Ce ne pregăteşte Microsoft?

Sâmbătă, la IE Summer Camp, Tudor Galos a prezentat două noutăţi din colecţia Microsoft: Internet Explorer 9 preview şi Windows Live Wave 4. Ultimul include o versiune de Messenger cu potenţial spectaculos, iar primul e pregătit de HTML 5 şi cloud. Dar va ajunge lumea la cloud cu el, cu Internet Explorer? Întrebarea nu e deloc lipsită de sens.

Tudor, de meserie Windows Business Group Lead şi de vocaţie interfaţă cu bloggerii şi Web 2.0, a reuşit să stârnească atenţia adunării firefoxiste şi amatoare de Chrome (am linkuit marii rivali ai IE9) atunci când a spus că Internet Explorer 9 e mai aproape de HTML 5, versiunea următoare a limbajului în care sunt scrise paginile de web, şi că va permite rularea prin browser a unor aplicaţii mai puternice, pe care le va “stoarce” de pe Web. Mumbo-jumbo-ul care urmează are sens doar pentru utilizatorii avansaţi sau interesaţi de direcţia în care merge netul. Dacă vreţi ceva util începând de azi sau mâine, săriţi la subtitlul de după.

SUBTITLU PENTRU GEEKS: AR FI BINE, DAR AR FI MAI BINE CU FAST BOOT

Esenţa cloud computing-ului, explicat de Wikipedia la linkul de mai sus, e să iei aplicaţiile şi să depozitezi fişierele pe internet. Exemplu destul de cunoscut: Docs.Google.com, în care editorul de text şi documentele sunt toate pe Web. Îţi trebuie un browser din generaţia următoare ca să te descurci bine cu el, cu cloud-ul. Şi cu computingul. Problema e de unde începi.

Cum adică, “de unde începi”? Iată cum: ca să accesezi cloud-ul cu IE9 trebuie să te afli deja în Windows. Adică trebuie să fi petrecut câteva zeci de secunde cu boot-ul (iniţializarea sistemului de operare). Or cloud computing-ul, numit şi web computing sau browser computing, devine foarte sexy atunci când poţi să ajungi foarte repede la el. Se poate mai repede decât după intrarea în Windows? Iată ce spune Google:

Cu alte cuvinte, Docs.Google.com sau o altă aplicaţie/suită de web va fi mai la îndemână într-un sistem de operare gen Google Chrome, unde ajungi la Chrome-browserul în câteva secunde. Internet Explorer nu rulează pe diferitele flavor-uri de Linux decât prin Wine sau alte emulatoare, deci e scos din cursă. Iar Google Chrome (OS) nu e un concept SF, ci un sistem care urmează să echipeze destul de repede netbook-urile, spune de pildă Michael Arrington.

La timpul viitor (apropiat), Windows ar putea fi pe calculatoarele echipate cu Chrome sau alt Linux cu pornire rapidă, în sistem dual boot. Şi, dintre utilizările de zi cu zi, de pe lista Google Chrome OS lipseşte, deocamdată, doar printul.

Google începe să “împingă” Chrome către utilizatori într-un mod care aminteşte de necazurile Microsoft, cauzate de includerea IE în sistemul de operare Windows. Dacă, cumva, se va ajunge la probleme legale, probabil că Firefox sau un alt browser puternic, open source, dezvoltat pe Linux va fi la dispoziţia Google pentru genul de web computing despre care vorbim.

Cu toate aceste caveat-uri, e greu sau inutil să spui că IE9, cu toate ale sale facilităţi legate de cloud şi conformitatea cu HTML 5, e dezvoltat degeaba. De exemplu, ASUS a pus la punct o serie de plăci de bază cu o facilitate numită instant boot, care te duce în Windows în 4 secunde şi, de ce nu?, Microsoft ar putea lucra în secret la o versiune de Windows care să arunce userul direct în IE9, în trei secunde.

Dacă doriţi să încercaţi viitorul cu mouse-ul, puteţi descărca un preview de Internet Explorer 9 şi testa aplicaţii “din viitor” aici. Versiunea din momentul când scriu aceste rânduri e un pre-beta şi e recomandată doar utilizatorilor avansaţi.

SUBTITLU PENTRU OAMENI OBIŞNUIŢI: UN MESSENGER CARE ÎNGHITE FACEBOOK-UL ŞI ÎN GENERAL NETUL
Cu alte cuvinte, IE9 nu este un browser care, în stadiul actual de dezvoltare, să promită schimbări epocale, vizibile pentru simplii utilizatori. Dar ce browser mai e aşa?

Curios, răspunsul s-ar putea afla tot într-una din aplicaţiile Windows prezentate de Tudor sâmbătă. E vorba de Windows Live Messenger, în modul Extended:

Windows Live Messenger Social View

Windows Live Messenger Social View

Messenger-ul de Windows Live “Wave 4” (nume de lucru intern) a ajuns în stadiul beta. La ceea ce Tudor a numit Extended View, iar Ars Technica, de unde am luat şi imaginea, numeşte Social View, se ajunge printr-un clic de pe messenger-ul în formă clasică. Spectaculos e faptul că fereastra cuprinde toate serviciile sociale la care este abonat userul, marfa din Sky Drive şi, presupun, cam tot ce trece prin capul, mobilul, camera foto şi celelalte chip-uri ale utilizatorului de reţele sociale.

Lumea prezentă în sală a cam tăcut atunci când toată povestea de mai sus a apărut pe ecran, sâmbătă. Ideea de a înghesui Facebook-ul împreună cu alte reţele sociale într-unul şi acelaşi program e tentantă. De fapt, Facebook-ul riscă să înghită într-un sens chiar internetul, nu? Există diferite tentative, pe diferite platforme, de a face lucruri asemănătoare cu Windows Live Messenger, de la Nimbuzz la Gravity. Precursorul tuturor a fost, probabil, Trillian, care nu grupa decât diferite reţele (protocoale) de instant messengers.

Până la urmă, s-ar putea ca asta să fie ideea câştigătoare. Yahoo Messenger, dominant în România, e un soft care crapă frecvent şi e actualizat rar. Google Talk pare o miză doar pentru utilizatorii de Gmail. Pidjin e pentru fanii open source şi aşa mai departe. Asta ca să vorbim numai de clienţi de chat. Ideea de a aduce mai multe reţele sociale la acelaşi numitor e la puterea a doua. S-ar putea ca acest “tot” să fie într-un sens mai “tot” decât ceea ce îţi va da IE9. Sau un alt browser.

Windows Live Messenger face parte din Windows Live Essentials, o suită gratuită, asemănătoare cu iLife-ul de pe Mac OS X şi care include aplicaţii gen Gallery, Photo, Writer, Movie Maker şi Mail. Dacă aveţi Windows 7 sau Vista, puteţi descărca messenger-ul de care vorbeam mai sus cu versiunea beta, despre care Tudor ne-a asigurat că e destul de stabilă şi primeşte update-uri.

Post your thoughts