Ce ne pregătește Microsoft?

Sâmbătă, la IE Summer Camp, Tudor Galos a prezentat două noutăți din colecția Microsoft: Internet Explorer 9 preview și Windows Live Wave 4. Ultimul include o versiune de Messenger cu potențial spectaculos, iar primul e pregătit de HTML 5 și cloud. Dar va ajunge lumea la cloud cu el, cu Internet Explorer? Întrebarea nu e deloc lipsită de sens.

Tudor, de meserie Windows Business Group Lead și de vocație interfață cu bloggerii și Web 2.0, a reușit să stârnească atenția adunării firefoxiste și amatoare de Chrome (am linkuit marii rivali ai IE9) atunci când a spus că Internet Explorer 9 e mai aproape de HTML 5, versiunea următoare a limbajului în care sunt scrise paginile de web, și că va permite rularea prin browser a unor aplicații mai puternice, pe care le va “stoarce” de pe Web. Mumbo-jumbo-ul care urmează are sens doar pentru utilizatorii avansați sau interesați de direcția în care merge netul. Dacă vreți ceva util începând de azi sau mâine, săriți la subtitlul de după.

SUBTITLU PENTRU GEEKS: AR FI BINE, DAR AR FI MAI BINE CU FAST BOOT

Esența cloud computing-ului, explicat de Wikipedia la linkul de mai sus, e să iei aplicațiile și să depozitezi fișierele pe internet. Exemplu destul de cunoscut: Docs.Google.com, în care editorul de text și documentele sunt toate pe Web. Îți trebuie un browser din generația următoare ca să te descurci bine cu el, cu cloud-ul. Și cu computingul. Problema e de unde începi.

Cum adică, “de unde începi”? Iată cum: ca să accesezi cloud-ul cu IE9 trebuie să te afli deja în Windows. Adică trebuie să fi petrecut câteva zeci de secunde cu boot-ul (inițializarea sistemului de operare). Or cloud computing-ul, numit și web computing sau browser computing, devine foarte sexy atunci când poți să ajungi foarte repede la el. Se poate mai repede decât după intrarea în Windows? Iată ce spune Google:

Cu alte cuvinte, Docs.Google.com sau o altă aplicație/suită de web va fi mai la îndemână într-un sistem de operare gen Google Chrome, unde ajungi la Chrome-browserul în câteva secunde. Internet Explorer nu rulează pe diferitele flavor-uri de Linux decât prin Wine sau alte emulatoare, deci e scos din cursă. Iar Google Chrome (OS) nu e un concept SF, ci un sistem care urmează să echipeze destul de repede netbook-urile, spune de pildă Michael Arrington.

La timpul viitor (apropiat), Windows ar putea fi pe calculatoarele echipate cu Chrome sau alt Linux cu pornire rapidă, în sistem dual boot. Și, dintre utilizările de zi cu zi, de pe lista Google Chrome OS lipsește, deocamdată, doar printul.

Google începe să “împingă” Chrome către utilizatori într-un mod care amintește de necazurile Microsoft, cauzate de includerea IE în sistemul de operare Windows. Dacă, cumva, se va ajunge la probleme legale, probabil că Firefox sau un alt browser puternic, open source, dezvoltat pe Linux va fi la dispoziția Google pentru genul de web computing despre care vorbim.

Cu toate aceste caveat-uri, e greu sau inutil să spui că IE9, cu toate ale sale facilități legate de cloud și conformitatea cu HTML 5, e dezvoltat degeaba. De exemplu, ASUS a pus la punct o serie de plăci de bază cu o facilitate numită instant boot, care te duce în Windows în 4 secunde și, de ce nu?, Microsoft ar putea lucra în secret la o versiune de Windows care să arunce userul direct în IE9, în trei secunde.

Dacă doriți să încercați viitorul cu mouse-ul, puteți descărca un preview de Internet Explorer 9 și testa aplicații “din viitor” aici. Versiunea din momentul când scriu aceste rânduri e un pre-beta și e recomandată doar utilizatorilor avansați.

SUBTITLU PENTRU OAMENI OBIȘNUIȚI: UN MESSENGER CARE ÎNGHITE FACEBOOK-UL ȘI ÎN GENERAL NETUL
Cu alte cuvinte, IE9 nu este un browser care, în stadiul actual de dezvoltare, să promită schimbări epocale, vizibile pentru simplii utilizatori. Dar ce browser mai e așa?

Curios, răspunsul s-ar putea afla tot într-una din aplicațiile Windows prezentate de Tudor sâmbătă. E vorba de Windows Live Messenger, în modul Extended:

Windows Live Messenger Social View

Windows Live Messenger Social View

Messenger-ul de Windows Live “Wave 4” (nume de lucru intern) a ajuns în stadiul beta. La ceea ce Tudor a numit Extended View, iar Ars Technica, de unde am luat și imaginea, numește Social View, se ajunge printr-un clic de pe messenger-ul în formă clasică. Spectaculos e faptul că fereastra cuprinde toate serviciile sociale la care este abonat userul, marfa din Sky Drive și, presupun, cam tot ce trece prin capul, mobilul, camera foto și celelalte chip-uri ale utilizatorului de rețele sociale.

Lumea prezentă în sală a cam tăcut atunci când toată povestea de mai sus a apărut pe ecran, sâmbătă. Ideea de a înghesui Facebook-ul împreună cu alte rețele sociale într-unul și același program e tentantă. De fapt, Facebook-ul riscă să înghită într-un sens chiar internetul, nu? Există diferite tentative, pe diferite platforme, de a face lucruri asemănătoare cu Windows Live Messenger, de la Nimbuzz la Gravity. Precursorul tuturor a fost, probabil, Trillian, care nu grupa decât diferite rețele (protocoale) de instant messengers.

Până la urmă, s-ar putea ca asta să fie ideea câștigătoare. Yahoo Messenger, dominant în România, e un soft care crapă frecvent și e actualizat rar. Google Talk pare o miză doar pentru utilizatorii de Gmail. Pidjin e pentru fanii open source și așa mai departe. Asta ca să vorbim numai de clienți de chat. Ideea de a aduce mai multe rețele sociale la același numitor e la puterea a doua. S-ar putea ca acest “tot” să fie într-un sens mai “tot” decât ceea ce îți va da IE9. Sau un alt browser.

Windows Live Messenger face parte din Windows Live Essentials, o suită gratuită, asemănătoare cu iLife-ul de pe Mac OS X și care include aplicații gen Gallery, Photo, Writer, Movie Maker și Mail. Dacă aveți Windows 7 sau Vista, puteți descărca messenger-ul de care vorbeam mai sus cu versiunea beta, despre care Tudor ne-a asigurat că e destul de stabilă și primește update-uri.

2 thoughts on “Ce ne pregătește Microsoft?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *