Lunga și fericita moarte a Elodiei la (O)TV

Dan Diaconescu a devenit trendsetter în presa românească. OTV a urcat pe o poziție foarte bună, a cincea în topul televiziunilor din septembrie, cu un rating mediu pe all urban și întreaga zi de 0,8 puncte, mai mult decât Realitatea TV sau Prima TV. Emisiunile dedicate de OTV cazului Elodia au fost nenumărate și populare. Dar, dincolo de cifre, Diaconescu a fost cel care a impus o poveste senzațională în întreaga presă românească. Despre Elodia a vorbit și Marius Tucă la reapariția pe ecran, pentru face, previzibil, un rating mai mic decât OTV-ul, televiziunea care a lansat cazul, pe un interval orar apropiat. Elodia a ajuns ulterior și pe posturi “serioase” precum TVR 1, Realitatea TV, Antena 3, ca și în cotidiene “de referință”, precum liderii categoriei, “Evenimentul zilei” sau “Jurnalul național”, care i-a dedicat o întreagă ediție specială pe 10 octombrie.

Aparițiile la TV
Conform Monitoring Media, cazul Elodia a început să se propage pe televiziuni altele decât OTV pe data de 18 septembrie. În perioada 18 septembrie-27 octombrie, Antena 1, Antena 3, B1 TV, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV și TVR 1 au difuzat un total de 81 de știri pe această temă, adică o medie de aproape 1,97 știri pe zi. Topul televiziunilor celor mai active este următorul:

stiri_elodia.jpg

Se poate constata o oarecare corespondență între poziționarea televiziunii (generală-tabloidă vs. de nișă-serioasă) și numărul de știri difuzate. Prezența Realitatății TV și a Antenei 3 pe locurile al treilea și al patrulea provine și din numărul mare de știri difuzate de aceste televiziuni, care au în grilă jurnale din oră-n oră sau la 30 de minute.

Aparițiile în presa scrisă
Arhiva electronică de la “Evenimentul zilei”, un cotidian poziționat în zona “quality”, furnizează 14 rezultate. Căutarea de la Jurnalul.ro indică un număr aproximativ dublu de mențiuni (greu de numărat din cauza instrumentului de căutare). Gandul.info furnizează 27 de “elodii”, în timp ce la Ziua.ro se găsesc 28 de rezultate. În fine, la Adevarul.ro se pot descoperi 6 articole. Căutările au avut loc în ziua de 30 octombrie.

Instrumentele de căutare diferă de la un ziar la altul, în unele cazuri fenomenul Elodia e analizat critic de comentatorii care scriu despre televiziune (și analiza de față ar fi “numărată”), iar ediția tipărită nu este identică cu cea on-line. Poziționarea și spațiul acordat subiectului în ediția de print dau și ele măsura implicării redacționale într-un anume caz. Totuși, fără a putea fi interpretate ca un top, rezultatele de mai sus arată că ziarele “pentru elite” n-au neglijat deloc subiectul. Pentru comparație, Libertatea.ro, site-ul tabloidului care e liderul presei scrise, servește un rezultat asemănător cu cele de la ziarele serioase, 31 de rezultate.
În străinătate, presa “quality” nu se ferește de subiectele senzaționaliste, atunci când acestea sunt foarte importante. E de făcut o comparație între ingredientele cazului Elodia și alte crime din aceeași perioadă, pentru a vedea dacă a fost într-adevăr o crimă cu totul aparte sau astfel de povești s-au mai petrecut în România, dar Diaconescu a fost imitat de restul presei, date fiind ratingurile mari. Cu ochiul liber, pare a se vedea că e vorba de imitație.

Succesiunea evenimentelor
Evoluția seamănă cu un film sau un roman senzaționalist, cu răsturnări dramatice de situație, false indicii și mister. Conform datelor Monitoring Media, succesiunea este următoarea:

• Dispariția Elodiei Ghinescu
• Cristian Cioacă declară că se simte „hăituit”
• Se difuzează declarații ale vecinilor și ale membrilor familiei pe acest caz
• Cristian Cioacă este audiat de procurori
• Procurorii percheziționează casa lui Cristian Cioacă
• Apar primele informații despre posibila relație amoroasă a Elodiei Ghinescu
• Psihologii vorbesc despre depresia nervoasă a lui Cristian Cioacă
• Încep căutările presupusului cadavru
• Se descoperă sânge pe pistolul lui Cristian Cioacă
• Anchetatorii încep să se contrazică în acest caz
• O clarvăzătoare este angajată pentru a ajuta la elucidarea cazului
• Părinții Elodiei Ghinescu primesc un telefon anonim de la care află că fiica lor ar fi în viață
• Părinții Elodiei Ghinescu oferă o recompensă de 30.000 de euro pentru cine le poate spune ceva despre fiica lor
• Căutările se desfășoară și cu câini dresați
• Apare ipoteza cadavrului tranșat și aruncat în lac sau îngropat
• Se găsește uniforma lui Cristian Cioacă, niște poze și un bilet de avion
• Scafandrii caută trupul Elodiei Ghinescu
• Jurnalul Național scoate o ediție specială cu acest caz (10 octombrie)
• Procurorii refac traseul lui Cristian Cioacă
• Căutările se extind în cimitirele din Argeș
• Cristian Cioacă este prezent la nunta surorii sale
• Apare expertiza ADN
• Cristian Cioacă este prezent la Marius Tucă Show (22 octombrie)
• Cristian Cioacă refuză să fie supus testului cu detectorul de minciuni
• Procurorii pleacă în Spania pentru a audia martori
• Are loc agresiunea din incinta Tribunalului Brașov asupra unuia din procurorii care se ocupă de caz
• Cristian Cioacă declară că soția sa și-a înscenat moartea pentru a se răzbuna pe el
• Apare înregistrarea cu Elodia Ghinescu intrând într-o pensiune cu un necunoscut.

Conținut tabloid, interes public și relevanță socială
Teoretic, crimele sângeroase sunt subiecte pentru presa “quality” (serioasă) doar atunci când ilustrează un fenomen de masă ori un pericol social de amploare, adică servesc în ultimă instanță interesul public. Atunci când e vorba pur și simplu de o poveste palpitantă, cu ingrediente ca misterul, sângele și sexul, aceasta e considerată apanajul tabloidelor. “Capitolele poveștii”, așa cum sunt prezentate de Monitoring Media, arată tocmai o astfel de abordare narativă, cu răsturnări de situație, necunoscute și elemente contradictorii. S-ar putea argumenta că presupusul asasinat al Elodiei ilustrează un fenomen – crimele a diferiți psihopați -, însă de regulă presa românească nu a venit cu extrapolări sau cifre referitoare la amploarea criminalității de acest tip și nici cu explicații sociologice sau psihologice aprofundate, care ar fi dat o aură de seriozitate subiectului. Singurele abordări “serioase” au fost lamentația câtorva comentatori și înfierarea lui Dan Diaconescu. E de reflectat asupra faptului că toate acestea au fost tipărite chiar în ziarele care au preluat cazul de la același Diaconescu.

22 thoughts on “Lunga și fericita moarte a Elodiei la (O)TV”

 1. Victor: Mersi, da’ nu prea înțeleg 🙂

  Oricum, e în bună parte și meritul Monitoring Media. Plănuiam ceva mai in-depth, pentru “Adevărul”, dar nu am avut destulă informație.

  A, și-al lui Hemingway, care mi-a dat un titlu după modelul “Scurta și nefericita viață a lui Francis Macomber”.

 2. Merge si “Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet”. Sau “Eterna si fascinanta Romanie”. Elodia a devenit deja substantiv comun si va intra in dex. Daca a murit, nu exista pomenire mai mare decat faima creata in jurul numelui ei. Daca nu a murit, va deveni faimoasa si bogata, isi va vinde povestea si va mai tine inca vreo juma de an capul de afis la otv.

  Diaconescu este intr-adevar foarte tare, fara a fi un jurnalist. Este un abil manipulator de opinie si de mase. Daca as fi director la CIA sau macar la SRI, l-as angaja sau l-as elimina pentru a nu fi angajat de altii. Nu pot sa am respect pentru ceea ce face, insa am o admiratie ascunsa pentru modul in care a adus mizeria umana la rang de virtute in “prime time”.
  Lazarus este altceva. Este o unealta necizelata, frustrata si megalomana de care se foloseste acelasi machiavelli diaconescu.
  Diaconescu este periculos. De aceea diaconescu trebuie eliminat din lumea jurnalistica asa cum un cuib de viespi trebuie starpit. distrugeti otv pana nu este prea tarziu. cu mijloace legale, bineinteles.

 3. Din pacate nu e o gluma. Urmaresc de ceva timp acest fenomen prin influenta pe care o are asupra unor oameni pe care ii cunosc, oameni cu diverse orientari, de varste diferite, cu educatie sau fara. Unii privesc tot timpul pentru ca ei cred orbeste in el si in ceea ce se spune acolo. Altii, desi il urasc, privesc pentru a-si satisface nevoia perversa de urat si vulgar pe care toti o avem undeva ascunsa. Altii se uita pentru a invata cate ceva. Altii il contesta, dar se uita pentru a-l putea contesta mai bine. Si iata asa dl. DD isi creaza acea audienta cu care se lauda peste tot.
  Deja a aparut un caz de crima inspirata de OTV – asasinul unui tanar care ar fi dorit sa comita o crima perfecta inspirata din cazul Elodia si care si-a transat victima pentru a nu-i fi gasit cadavrul. Este clar ca aceste asa zise anchete paralele ale OTV nu fac decat sa inspire viitori potentiali asasini creindu-le in cap conexiuni care nu ar fi fost poate niciodata create. Asta e parerea mea, tipul este periculos.

 4. Mircea: nu prea cred că lucruri ca OTV-ul sunt responsabile pentru nu știu ce nebun a făcut o crimă simetrică.

  Că e un fenomen social cu ceva jalnic în el sunt de acord cu tine. Românii au probabil un apetit mai mare pentru gogorițe decât adevărul rece, deși găini cu pui vii se găsesc prin tabloidele din toată lumea. Asta face o parte din publicul OTV să trăiască într-o “realitate” paralelă, compusă din tot felul de revelații precum cele legate de cazul Elodia. Însă ca de obicei, asta e o problemă de tip ou-găină: oamenii aceia nu puteau fi zăpăciți de cap dacă nu simțeau nevoia de evadare sub o formă sau alta.

  Ceea ce m-a interesat foarte tare din ce-ai spus e însă referirea la cei care-l urăsc/contestă pe Diaconescu, dar se uită. Toată chestia e să nu facem ce fac ei, fiindcă, așa cum zicea Huxley, e îngrijorător să te regăsești într-o caricatură 🙂

 5. 1.Nu e posibil ca presa quality sa se fereasca din instinct de un asemenea subiect imediat ce pune mana diaconescu pe el?
  2. Daca e asa cum spui, si nimeni nu a incercat sa masoare “fenomenul”, atunci nu e nicio diferenta esentiala de abordare intre OTV si restul presei.
  3.Cineva imi spunea ca butonand telecomanda vedea in fiecare seara titlul cu elodia si astfel a stiut evolutia cazului. Face parte din publicul luat in considerare la rating?

 6. Exista si “filmul Elodiei” este vorba de “Fracture” cu Anthony Hopkins.
  Cica era filmul preferat al ei si cam asa dorea ea sa se razbune pe el.
  Filmul chiar e bun si e bine cotat la IMDB:
  http://www.imdb.com/title/tt0488120/
  Deci exista si parti bune in nebunia asta cu Elodia, am gasit un film bun. 🙂

 7. Cosmaciuc:

  1. presa quality se putea feri, desigur. Dar există o anumită… disperare, cum să zic, la ziarele unde am lucrat noi, știi la ce mă refer.

  2. Ar trebui niște criterii. Pornind de la chestiile alea cu sex, scandal, sânge ale lui Toffler și mai știu eu ce. După aia un subiect ar trebui măsurat în funcție de ele. Și de-abia apoi să tragem concluzia că o crimă e un subiect mai important ca altul. Părerea mea e că în cazul în Elodiei a contat succesiunea în timp, povestea. Răsturnările de situație. Care sunt de roman senzațional.

  3. Sigur că face parte, cel puțin seara. Titrajele de pe ecran sunt importante. Recepționezi mesajul, nu? Altfel n-ar exista nici Bloomberg, și nici cNBC. Pierd din treaba asta posturile “de după-amiază”, Realitatea TV și Antena 3, care sunt deschise în birouri, fără sonor. Audiența se măsoară doar acasă.

 8. Iulian, se pare ca ai dreptate, fenomenul “elodia” a luat deja amploare in randul site-urilor de stiri. O simpla cautare pe Google iti poate spune asta.

  Totusi cred ca ar trebui sa se faca ceva cu Dan Diaconescu si oTV-ul lui. Atatea acuzatii aduse fara dovezi, aruncate atat de usor. Omul asta viseaza tot timpul conspiratii. Si culmea e ca prinde, la oamenii simpli, cu inteligenta in media Romaniei.

  Tot felul de idei si tot felul de presupuneri… Nu inteleg de ce nu s-a facut scriitor, la ce imaginatie are. Pacat ca exista oameni care cred ceea ce aud la oTV.

  P.S. Oricum, in cazul Elodiei, fara un cadavru, nu exista nici o crima…. Nu cred ca exista infractiune numita “disparitie” care sa poata fi pedepsita….

 9. OTV’s Person of the year: Profesoara Corina sau avocata Elodia?
  Si lista ramane deschisa …..desi nu vad alti candidati la titlu cu sanse reale de castig.

 10. @mircea: mizeria umana la rang de virtute in “prime time”.

  cam asta fac toate televiziunile.
  diaconescu, periculos? periculos e parlamentul, periculosi sunt cei cu aer de intelectuali subtiri si responsabili. si, probabil, frustrati ca nu au aceeasi priza la public. e un capat de lista.
  cu toate stangaciile si cu toata goana dupa rating, otv-ul a incercat sa contribuie la o ancheta. faptul ca alte televiziuni au preluat materiale difuzate de otv demonstreaza inca o frustrare.

 11. Excelenta analiza. Exact ce trebuie pentru ca publicul sa inteleaga odata ca Diaconescu e doar unu care isi asuma infectiile pe care le produce. De ceilalti insa mi-e sila. Pentru ca perpetueaza exact ceea ce infiereaza la el. Niste jeguri d.p.d.v al onoarei. Ziare de calitate si ziare de canal? Sa fim seriosi. Cat timp ai un singur subiect de canal in ziarul/postul tau “de calitate”….macar taci din gura

 12. Mosca:
  raspund eu in numele celor de la monitoring media carora le apartine “sora”
  multumim pentru acribie
  si promitem sa incercam sa nu mai facem de astea pe viitor 🙂

 13. Sunt uimit de cati oameni cu timp liber sunt in tara asta! Eu nici macar nu mai apuc sa deschid TV-ul.
  Ce ma frapeaza pur si simplu e ca se uita si oameni cu studii superioare la OTV, oameni de la care ai avea ceva pretentii. Cat despre D.D. numai de bine, e vorba aia romaneasca ca a facut bici si ma isi trosneste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *