O lecție de radio cu Andrei Gheorghe

Pe Andrei Gheorghe îl cunosc de prin 1997, dar nu fusesem cu el niciodată, până săptămâna trecută, într-un studio de radio, specialitatea lui. Acum, că s-a întâmplat, pot să vă spun că merită povestit.

Motivul sau pretextul a fost emisiunea Anei-Maria, Călătorii cu Ana-Maria Caia, care începe duminică pe Radio France Internationale, la ora 12.10. Și dacă n-am fi fost prieteni cu Gheorghe, ideea Anei-Maria de a-și începe radioul cu cel mai cunoscut om de radio din România ar fi fost bună.

Trebuie să vă spun că nici Ana-Maria, nici eu nu am făcut radio până acum, altfel decât ca invitați. Bătrânul mediu are din punctul meu de vedere un soi de magie care constă mai ales în intimitate și o forță evocatoare ciudată, față de limitările senzoriale. Ana-Maria avea în cap ce vrea să facă la Călătorii, dar ne-am întâlnit cu Andrei ca să vedem dacă e-n regulă. Gheorghe a făcut un lucru foarte simplu: a luat o foaie de hârtie, a împărțit-o în patru, cu o cruce făcută cu pixul, și a spus: “Uite, asta-i emisiunea. Trebuie să vezi întâi unde-i publicitatea, după care pui rubricile și piesele.”

În sferturi de oră nu gândisem până atunci. S-a dovedit a fi o chestie. După aceea, Andrei ne-a povestit despre ambianță, poziția față de microfon și alte câteva lucruri simple. Am plecat de la el mai deștepți.

La înregistrare, după ce s-a așezat pe scaun, Andrei a împins microfonul la vreo jumătate de metru de el, spre disperarea omului cu butoanele. Am dat rec. După intro-ul Anei-Maria, Andrei a început să povestească, tare, încet, repede, rar, șoptind, răstindu-se, râzând. Să imite Istanbulul, despre care e vorba în emisiune și despre care are povești care încep într-un bordel, la vândut de blugi, și se termină la Ritz. A început să bată din palme, le-a frecat de pantaloni – o pantomimă ciudată, cum îl priveam, prin ciclop, dar în boxe era un spectacol. În studioul aseptic și bine dotat de la RFI, prin sticlă, se năzărise un oraș de 17 milioane de locuitori, cu minarete, turnuri, poduri și bazar. Iar eu am priceput ce-i aia radio.

2 thoughts on “O lecție de radio cu Andrei Gheorghe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *