Ringier își face tipografie și distribuție. Ultima, cu Sanoma

Un comunicat de presă datat azi spune că Ringier investește într-o tipografie în România, decizie aprobata de board-ul din Elveția. Ringier mai anunță asocierea cu “grupul finlandez Rautakirja”, care deține în România, din 2004, Hipiarion Distribution, pentru o rețea de difuzare de presă.

Poanta (care nu se regăsește în comunicat, dar cred că în mod neintenționat) e că Rautakirja e un subsidiar la Sanoma WSOJ, care la rândul lui deține Sanoma Magazines, alma mater a Sanoma Hearst Romania (“Cosmo” și multe altele, inclusiv, în curând, “Marie Claire” Romania). S-ar putea ca la chestia asta să se refere “depunerea la autoritățile competenete a propunerii de parteneriat”, posibil Consiliul Concurenței, că altfel nu știu ce-ar putea avea de spus cineva la asocierea dintre o firmă de distribuție și un editor.

Comunicatul Ringier:

Ringier Romania intentioneaza sa investeasca in domeniul tipografic si in distributie

19 decembrie 2007 – Ringier Romania intentioneaza sa investeasca masiv in piata media cu scopul de a dezvolta o infrastructura solida, care sa poata sustine cresterea produselor sale pe viitor. Principalele directii ale investitiilor vizeaza capacitatea tipografica si forta de distributie.

Pentru a isi atinge acest obiectiv, ulterior depunerii la autoritatile competente a propunerii de parteneriat spre analiza si ulterior obtinerii acordului din partea aceastora, Ringier Romania si grupul finlandez Rautakirja intentioneaza sa evalueze posibilitatile de dezvoltare a pietei in aria distributiei de presa, in vederea alinierii la modele europene de succes. Rautakirja este proprietarul companiei romanesti de distributie Hiparion Distribution.

Compania Hiparion Distribution a fost fondata in 1999 si a devenit parte a grupului Rautakirja in 2004. Rautakirja este cel mai mare distribuitor si detailist de ziare si reviste din Finlanda, Olanda si tarile Baltice, cu operatiuni in Rusia.

In domeniul tipografic, Ringier Romania a identificat o nevoie tot mai mare de crestere a capacitatii tipografice si in consecinta a decis sa investeasca de asemenea in construirea unei tipografii care sa respecte cele mai inalte standarde internationale. Proiectul a primit aprobarea Board-ului Executiv al Grupului Ringier AG, iar in momentul de fata se cauta cele mai bune optiuni de implementare.

Alexander Theobald, General Manager al companiei Ringier Romania si membru al Board-ului Executiv al Grupului Ringier a declarat:

”Romania este una dintre cele mai incitante piete pe care le-am cunoscut. Potentialul de crestere si dinamica domeniul media de aici sunt foarte incurajatoare pentru Grupul Ringier, care si-a luat un angajament fata de aceasta tara in urma cu mai bine de cincisprezece ani, reusind sa devina lider absolut al presei scrise.

Am convingerea ca a sosit timpul sa ne indreptam atentia si catre proiecte ce vizeaza infrastructura pentru a ne putea sustine puternicele noastre produse si pentru a contribui in continuare la dezvoltarea pietei media. Initierea unor proiecte solide in domeniul tipografic si in distributia de presa reprezinta un obiectiv personal pentru mine si imi doresc sa reusesc acest lucru inainte de a ii transfera mandatul succesorului meu, Marius Hagger.”

5 thoughts on “Ringier își face tipografie și distribuție. Ultima, cu Sanoma”

 1. Stiu eu? Comunicatul Ringier e… Ringier si am mai vazut o stire Reuters care zicea ca exista o scrisoare de intentie.

  Sigur ca structura de distributie ar putea deservi si Ringier Romania, si Sanoma Hearst Romania (ca si alti publisheri, dar faptul ca Ringier vrea sa investeasca in asa ceva se traduce desigur in anumite facilitati pe care le va avea ownerul). Cele doua grupuri sunt cu alte cuvinte veri in Romania.

 2. Eu asa am auzit si stiu ca e veche treaba.
  Ce imi place e ca au anuntat acum, dupa intalnirea de sapt a publishilor.
  O frumoasa regie.
  Saptamana trecuta toti s-au plans de sistemul de distributie si acum ei vin cu alternativa.
  Unii zic ca urmaresc distrugerea “sistemului comunist”(dupa cum imi zicea sursa) de distributie din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *