Premiile TV mania: cum scăpăm de previzibil într-o piață care nu se prea mișcă?

Singurele premii de televiziune relevante din România, Premiile TV mania, sunt pe alocuri previzibile din cauza lipsei de relevanță a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an pe posturile românești. Luni seară, juriul, ziariști de media, s-a strâns pentru primele discuții referitoare la nominalizări sub înaltul patronaj al lui Ruxi Dincă, redactorul-șef de la TV mania, și, ca de câțiva ani încoace, ne-am lovit de aceeași senzație de repetitivitate și “premianți de drept”, care arată că lucrurile sunt destul de imobile în piața TV.

Dacă ați intrat pe-aici și acum vreun an sau mai mult, probabil că ați mai văzut lucruri despre Premiile “TV mania”. De data asta, revista a introdus o categorie numită “emisiuni tabloide” – și asta e singura diferență importantă, anul ăsta, față de anul trecut. Nominalizările noastre sunt puse-n revistă și după aceea votate de public. La mine toată povestea arată cam așa:

1. Cea mai bună emisiune de știri – Știrile Pro TV
2. Cel mai bun comentator sportiv – mă recuz
3. Cel mai bun emisiune-tabloid – Dan Diaconescu Direct
4. Cel mai bun realizator de talk-show – nimeni
5. Cel mai bun serial românesc – “Aniela”/Acasă TV. Am văzut primul episod și cred că e un pas înainte, iar altceva decât telenovele nu se prea face la modul profesionist în România
6. Cea mai bună emisiune de divertisment – Divertis
7. Cel mai bun transfer – Divertis
8. Cel mai bun reality-show înclin către “Rătăciți în Panama”, care nu a intrat încă pe post, dar va intra până în decembrie, când se încheie votul cititorilor
9. Cel mai sexi star TV (el) – mă recuz
10. Cea mai sexi vedetă TV (ea) – Mirela Zeța, Mondenii.

Premianta de anul trecut

Premianta de anul trecut

Rezultatele la câteva categorii sunt oarecum previzibile; cititorii TV mania, care reprezintă un public oarecum premium raportat la masa consumatorilor de TV din România, vor vota probabil și anul ăsta, cel puțin pe alocuri, ceea ce a ieșit și anii trecuți, pe drept: “Știrile PRO TV” la jurnale, “Divertis” la umor etc. E motivul pentru care am propus și încercăm să introducem o serie de premii ale juriului, care să recompenseze o serie de lucruri mai noi și mai specializate care se întâmplă pe piață, lucruri pentru care cititorii au mai puțin apetit și atenție, gen:

– cel mai bun reporter de live
– cea mai bună emisiune publicistică
– cea mai bună campanie a unui post TV
– cea mai bună casă de producție TV independentă

Nu luați ad litteram lucrurile de mai sus, fiindcă nu ne-am decis la categorii, mai căutăm idei bune. Numărul premiilor (cititori + juriu) e oricum limitat de durata show-ului anual, care are loc la începutul lui decembrie, dar și bunul simț, fiindcă galele cu prea multe statuete încep să aibă iz de interese ale sponsorilor, încercări de a împăca pe toată lumea și așa mai departe – dacă nu e vorba cumva de lucruri de proporțiile Oscarurilor. Sunt curios în schimb dacă voi, cei care intrați aici, aveți vreo sugestie pe care să o putem folosi.

UPDATE: Juriul e compus din ziariști care scriu în general de media. Interesant e că anul ăsta, în afara mea, au intrat și doi oameni care operează pe online: Costin Ionescu de la HotNews.ro și Petrișor Obae de la Paginademedia.ro

13 thoughts on “Premiile TV mania: cum scăpăm de previzibil într-o piață care nu se prea mișcă?”

  1. Stirile Pro TV? E drept ca imi iau stirile mai ales din online dar sambata si duminica mai scap la televizor si ma uit la 7 la Pro Tv si cateodata Antena 1 si la 8 la TVR 1. Sincer impresia mea e ca Stirile Pro TV nu abordeaza aproape deloc subiecte reale, de interes public pe cand stirile de la TVR 1 chiar daca mai greoaie si nu la fel de flashy sunt ceva mai capabile la capitolul informatie pentru cetatean…

  2. Moromete: Eu nu pot să mă uit la Știrile TVR 1, adorm, deși Adriana Muraru e o prezentatoare de top. Altfel, de acord cu tine în privința scăderilor de la jurnalul Escăi. Tocmai de aceea reflectăm la povestea cu premiile juriului, care ar trebui să stimuleze un pic industria.

  3. Eu zic ca daca vrem stiri cit de cit corecte, serioase si neutre sa ne uitam la TVR1. Indiferent de prezentatori. Pentru cancan avem Pro TV si multe altele.

  4. de acord cu moromote si marian. ProTv prea urmaresc senzatioanlul, violuri , crime si accidente…Stirile de la ora 19 preiau prea mult din cele de la ora 17…)) Prea mult moden ,putin international, si prea expediat…De exemplu , ieri , nci au dat de realegerea lui Barosso in schimb 5 minute cu Becali si EBA…
    TVR a inceput sa fie mai echilibrat si mai obioectiv.Doamna Culcer a lasat mostenire niste principii acolo…SI inca ceva …Stirile Pro Tv nu au avuyt nici o ancheta, nimic incisiv., nu au dat jos nici un ministru….Daca venea caseta cu Caltabos-ii la ei…porecis ajungea la gunoi,,,sau cel mult la Sarbu sa se distreaza cu nasul Geoana , la o tabla…
    Iulian , stiu ca ai o datorie , fata de tata Sarbu ca ti-a dat o paine…dar incearca sa fii 2 minute obiectiv…!

  5. Ideea este ca se analizeaza nu numai continutul editorial al stirilor , altfel aici TVR 1 bate pe toti , ci in mod normal se ia in considerare echipa de prezentatori , Pro Tv aici sta cel mai bine , calitatea transmisiunilor in direct , calitatea reporterilor , “prezentarea” generala a stirilor , de la scenografie pana la “jingle” . Deci daca ne uitam la mai multe criterii atunci sincer nu inteleg ce cauta printre preferintele tale Iulian , Dan Diaconescu . Continut relevant are CATEODATA , dar in rest este o emisiune de toata mizeria din toate punctele de vedere , si aceste detalii ar trebui sa conteze , ca si la stiri conteaza . Asa se face si in occident , evident inca suntem departe de structura premiilor Emmy . Si aici as face o paranteza . Talk-SHOWul asa cum este el cu adevarat , (Jay Leno , Letterman, Jon Stewart , Fallon , Kimmel , Ferguson etc.) cum de nu a reusit sa aiba corespondenti si la noi . Sunt sigur ca public ar fi pentu el , dar probabil nu sunt oameni care sa o faca . Calinescu nu a reusit sa fie consistent iar acum nu vad pe nimeni capabil .

  6. Dar emisiuni ( inclusiv realizatorii lor ) gen:
    – Profesionistii ( Eugenia Voda)
    – Garantat 100% ( Catalin Stefanescu)
    unde s-ar “incadra” ?

  7. La mine povestea arata cam ca la tine cu 2 exceptii – la serial romanesc Aniela e o dezamagire, iar la reality pana nu vad cum arata Rataciti-ul nu pot nici macar sa-l nominalizez. Cred ca as merge mai degraba cu Traznitii de la Prima (macar pentru longevitate) la serial, iar la reality… Serviti-ul. Pentru Mirela Zeta votez cu doua maini.

  8. Eu cred ca ar trebui sa fie introdusa o categorie care sa includa intr-un fel si performantele posturilor din esalonul 2. Trebuie sa recunoastem ca daca ne uitam pe audientele de prime time in fiecare seara mai bine de 500.000 de oameni urmaresc posturi care nu sunt in primele 10 din clasament. Unele dintre ele au avut parte de cresteri mai mult sau mai putin spectaculoase. Un exemplu graitor e chiar Kanal D care a pornit cu niste audiente destul de modeste si anul asta a reusit sa ajunga in top. Sau mai recentul caz al Antenei 2, care e in crestere sustinuta. O categorie gen Cea mai importanta (sau spectaculoasa) crestere de audienta ar putea motiva nu numai televiziunile mai mici ci si pe cele mari si ar putea arata televiziunea care a avut cea mai coerenta strategie de promovare, pana la urma.

  9. Gaspar: ar fi putut fi Capatos, Madalin Ionescu sau Catalin Maruta in locul lui Daconescu, asta e categoria. Diaconescu a fost cel putin trend-setter.

    Vetanase: ar intra la talk-show.

  10. Nu înțeleg cum de nu obosesc oamenii care se uită la Știrile ProTV. Turuie fata aia ca o locomotivă, nici o emoție, nici o inflexiune, nici o secundă acordată telespectatorului să se gîndească la mesaj. Știrile francezilor sunt o relaxare: conversație cu telespectatorul, introduceri necrispate, reportaje fără generice de film.

    Patru categorii sunt de divertisment acolo – emisiune de divertisment, reality show, sexiurile. Dar nu văd și eu nominalizări pentru cea mai bună emisiune de știință, de educație, cel mai carismatic prezentator (nu sexi) etc.

  11. Marian: la început, stilul de lectură PRO părea nefiresc. Acum, lumea s-a obișnuit cu el și celelalte televiziuni îl consideră un standard. În rest, premiile sunt în funcție de interesul publicului. Emisiuni de știință, de pildă, nu prea există în România, dacă nu punem la socoteală “Săptămâna de vreme” de la Realitatea TV, care a luat un premiu prin Olanda. Însă și acolo lucrurile s-au stricat, cineva a transformat-o în talk-show.

  12. vai, dar ce fan Stirile Pro TV esti.
    dar cum nominalizezi tu Aniela daca n-ai vazut decat un singur episod? Nu zic ca nu-i bun, dar asa se fac nominalizarile?

    ”Cea mai sexy vedeta TV- ce gusturi ai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *