Ceausescu pierde procesul cu congresul

Juniorul pretindea suspendarea campaniei Zapp cu Ceausescu senior parasit de congresistii care ies din sala cu mobilele la ureche, in mod haios anacronic. Numai ca intre timp campania s-a si terminat… Prinde orbul, scoate-i ochii!

Infringerea are insa rol de precedent juridic. Pretendentilor in materie de folosire a imaginii li se mai infrineaza elanul. Din pacate, Gardianul din care preiau stirea nu prezinta decit “dreptatea” partii reclamante.

Dar exista precedente mai vechi in materie de folosire a imaginii lui Ceausescu in publicitate: relansarea Cavit-ului dupa 2000, precum si campania Connex din ’98, special creata pentru Academia Catavencu, care folosea fotografii ale cuplului Ceausescu. Acestora, in functie de context, li se atasau bule cu replici legate de GSM, SMS etc. (in aceeasi logica a anacronismului comic). Campania a adus primul premiu romanesc la Portoroz agentiei D’Arcy. A fost o opera colectiva, “corala”, in care art-directorul (pe atunci) Adrian Botan “a jucat simultan” cu mai multi copywriteri, fiecare completind cit mai multe bule, la inspiratie. Cel mai prolific a fost Liviu David. Eu am avut una singura care s-a publicat (si de care imi aduc aminte): Nicolae si Elena Ceausescu la timona una unui iaht, uitindu-se in zare. Ea, de colo: – Ce mare e asta, Nicule? El: – Marea Conectare! (asta era numele, de asemenea dat de mine, al promotiei aniversare Connex). Aiureli, onorata instanta…

O excelenta campanie cu imagini de dictatori (Mao, Hitler) este cea pentru revista Dosarele Istoriei (Graffiti, 2005, multiplu premiata). Sint figuri intrate in patrimoniul vizual universal fatalmente, prin chiar actiunea abuziva a respectivilor.

Cred ca e simplu pentru un avocat sa demonstreze logic, indiferent de legi si coduri, ca o imagine care ne-a fost zeci de ani bagata pe git cu forta in beneficiul unui grup restrins a devenit prin forta lucrurilor un bun public. Cred ca romanii sint dispusi sa respecte drama lui Valentin in masura in care si el respecta drama romanilor.

UPDATE COMANESCU: Comunicatul de presa:

INFORMARE DE PRESA

Bucuresti, 14 decembrie 2006

Ca urmare a aparitiei unor articole referitoare la procesul intentat de Valentin Ceausescu companiei Telemobil SA (Zapp), cu privire la suspendarea spotului Zapp Talk Free, precizam urmatoarele:

Tribunalul Bucuresti a respins cererea D-lui Valentin Ceausescu – prin care acesta solicita sistarea difuzarii spotului Zapp Talk Free la toate posturile de televiziune – ca fiind inadmisibila. In acest spot aparea imaginea tatalui reclamantului, Nicolae Ceausescu in timpul celui de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Roman.

Acelasi spot Zapp a fost subiectul unui alt proces, intentat de Telemobil Consiliului National al Audiovizualului (CNA), ca urmare a deciziei CNA de a suspenda difuzarea spotului pe posturile TV. In acest caz Curtea de Apel a admis cererea Telemobil, hotararea putand fi atacata cu recurs de catre CNA la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

One thought on “Ceausescu pierde procesul cu congresul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *