Cartea lu’ Istodor

Nu numai eu am carte, ci și cetățeanul Istodor. Se cheamă “Dicționarul ideilor fixe – după 20 de ani” și e lansată la Bookfest de Editura Polirom.

Dictionarul ideilor fixe

Dictionarul ideilor fixe

Două articole pescuite de mine, despre ziariști și moguli:

GURALIVI, ORATORI, LIMBUȚI
Să fim înțeleși, toți spun adevărurile lor. Și chiar au dreptate.

Alcibiade: pseudonim sub care este bănuit că înjură Corneliu Vadim Tudor, lider al Partidului România Mare, în revista… România mare. Înjură prieteni politici și dușmani. Dacă la început prietenii politici erau mulțumiți că sînt umpluți de zoaie “ceilalți”, Alcibiade a întors armele prin 1994 și-mpotriva lui Iliescu, președintele de atunci al României, fiind făcut, în cel mai frumos caz, “cîrpă kaghebistă”. Abia atunci s-au sesizat în forță Procuratura și Parlamentul. Dar cum n-au reușit să scoată Alcibiade din Vadim, senatorului C.V. Tudor i s-a ridicat imunitatea parlamentară. Etern, spun unii juriști, fără consecințe, se vede cu ochiul liber. Alimentată cu documente și dovezi ale actualilor sau foștilor lucrători ai serviciilor de informații, pagina de atacuri sub demnitatea umană ale lui Alcibiade este citită, culmea, ca și cînd ar aduce informații. Jumătate credibile, nu-i așa?, fiindcă, zic presarii, vin direct de la sursă. Serviciile secrete, nu ele dau de mîncare presei, prin scurgeri de informații?

Ciutacu: “ciutacul, grețosul cu aere ce sparge audiențele teve”. Se prezintă singur pe blog: “Știu că sînt arogant și genial, oare o să mă iertați vreodată că-s cel mai bun ?”

Cristoiu: ziarist și pe vremea lui Ceaușescu, creator al tabloidului românesc contemporan de tip “găina naște pui vii”, Evenimentul zilei. Model ziaristic între 1990–1996, “maestrul Cristoiu” a amenințat cu retragerea în bibliotecă de cîte ori a fost dat afară sau s-a retras din șefia unor posturi teve și ziare. E un pesimist, fiindcă “prin cîte am trecut eu, știu mai bine”.

Horia Alexandrescu și Sorin Roșca Stănescu: sînt modele ale felului în care-ți poți menține ziarul pe linia de plutire. Horia Alexandrescu, prin trecerea acelorași laude de la un președinte al țării la altul. Sorin Roșca Stănescu, mai elaborat, prin metoda “azi dau în tine, mîine tu îmi dai publicitate”. Ziariști și pe vremea lui Ceaușescu, prieteni cu toată lumea de azi, Horia Alexandrescu s-a retras unde-și face în tihnă combina țiile, SRS este în afaceri cu Tăriceanu și Patriciu. Roșca Stănescu este mereu ziaristul nenumit de către Băsescu. Avînd notorietatea descrisă pînă acum, puțină lume nu-l recunoaște în “un anume ziarist face presiuni”.

Stan-laptop: este factorul de show al talk-ului lui Gîdea de la Antena 3. Scoate din laptop enormități și muzică, rîde scrîșnit singur din te miri ce. Analist de declarații politice.

MOGULII
Termen folosit de către președintele Băsescu pentru a justifica loviturile sub centură ale patronilor media. Mogulii nu pot fi confundați cu “băieții deștepți”, un fel de moguli ce au făcut bani din șmecherii în economie. Mogulii sînt: Patriciu (Adevărul Holding), Vîntu (Realitatea-Cațavencu), Voiculescu (Intact). Patriciu, arestat în mandatul Băsescu și anchetat pentru transferul către stat al datoriilor Rompetrol, Vîntu, bănuit că și-a făcut averea din jocul FNI, iar Voiculescu, crescut în poala economiei socialiste, bun profitor al banilor lui Ceaușescu. Alegerea președintelui ? B1TV, singurul post de televiziune frecventat, post al fraților Păunescu, implicați în afaceri necurate cu statul, devalizatori ai Bancorexului, fugiți de frică din țară pe vremea mandatului Constantinescu.

3 thoughts on “Cartea lu’ Istodor”

  1. Asa cum Catavencu este copia damboviteilor dupa Canard, asa si cartea asta copiaza dictionarele frantuzesti ale lui Jaccard si Dantzig, ca sa nu mergem pana la Flobertica ! Autorul a dat si el cu nasul prin astea si se da mare. Colegii lui de fac. zic ca e baiat de ofiter secu !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *