Voi mai folosiți bookmarks/favorites? La ce?

Zilele trecute, Cosmin Prelipceanu m-a sunat să mă-ntrebe lucruri despre Google Fast Flip pentru Realitatea FM și discuția a alunecat spre felul cum consumăm informație pe net. Prelipceanu zicea că el are site-urile bookmarkate și intră pe ele într-o ordine oarecare, iar eu i-am zis că majoritatea lucrurilor le consum prin Google Reader.

Asta naște o altă întrebare pentru cei care consumă mult rss sub o formă sau alta: la ce (mai) folosți bookmarkurile? Eu unul mi-am dat seama că pentru mine sunt oarecum echivalentul gropii în care își ascund câinii oasele, pentru a uita de ele. Am ținut multă vreme o listă organizată pe foldere, pe care am portat-o de la un laptop la altul prin Xmarks. De la un punct încolo însă n-am mai pus lucrurile la locul lor, așa că sub foldere am o devălmășie de câteva sute de adrese. Din când în când, o mai deschid și-mi pun mâinile-n cap, sunt tot felul de lucruri interesante, dar nu-mi amintesc să fi revenit prea des la lucrurile din lista respectivă. Atunci când găsesc ceva care mă interesează cu adevărat fac pdf-uri pe care le așez într-un folder local, numit database (puteți testa pentru asta chestia asta, care poate mai multe ca Adobe Reader și e free, pe Windows).

Sigur că și povestea asta cu directorul local începe să devină cam oldskool, fiindcă lucrurile se mută tot mai mult pe net prin webmail-uri cu nu știu câți giga disponibili, Google Docs, Zoho, Scribd și altele asemenea.

P.S.: Apropo de cloud computing sau web computing, puteți experimenta cam cum vor arăta lucrurile în viitor cu gOS, un derivat de Ubuntu Linux care înlocuiește aplicațiile Office cu echivalente de pe Web. Descărcați iso-ul respectiv, prăjiți un CD cu el și după aceea puteți porni calculatorul de pe CD, fără să instalați nimic. Dacă e prea complicat, urmăriți demo-ul de mai jos:

Distribuția e bună pentru netbook-uri, care au în loc de hard o memorie flash de 12-20 GB.

11 thoughts on “Voi mai folosiți bookmarks/favorites? La ce?”

  1. Cam la fel stau si la mine bookmark-urile. Le partajez cu xmarks, si am un folder special denumit “gunoi” in care salvez din cand in cand tab-urile deschise (de obicei cand incepe sa incarce vreo 5 minute firefox la pornire).

    Folosesc de asemenea o structura de foldere pe disk. Am un “home”, am un folder media cu subdirectoare carti, muzica si filme, un folder install si unul drivers.

    Bineinteles, mai este si eternul “temp” care creste frumos pe fiecare calculator. De aici, cand am ceva timp liber incep sa mut in structura organizata.

  2. Xmarks pentru bookmarks. Cele cu adevarat importante le am ca links in toolbar, cele mai multe doar cu icons. Bineinteles ca am si Nick, DIsney’s Pinguin, Lego, Cbeebies de la baiatul meu…

    Sandi

  3. Nu numai ca am “favorites“ dar le am chiar online !
    Mai intii o observatie generala: nu sunt fan. Nici windows nici linux. Nici aia nici ailalta. Sunt convins ca fiecare produs are parti bune si parti rele. Uite de exemplu Mozilla firefox: prea mult zgomot si rezultate nu prea. Asa ca il folosesc doar in medii linux. In windows e destul de bun IE. Si acest IE are un wizard numit “import and export“. Poti face cu el un fisier html cu toate favoritele. Apare titlul si bineinteles URL-ul. Am doua adrese de yahoo, am trimis fisierul de la x la y si l-am pastrat. Cind am nevoie il am oriunde !
    Cind umblu la “favorites“ pur si simplu fac alt fisier. Uite ca nu am avut curiozitatea de a face la fel si cu mozilla, nici nu stiu daca are asa ceva dar am sa incerc chiar luni.
    Eeei, problemele apar daca paginile respective nu mai exista. Se intimpla destul de des. Sau daca te trezesti fara conxie la net; chiar si cinci minute sunt enervante, nu-i asa ? Si atunci fac la fel ca tine cu materiale care ma intereseaza: copy/paste intr-un word. Word are marele avantaj ca te lasa sa mai modifici cite ceva, poate vrei sa cureti articolul de balast. PDF nu prea, dupa cite stiu eu, sau exista si programe free care te lasa sa modifici un pdf ? Ca parca numai ala originalu` de la Adobe putea face asta.
    Din cind in cind mai “ard“ un CD ca nu se stie niciodata cind crapa un HDD.
    Am ajuns la concluzia ca trebuie folosite toate metodele, niciuna nu este exclusivista.

  4. iulian, nu ai rabdate suficienta, aminteste-ti vremurile cand savuram cu totii un print adevarat; bookmarksurile au rolul lor, daca sunt ordonate si exista rabdare, mai ales la presa

  5. Google Reader, și din când în când, for old times sake, mai caut prin bookmarkuri, mai foloseam Read It Later, dar de când am instalat foxmarks, devenise redundant.

  6. pai daca tot folosesti google reader, de ce ne obligi sa intram pe site sa citim tot? 🙂
    intelege-mi frustrarea…

  7. Leave-u: pe rss aveți un sumar relevant de fiecare dată, scriu jurnalistic, cu lead în cap. Dacă vreți să intrați mai în profunzime, puteți să-mi răsplătiți munca dând un clic pe site. Se pare că sunt ma mulți mulțumiți decât nemulțumiți cu sistemul ăsta, fiindcă am peste 1100 de cititori prin rss.

    Oricum, la ce se vede la mine în Google Reader, peste 90% din site-uri fac așa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *