O chestie pe care am auzit-o dinspre Carat/Aegis, agenția de media, și v-o spun așa cum am auzit-o, drept dovadă de lucrurile care se pot întâmpla în frumoasa noastră patrie. Carat a avut niște probleme cu un furnizor care a acționat-o în instață cu dedicația “insolvență”. Problema cu furnizorul s-a rezolvat destul de repede și Carat a primit la mână un agreement în care acesta afirma că nu există datorii către el, agreement care, desigur trebuia să ajungă în instanță. Între timp, justiția a intrat însă în grevă și Carat a rămas în insolvență, deși altfel operează normal.
Din câte-am aflat, Carat a trebuit să trimită o scrisoare partenerilor ca să explice acest lucru.
N-am când să fac research pe tema asta, dar dacă lucrurile sunt așa, stai și te gândești de ce depinde un business de milioane la noi. “Avem di tăte”: firme pe butuci din cauză că beneficiarii n-au plătit facturile, dar TVA-ul a ajuns la scadență, companii-malac care trimit la baie micii furnizori de mături, neoane sau detergent în loc să le plătească pentru că știu foarte bine că SRL-urile de astfel de dimensiuni, recent procopsite cu impozit forfetar de mărețul guvern Boc, n-au mijloacele și expertiza să reacționeze, că se pricep la vândut detergent, spre deosebire de alții, și așa mai departe.
Vorbeam acum câteva săptămâni cu un amic din managementul unui mare grup media internațional și îmi zicea că prima lor grijă a fost să amâne plățile la un gigant al conținutului, cu nume celebru, pentru ca să fie la zi cu facturile furnizorilor mici. Și-au dat seama că pe criză una din priorități e să-și țină în viață colaboratorii de dimensiuni reduse, care depind de ei financiar și de care depind la rândul lor într-o rețea destul de complicată.
Partea proastă e nu numai că la noi e pe dos. Ci că lucrurile nu se rezolvă decât dacă începi să te răstești, aduci vorba de termeni contractuali etc.
Iuliane, la voi in Romania mai e valabil bancul ala cu ultimul stinge lumina? ca dupa justitie, politie, consulate, mai ramane sa intre in greva si presedentia si liderii sindicali. chiar cum ar fii sa intre in greva liderul de sindicat si sa spuna “no baieti astazi nu facem greva ca suntem in greva!”. nasol ca se intimpla lucruri din astea si dupa aia ne miram de ce companiile mari ne ocolesc. nashpa!
Dan: să știi că până la urmă merge treaba și în Ro. Chiar dacă am vreo două facturi neonorate, stau bine cu cashul și așa mai departe.
Toată problema, atunci când intri în toată șerpăria asta, e să nu te dedulcești la aceleași porcării și nici să nu te umpli de draci 24/7. Eu cred că se poate, altfel nu o porneam pe cont propriu acum trei ani și; până acum s-a putut.
Din pacate la noi -chiar si in conditii normale -adica fara greva din justitie ,
o actiune legala de recuperare dureaza enorm de mult timp + alte cheltuieli , nervi etc…
Din pacate, aceasta lentoare procedurala a generalizat asa zisa modalitate de “rezolvare amialbila” care ,practic ,inseamna – de cele mai multe ori- caciuleala pe banii tai …
Si astfel s-au alterat destul de adanc relatiile financiare firesti care ar trebui sa existe intre firme…