Observator: schimbarile lui Mandruta

Vin cu un pic de intarziere (am avut o saptamana foarte plina) cu detalii referitoare la ceea ce va fi Observatorul Antenei 1.

Lucian Mandruta a facut, in week-endul trecut, o prezentare in fata ziaristilor invitati de Antena 1 la Sinaia, pentru lansarea grilei noi a postului. Dupa Mandruta, care a preluat functia de redactor-sef al Observatorului, stirile Antenei 1 vor fi mai vizuale si mai pline de sens pentru telespectator. Lui Mandruta nu-i plac vrajitoarele si alte personaje de acest tip, in schimb intentioneaza sa bage in sumar povesti in care imaginile conteaza, scop pentru care este interesat de oameni care vin dinspre cinematografie si stiu sa le spuna. E un oarecare exces de stand-up-uri si transmisii in direct in momentul de fata, in unele din televiziuni, iar stirile trebuie sa fie ceva mai aproape de o formulare impartiala.

Nu stiu daca in lista de mai sus n-am amestecat si idei ale mele, proprii si personale, fiindca reproduc din memorie ceea ce am auzit acum o saptamana. Punctele dificile ale proiectului mi se par trei:

Primul, ca e un oarecare conflict intre stirea “obiectiva” (nu cred in atributul asta), impartiala, si povestea bine spusa in imagini. Nu de alta, dar imaginea produce stari si emotii si nu are cum sa fie “impartiala” in sine, adica asa cum sunt cuvintele bine potrivite. Un feature bun, fie el de presa scrisa sau audiovizual, e sensibil, deci subiectiv in masura in care este si trebuie sa fie filtrat prin perceptii si organizarea cognitiva a acestora.

O a doua problema pare a fi implementarea ideilor. Antenele 1 si 3 sunt una din cele mai mari masini de tocat stiri din Romania, iar obiceiurile si procedurile sunt greu de schimbat. E nevoie de multa “vointa politica” pentru asta.

In fine, o a treia problema se refera tocmai la posibilul succes al proiectului. La Sinaia, Lucian Mandruta a fost de acord ca un astfel de format tinteste spre un public comercial, asemanator cu cel al Pro TV-ului (18-49, orase mari). Un public de acest tip aduce bani prin reclama, a zis Mandruta. Problema e totusi ca restul grilei Antenei se adreseaza esantionului larg (peste 4-969 ani) pe care televiziunea controlata de familia Voiculescu a obtinut victorii si pana acum. Reiese o ruptura in target, care ar trebui gestionata atent.

Oricum, eu m-am bucurat foarte tare sa aud idei nu neaparat noi (ca nu e treaba televiziunilor generaliste sa se situeze in avangarda), dar cel putin diferite de “publicul vrea mortaciuni si manelisti, asta ii dam”. Nu pot decat sa sper in mai bine, chiar daca asta ar insemna ca stirile de la Realitatea sa fie scrise de Lucian Mandruta de la Antena 1, montate de Toni Dohotariu de la Acasa TV si citite de Andreea Esca de la Pro TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *