Ziua a 8-a: Duminica protestelor, în care mai lucrează și alții, mai precis un tip de la Cotroceni

5.000 de oameni, totuși, ceea ce e destul pentru ca toată povestea să aibă șanse să se transforme într-una permanentă. Din câte-mi amintesc din Piața Universității 1990, numărul oamenilor prezenți fluctua foarte tare de la o zi la alta. De regulă, atunci când nu erau evenimente sau chemări la acțiune, mulțimea se contracta rău de tot. În Piața Victoriei, dacă duminică a fost concentrarea de 250-300 de mii de participanți, odihna duminicală ar putea pica, foarte bine, marți. De aceea m-am dus și eu în Piață: nu trebuie să fii savant ca să știi că urmează zile cu lume puțină.În metrou, protestatarii de-abia se văd, au mutre de membri ai unei secte conspirative. E frig ca naiba sau ca-n primele două zile ale protestului, însă starea de tensiune și anxietate din zilele trecute a dispărut, oamenii au un fel de conștiință liniștită a faptului că statul în frig contează. Cam toate pancartele și sloganurile au un numitor comun, demisia. S-au pierdut în ceață ideea exagerată a anticipatelor, dar și paranoia bombelor cu ceas din ordonanțe, care înseamnă din punctul de vedere al unui protest concentrare inutilă pe detalii. În lipsa unui semnal dinspre politicieni, strada s-a regrupat pe singura revendicare politică cu o oarecare doză de realism.

Dar stați puțin, ce-i treaba aia cu “Ați obosit? Ghinion! Noi nu.”? Păi, un semnal dinspre politicieni, mai precis dinspre neamțul ăla care tace tot timpul la Cotroceni. Protestul a priceput și metabolizat imediat momentul culminant din discursul lui Iohannis, replica de la ieșirea pesediștilor din sală, și l-a adăugat pe “Noi nu”. Este exact ceea ce ar fi trebuit să facă politicienii până acum, să arunce în spațiul public propuneri și semnale. Cererea de demisie din Piață e în intervalul “prea mult-prea puțin” descris de Iohannis, care a cerut o soluție guvernului, în acest interval.

În discurs, același Iohannis descrisese “prea puținul” ca abrogare a ordonanței+demisie chinuită a lui Iordache. Ce-ar putea face mai mult PSD? Demisia guvernului, scuze publice sau angajamente. Ce răspuns va da PSD? Dacă a ieșit din sală, s-ar putea să nu dea niciunul. Caz în care Iohannis a anunțat convocări la consultări cu partidele. Impresia mea e că la USR, PNL și probabil UDMR o să fie cele care o să asculte, iar Iohannis o să vorbească. Strada mai are de strâns din dinți în frig doar vreo câteva zile și, probabil, de inventat ceva pentru a aduce mai mulți oameni week-end.

Poate că sunt optimist, dar mi se pare că nu peste mult protestul va mai bifa ceva, concret, pe o listă. În timp ce PSD rămâne pe poziție, adică la aceeași distanță de realitate, oamenii din Piață se apropie de aceeași.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *