Băsescu se referea la feydakinii ce văd în el adevăratul Muad’ib. Nu se referea la blogosfera reală ci la personaje de tip Cristian Pătrășcănoiu.
PS. Să mă scuze Pătrășcănoiu, am un prinstcreen de la ultima lui postare pe blogurile Cotidianul, inainte să-i fie șters. Cele mai mari taguri erau Traian Băsescu și Băsescu. Asta pentru că stimate domnule președinte Traian Băsescu era prea complicat lung pentru tag.
Mai intai ca Basescu n-a facut nici o bezea Hotnews. Radu Moraru a spus ca Hotnews este o sursa credibila, iar Basescu a precizat: una dintre putinele care au ramas. IC se intreaba daca nu cumva asta nu e de bine pentru Hotnews, moment in care e clar ca s-a ajuns prea departe, iar eu sunt pe eu imi dau demisia din functia de om.
In al doilea rand, a-l pune pe Tolontan langa ceilalti bloggeri voculestieni e fie o eroare elementara, jenanta, fie o manipulare ca atatea altele. Nu mai explic chestia asta, va trimit doar la spumele facute de ceilalti antenisti impotriva lui Tolo, atunci cand omul spune pe sleau ce hram poarta alde Voiculescu.
In al treilea rand, nu cred ca e cazul sa ne temem ca facem procese de intentie Cotidianului din ultima vreme. Ce se intampla acolo frizeaza dementa din presa “libera” a anilor 50.
P.S. Rinoceri sunt si cei care se tem sa spuna lucrurilor pe nume pentru a evita mocirla. Nu o vor evita, pentru ca sunt deja pe cale sa se transforme.
Din ciclul “unde dai si unde crapa“ !!!
Basescu spune despre ziaristii CARE S-AU REFUGIAT IN INTERNET. Deci lasati-ma cu cei care scriu la ziare mogulistice la vedere si pe blogul personal in timpul liber (ma rog, in timpul liber…) Se vede clar ca se refera la cei ce scriu NUMAI pe blogurile lor.
Vine Cotidianul si ne ameteste cu cifre de audienta si trafic. Vrabia malai viseaza – spune o vorba populara. Ce altceva sa mai stie autorul acelui articol ? La el calitatea se masoara in cifrele de mai sus. Nu, stimabile autor de articol la Cotidianul, nici vorba de asa ceva ! Ti-o spune un cititor care nu viseaza toata ziua trafic, unici pe zi si mai stiu eu ce cifre. Calitatea mai inseamna si altceva.
Concluzie: la Cotidianul nu e nici rea intentie nici prostie. E o chestie care se cheama “deformatie profesionala“. Ma rog, cind e dusa la extrem tot spre prostie inclina.
Alk: chestia asta cu “blogger adevărat” e o lungă discuție. În sensul “ăla” niciunul din bloggerii jurnaliști, nici măcar eu, care nu sunt foarte prezent în classic media și am început în 2006, nu suntem bloggeri. Dar hai să fim serioși: blog e în linii mari un site personal simplu, care curge de la coadă la cap (cea mai recentă postare ultima).
Comentarii șterg și eu destule, știi de ce? Din motive de tâmpenia comentatorilor. Cred că subsolul e parte integrantă din conținut și accept doar oameni pertinenți sau care, măcar, știu să lege două cuvinte.
Eftimie: acuma și tu. Dacă tu și cu mine nu-l citim pe Pătrășconiu crezi că nu există? Fiecare cu blogosfera lui, am mai zis asta pe nu știu unde.
Rățușcă rămurică: ascultă-mă cu atenție, raționamentul e următorul – dacă presa e atât de polarizată, ce-a zis Băsescu despre Hotnews (mai mult decât “da, da”, cum ai auzit tu) poate fi luat și întors împotriva site-ului, ca fiind un site înregimentat. Nu te joci cu etichetele puse de Băsescu, la fel ca și cu alea puse de Iliescu, chiar dacă sunt de bine 🙂
Acuma că nu ești de-acord cu mine și îți provoc supărări am înțeles, dar n-am înțeles cu ce și de ce ești de acord și ce caută rinocerii prin vorbirea ta.
Cu ce și de ce nu ești de-acord, pardon.
Marian S: și tu ai internetul tău? Câți dintre cei care scriu pe net corespund definiției “jurnalist care scrie numai pe blog”? Măcar în sensul că ar respecta principiile jurnalismului, nu că s-ar fi refugiat, vorba lui Băsescu.
“Principiile jurnalismului“ draga Iulian ? Despre ce vorbesti, ca eu sunt de afara si nu inteleg ? Exista cumva asemenea principii ? Cine sunt cei care le respecta ? Tre` sa mai studiez, e clar.
Bun, dau un pas inapoi. Sa definim mai exact: oameni care scriu numai pe blog, fie ei ziaristi sau nu ( si NU, nu il am pe zoso in vedere! )
Dar ramin ferm pe pozitie cu cealalta parere: calitatea nu se masoara in trafic, numar de unici pe zi si alte chestii de gen. Uite, daca luam de buna aceasta “scula“ pe care am gasit-o pe internet reiese ca si eu “valorez“ ceva (si chiar destul) :
http://www.websiteoutlook.com/www.s-m.ro
1500 de parai ? Super ! Care dai banu` ca vin sarbatorile ?
Mariane, stimabile, principiile jurnalismului există și dacă m-oi fi abătut de la ele în ultimii ani, cred că numai oameni care și-au petrecut pe blogul ăsta atâta timp cât ți-ai petrecut tu au dreptul să mă tragă de mânecă. Altfel, treaba lor, ca să zic așa, a celorlalți.
În rest, campaniile vin și trec. Când o să am ceva de anunțat despre implicarea mea, o să vedeți aici. Nu sunt nici soldatul lui Crin, nici al lui Traian, nici al lui Mircea, nici al lui Sorin. Pe trei dintre ei îi cunosc personal și le apreciez felurite calități. Majoritatea oamenilor îi urăsc. Dar hai să nu facem puls 120 pentru o prostie care vine și trece odată la 4/5 ani prin viața noastră.
Vezi dacă am uitat să scriu disclaimerul “persoanele de față se exclud“ ???
Așa îmi trebuie ! Eu zic să nu ne pierdem simțul umorului și mai bine un cîntec vesel să cîntăm:
http://www.181.fm în special secțiunea Christmas.
( Si NU, nu am contract de publicitate cu ei, am zis să vă împărtășesc și vouă ceva frumos ca să trecem peste încrîncenarea din aceste zile. Să fie primit ! )
Ca să fie clar: enervarea mea cu privire la “principiile jurnalismului“ provine de la articolul anterior cu penalii ăia doi. Numai despre principii nu poate fi vorba acolo. Am zis să mă abțin atunci deși mă raliez părerii majorității comentatorilor: i-ai tratat prea blând. Doar că aici vorbim civilizat.
Marian: da, cu privire la Roșca și Chirieac – dintr-un motiv sau altul lumea a înțeles că încerc să-i scot din cauză sau ceva. Nu am încercat asta, ideea mea e că oamenii ăștia nu pot apărea decât într-un sistem viciat în general, cum e cel al mediei românești.
Nu sufar politica patronilor media din ultimii ani, in general. Nu sufar tentativele de acordare a denumirii de ” blogger” pe diferite principii, in fine…Dar nici de jurnalist refugiat in internet…pe propriul blog. Am citit de exemplu postari superbe pe cateva bloguri cu doar cativa unici pe zi si pot fi oricand peste ce vine din zona ” Antenelor”. Pentru mine personal, ecuatia e foarte simpla: traiesc intr-un judet al controverselor, ziarele de pe aici, cu mici exceptii sunt doar ca sa aiba alti moguli influenta si ziaristii locali serviciu cu carte de munca. Eu spun doar atat: cand am chef, scriu pentru unul, doua ziare de aici, moca, am descoperit de vreo doi ani ca pot sa am si un blog unde sa ma desfasor cum doresc, ca atare am si un blog, unde scriu impresii si ce visez cateodata noaptea linistit si nu e ” comunicare” cum zice Basescu ci mai degraba SOCIALIZARE. In concluzie sunt unul dintre alte mii care am pagina mea si fac ce vreau cu ea si nu sunt ahtiat dupa trafic, unici, etc. Astea vin singure daca se intampla sa scriu ceva interesant. A…La multi ani!