O platformă indie care va conta: Recorder.ro

Din clasa “chestii numai bune de scris sâmbăta, pentru că ne dau ceva de făcut în week-end”, îmi face plăcere să bifez apariția unui site indie cu date de succes – dacă nu l-ați văzut deja, Recorder.ro. E o chestie pe care inițiații o așteptau de câteva luni, de când s-a auzit prin breaslă că “[Cristian] Delcea și [Mihai] Voinea au plecat de la Adevărul ca să facă ceva nou”, după ce deveniseră cunoscuți prin materiale video și reportaje. Aici puteți citi despre echipa de patru cu care începe site-ul, de  unde reiese că Recorder va beneficia și de fanii scliviselilor cultural-artistic-sportive ale lui Andrei Crăciun, care-s foarte mulți, ca și luxuriantele scliviseli.

De reținut ar fi faptul că site-ul își propune să devină cea mai importantă platformă de jurnalism video din România. Dacă încerci să iei treaba asta ad litteram vezi că nu-ți prea iese, fiindcă genul ăsta de categorie există oarecum în visurile noastre și în concepte creative, dar cu probleme de monetizare ca NowThisNews.

Recorder s-a teasuit și validat înaintea apariției pe .ro prin materialele video publicate pe pagina de Facebook, produse Delcea + Voinea,  care au generat sute de mii de views, gen povestea unei paranghelii Firea-Pandele:

Pentru început, identitatea Recorder e dată de genul ăsta de material politic-reportericesc: un fel de  feature TV cu atitudine, montat creativ și filmat cu un tip de spontaneitate pe care nu îl găsești la cameramanii TV tipici, obișnuiți să pună întâi camera pe trepied. Dacă ar fi să caut nod în papură aș spune că nu e video de Internet (vezi pentru comparație lucrurile mult mai scurte, compuse și din grafică/text și foto pe care le face NowThisNews de exemplu), dar materialele sunt super-în regulă așa cum sunt și cifrele de pe Facebook, comparabile cu publicul unei asemenea povești pe TV, confirmă asta. N-o să mai spun decât că la Formidabilul Bichineț a încercat să ne corupă și eu, și alții am dat fast forward la faza cu corupția, deși autorii construiseră un auto(portret) al personajului din vorbe. E vorba de două logici video aici.

Ezit oricum să văd Recorder din perspectiva lui “ce-ar trebui să fie pe Internet” fiindcă nu știu unde sunt banii care să susțină o asemenea operațiune pe Net. Poate că viitorul ideii e o emisiune publicistică la TV. În principiu, banii de acolo pot susține un format săptămânal de câteva zeci de minute, deși stau și mă întreb cine și-ar aprinde paie în cap cu genul de atitudine politică asumată a lui Delcea și Voinea, tocmai pentru că e una legitimă și necesară.

După ce s-a lansat pe .ro, Recorder a început să arate puțin ca un dump de șpecuri ale fiecăruia, cu diferite materiale de diferite feluri publicate la foc automat. Aș protesta și aș spune că trebuie să producă nu mai mult de una-două povești relevante pe săptămână, fiindcă, de exemplu, nimeni nu mai are nevoie de al enșpelea interviu de pe lumea asta cu Marius Manole (o confirmă și cele 13.000 de views de pe Facebook). Dar, pe de altă parte, poți considera forma actuală și ca un beta în care redacția testează diferite chestii și caută o identitate de brand.

Oricum ar sta lucrurile, efortul, curajul și talentul celor care au făcut Recorder.ro sunt remarcabile și putem deja vorbi de o platformă indie cu potențial. Le doresc celor de acolo să caute și să găsească niște bani curați pentru operațiune.

P.S.: Încă două sugestii. Prima se referă la shadow-ul fonturilor, care e grețos și de pe vremuri. Știu că e greu de evitat, dar 2 D-ul e la putere. Și a doua – materialele care merg în direcția Delcea-Voinea pot include și reporterul în cadru, vedeți ce face de exemplu Louis Theroux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *