Ce e respingător în selfie-ul cu Elena și EBa

În tradiția politicienilor pricepuți la toate, Elena Băsescu a publicat pe pagina ei de Facebook un selfie “de campanie” cu Elena Udrea. Poza face înconjurul rețelei, adesea cu comentarii nu prea laudative. Dar, până la urmă, care-i problema?

La fel cum Maria Grapini ține să-și posteze singură pe Facebook mesajele pline de greșeli de dactilo și agramatisme, Elena Băsescu a ajuns la concluzia că poate și știe să se pozeze singură. Trec peste discuția de conținut (e cea mai bună idee să te afișezi acum cu Elena Udrea într-un avion?) ca să spun un lucru care ține strict de poză și pe care mulți dintre noi îl știm, chiar dacă n-avem treabă cu fotografia propriu-zisă: dacă te pozezi de aproape, cu mobilul, o să ai capul umflat. 

Mobilul ăla pe care îl folosește Elena Băsescu (bănuiesc că ea, fiindcă se uită mai degrabă la buton decât la cameră și fiindcă poza a apărut pe pagina ei) are ceva numit obiectiv, care are ceva numit distanță focală. Așa cum a lăsat-o fabricantul, făcând abstracție de zoom, distanța aia e făcută ca să poți poza peisaje, grupuri, oameni întregi și naiba mai știe ce fără prea mult efort – dar nu capete de oameni. Nu intru în lecții de fizică, fiindcă se găsesc peste tot, ci o să vă arăt efectele:

Diferite distanțe focale

Diferite distanțe focale

Imaginea am luat-o de aici, iar cifrele reprezintă distanțele focale. Selfie-ul EBa-Udrea intră mai degrabă în categoria din stânga, aia care nu se folosește, cu excepția cazurilor când vrei să obții ceva deformat. Fiindcă se vede cum face dintr-o femeie atrăgătoare un moroi.

Comparați arta fotografică a Elenei Băsescu cu selfie-urile Innei:

Inna - selfie de pe Instagram

Inna – selfie de pe Instagram

Sigur, Inna e entertainer, mai simpatică prin definiție decât Elena Udrea și Elena Băsescu. Ea poate să-și permită să scoată un genunchi din halat fără să se supere nimeni, dimpotrivă. Însă cineva se ocupă de imaginea ei și o face bine. Cântăreața nu e, cu siguranță, o erudită a fotografiei, dar lecția pe care n-o știe EBa e printre cele mai simple și, probabil, cineva a învățat-o pe Inna.

E drept, poți fi fotograf și cu un telefon mobil. Dar telefonul mobil nu e suficient.

One thought on “Ce e respingător în selfie-ul cu Elena și EBa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *