ymterviu.034: Cristi China, consultant politic, despre mielul lui Vanghelie, vinul PD-L și cimentul nu știu cui

12:19:33 PM Iulian Comanescu: Suntem cu câteva ore înainte de începutul oficial al campaniei electorale.

12:20:03 PM Iulian Comanescu: De aceea vorbesc cu Cristi China, interfața Monitoring Media cu clienții, blogger politic la Chinezu.eu și consultant de diferiți politicieni. Treaba asta cu campania începe destul de nelămurit, avem destule de discutat și va fi vorba de imagine și comunicare politică.

12:20:33 PM Iulian Comanescu: Eu am fost azi dimineață la BBC și am vorbit cu Dan Tapalaga despre campania de la locale. La tine cum se simte începutul ăsta de campanie, Cristi?

12:21:04 PM Cristian China Birta: Inceputul de campanie de care vorbesti a fost la mine cu multa vreme in urma :))

12:21:27 PM Iulian Comanescu: Când și cum?

12:22:02 PM Cristian China Birta: Pentru ca am (unii) clienti care nu se bazeaza pe faza cu ingrasatul porcului in ajun si cu ei am inceput sa lucrez cu vreo cateva luni in urma. In general cu newcomeri mai tineri, care inteleg mult mai bine cu ce se mananca politica si, mai ales, cand se mananca.

12:22:26 PM Iulian Comanescu: Poți să-mi zici din ce zona politică?

12:24:57 PM Cristian China Birta: Asa cum mi-a aruncat un prieten mai vechi din PSD, asa iti spun si eu tie: sunt un mercenar. Daca asa le place unora sa ne considere pe noi, astia care ne scriem pe cartile de vizita consultanti, apoi asa sa ne zica, treaba lor. Am si portocalii, am si rosii. Si am si doi din partide mai mici decat prevede legea :)). Oricum, trebe spus din start ca eu activez pe zona locala. Unde, de multe ori, inregimentarea asta politica mai mult te incurca decat te ajuta. Si unde rosu si portocaliul sunt, de multe ori, notiuni din sfera artelor plastice, nu din politica…

12:25:08 PM Cristian China Birta: Pe scurt, lucrez in liga mica, locala.

12:25:43 PM Cristian China Birta: Si vreau sa iti raportez ca ma simt foarte bine ca nu sunt agatat in proiecte mari, care mi-ar fura din timpul si din nervii (ca multi nervi cheltui…) pentru alte proiecte.

12:26:18 PM Iulian Comanescu: Ăsta-i un alt motiv pentru care ți-am cerut acest ymterviu. Media va face scharful pe ce se-ntâmplă în București și alte câteva orașe mari. Tu ai acceptat să spui câte ceva despre micul candidat din orașul cu 10.000 de locuitori.

12:26:55 PM Iulian Comanescu: Impresia mea e că printre altele presa despică firu-n patru în niște chestii lipsite de relevanță. Discuția asta o să fie despre ceea ce se întâmplă cu adevărat – și mai ales în locurile unde n-ajunge SNG-ul de la Realitatea.

INTRĂM ÎN PÂINE. DE FAPT, ÎN SACOȘA CU LOGO DE PARTID ȘI KILUL DE ZAHĂR

12:27:32 PM Iulian Comanescu: Deci – ce se-ntâmplă prin gubernii, Cristi, la toți micii tăi clienți? Se-mpart sacoșe cu partidul X și sticle de vin cu partidul Y?

12:31:17 PM Cristian China Birta: Asta e o mare, mare problema. Asta cu sacosele. Pentru ca din start, cand discuti despre ce evenimente sa faci, ti se baga ca propunere asta cu “dam si noi niste mici, niste banane, niste galeti pentru caratul apei in culoarea partidului”?. Am invatat, in timp, sa nu le spun ca asa ceva e cam penibil, ca sa nu spun mai mult, si sa le ratez initiativa prin intrebari simple, ca sa nu se simta ofuscati. Asa ca ii intrebam: “Cu ce ne ajuta asa ceva?” Raspuns: “Ca vede lumea ca le dam ceva.” Intrebare: “Si asta inseamna ca o sa ne si voteze?” Raspuns: “…” Intrebare: “Oare nu putem cheltui banii aia pe altceva, mai eficient?” Raspuns: “Hai sa vedem.:” Si vedeam. Si de cele mai multe ori se renunta la asa ceva.

12:31:23 PM Cristian China Birta: Acum mai este si partea cealalta.

12:33:34 PM Cristian China Birta: Adica ce vrea electoratul. Si alegatorii din orase mici sau rural vor sa primeasca ceva. Din obisnuita, din zicala ce e in mana nu e minciuna, din dorinta de a vedea ca protentialul ales are si bani (criteriu foarte important in unele zone, indiferent de ce iese in sondajele nationale cu corectitudinea si alte alea), din mai multe motive. In cazurile astea provocarea era sa le dai ceva alegatorilor, dar, in acelasi timp, sa o faci cu stil, cum ar veni. Adica altfel, ca ruptura de practica din trecut cu pomana electorala.

12:34:05 PM Iulian Comanescu: În afară de sacoșe, cu ce mai poți capta electoratul îmbătrânit, cu venituri mici, din orașe mici?

12:34:40 PM Cristian China Birta: Cu vorba :)).

12:35:32 PM Iulian Comanescu: Reacționează la vorbe? Cum se desfășoară? Întrunire a candidatului din partidul X la filiala locală a partidului X?

12:35:40 PM Cristian China Birta: Si nici macar nu e gluma cand zic asta. E asa un cliseu sa vorbesti, de exemplu, despre un primar de orasel de 15.000 de oameni ca el are vreme sa se vada cu multa, multa lume spre deosebire de un primar de Timisoara spre exemplu.

12:37:26 PM Cristian China Birta: De cele mai multe ori, nu se povesteste cu oamenii. Si asta ii enerveaza. Evident ca nu ii pun eu pe ai mei sa vorbeasca in campania electorala, cand deja a trecut baba cu colacii. De aia ziceam ca am inceput cu cateva luni inainte cu cei care au inteles ca e necesar. Pentru ca o discutie in ianuarie, in cartier, e cu totul si cu totul altceva decat o discutie [în aprilie sau mai] printre afise, banere si concerte electorale de la toate partidele. Altfel spus, a fura startul e foarte important.

12:38:02 PM Iulian Comanescu: Păi asta ar trebui să facă politicienii tot timpul, să vorbească oamenii. Din punctul ăsta de vedere, furatul startului poate începe a doua zi după ce ai fost ales.

12:38:16 PM Iulian Comanescu: Aici, în Piața Latină, pe unde mă învârt eu, e o filială locală a PD-L.

12:38:27 PM Iulian Comanescu: Au apărut niște portocali în vitrina partidului.

12:38:37 PM Iulian Comanescu: Cu mai multe săptămâni înainte. E o idee, arată că se mișcă ceva.

12:39:20 PM Iulian Comanescu: Cred că asta contează la oamenii din sector. Că văd portocalii ăia în fereastră. E drept că eu unul aș fi scos prețul, dacă te uiți mai atent scrie vreo 170 RON pe fiecare – lumea o să-și închipuie că cine știe de unde sunt banii ăia.

DESPRE CAMPANII ȘI IDEI (LIPSĂ)

12:39:48 PM Iulian Comanescu: Lucrezi pe platforme cu candidații tăi?

12:40:02 PM Iulian Comanescu: Cam ce grad de profunzime au ideile fiecăruia?

12:40:33 PM Cristian China Birta: In primul rand reusesti, daca pornesti din timp, sa plasezi mesajul personal si personalizat, la foarte multa lume, ceea ce conteaza enorm, mai ales in comunitatile mici. Apoi, din perspectiva candidatului, a te intalni cu oameni atat de diferiti e o adevarata scoala a vietii, ca sa folosesc un cliseu. De multe ori, seara, la sedinta de bilant, vedeam candidatul meu absent si neantent. La un moment dat, spunea: “Ai auzit ce a zis batranelul ala?” Si vedeam cum il pune pe ganduri…

12:42:13 PM Iulian Comanescu: Bine, dar problema mea e: au candidații ăștia un mesaj personalizat? O strategie în cap pentru orașul pe care vor să-l conducă?

12:43:06 PM Iulian Comanescu: Uneori, din poziția consultantului, ești în situația în care ești întrebat: “Bun, spune-mi ce să fac.” Și “cesăfacul” ăsta nu începe din locul de unde ar trebui, de la îmbrăcămintea retorică a mesajului sau prioritizarea ideilor politice. Trebuie să le faci injecție cu de toate, ca să zic așa. Atunci de ce nu candidezi tu, consultantul?

12:43:09 PM Cristian China Birta: Dupa cum spuneam, joc in liga mica. Si in liga asta mica ai candidati care sunt niste natangi (si imi asum categoric acest calificativ, ca doar le-o spun si lor), carora trebuie sa le dai mura in gura totul si cu care, evident, e extrem de greu sa relationezi. Dar ai si altii care, in cursul discutiilor, se deschid si rezoneza formidabil la ce ii propunem si care aduc o excelenta culoare locala strategiei. Apropo de strategie: asta le place foarte, foarte mult. Se simt mandri ca au o “strategie” pe care sa mearga. 🙂

CÂT CIRC O SĂ SE IȘTE LA LOCALELE ASTEA?

12:45:15 PM Iulian Comanescu: Discuția de azi dimineață, de la BBC, se ducea în sensul că o să fie o oarecare amorțeală la locale. Crezi în chestia asta? În definitiv, circul încă n-a început oficial.

12:46:35 PM Cristian China Birta:
Sa stii ca de la Bucuresti, de unde toata tara este provincie, se vede ca politicienii locali sunt asa si pe dincolo. Nu prea… Cred ca gradul de ghertzoism al politicienilor bucuresteni este perfect egal cu cel al politicienilor locali. Nici mai mult, nici mai putin. Exista oameni care sunt absolut extraordinari, cu o cultura generala fenomenala, dar carora le lipseste aspectul practic si, de aceea, anvergura politica. Iar altii, self-made, cu un liceu terminat la misto, dar cu o ambitie si o sete fenomenala de a-si depasi conditia. Oameni si oameni ca peste tot. Nu te poti duce cu un sablon si sa ii masori pe toti dupa el.

12:47:20 PM Cristian China Birta: De la Bucuresti asa se vede, amorteala. De acolo nu. Asa, de curiozitate, daca vrei uita-te cateva zile peste presa locala din niste judete, la alegere, din timpul campaniei.

12:47:28 PM Iulian Comanescu: Sincer, asta m-am obișnuit și eu să văd, oameni și nu partide/tabere. Ce te faci însă că adesea oamenii mai ok sunt cam loseri în politică? Oricum: Ce-o să fie în presa locală peste câteva zile? Atacuri?

12:50:53 PM Cristian China Birta: Si atacuri de la candidat la candidat, si dezvaluiri senzationale care, cica, acum au fost descoperite de vreun jurnalist mai aspru. De toate vor fi. Mai este un aspect in ceea ce priveste presa locala. Legata de independenta ei. La Bucuresti, oricat se vorbeste despre butoanele pe care se actioneaza in chestiuni politice, e parfum fata de ce se intampla prin judete. Iti dau un singur exemplu din Maramures, care a fost absolut penibil dupa toate standardele. In momentul cand DNA anunta inceperea urmaririi penale impotriva primarului de Baia Mare, Cristian Anghel, nici un ziar local nu a publicat stirea. Si asta chiar era stire. Au publicat-o in schimb ziarele centrale. Despre asta e vorba.

12:55:26 PM Iulian Comanescu: Da, cred că ceea ce se întâmplă acolo e destul de puțin controlat.

12:55:46 PM Cristian China Birta: Ba nu chiar este foarte bine controlat. De unii :))

12:56:10 PM Iulian Comanescu: Controlat de potentații locali, dar nu și de Clubul Român de Presă, CNA, legea jocului curat sau ceva de genul ăsta.

12:55:47 PM Iulian Comanescu: Cum stau, comparativ, edițiile locale ale ziarelor naționale și publicațiile din PubliMedia, Inform Media și EMI/ARBO?

12:57:00 PM Iulian Comanescu: Tu ai un ochi pe presă per total, prin Monitoring Media. De aia te întreb de edițiile locale, dacă astea din grupuri mari sunt mai curate decât cele ale câte-unui mic patron cu interese.

1:01:14 PM Cristian China Birta: E greu sa vorbesti despre presa locala in general daca nu esti implicat direct, cum sunt eu, in unele judete. Adica nu pot spune ca la Braila, unde nu am nici o treaba eu personal, presa e mincinoasa de rupe, iar in Maramures, unde am invarteli, totul e minunat. Din experienta mea de presa judeteana, exista 3 tipuri mari, fiecare cu tirajul ma-sii :)). 1. Presa de patron, in care omul taie si spanzura si nimiceste tot ce prinde la inamici. 2. Presa oamenilor muncii, adica, de obicei, mai multi ziaristi care s-au adunat si au facut o firma care editeaza un ziar sau un radio si unde, fiind mai multi, e mai problematic sa tina cu unii sau cu altii. 3. Presa care apartine trusturilor si care e cat de cat mai ordonata si mai adevarata, ca sa zic asa.

1:01:45 PM Iulian Comanescu: Interesantă categoria “presa oamenilor muncii” 🙂

1:01:53 PM Cristian China Birta: Fiecare tip de presa are nasolelile si adevaraciunile sale 😀

1:01:54 PM Iulian Comanescu: Hai să ne-ntoarcem la atacurile de campanie.

1:02:02 PM Iulian Comanescu: Putem formula o schemă? Eu am niște idei.

1:02:58 PM Iulian Comanescu: Ziarul X al politicianului Y reîncălzește o supă despre Z. Supa a mai fost servită cu niște luni sau chiar ani înainte. Se aduc “elemente noi” care nu există. Lucrurile sunt pe muchie de cuțit, în sensul că pe articolul ăla s-ar pierde un proces de calomnie sau insultă.

1:03:04 PM Iulian Comanescu: Mai putem da note definitorii, comune?

1:08:17 PM Cristian China Birta: Se intampla si cum zici tu. Ciorba reincalzita, condimentata putin, chiar niste feluri de mancare suplimentare, si gramezi, gramezi de minciuni. Pentru ca, vezi tu, in comunitatea locala lucrurile se rezolva si altfel decat in tribunal. Adica, hai sa zicem, noi doi candidam pentru primar. Si eu platesc sa apara o stire: Comanescu a falimentat Hotnews si a fugit cu contabila. Tu ma dai in judecata pentru calomnie. Trec alegerile si eu ajung primar. Si te chem si te intreb: ce iti doreste inimoara. Si tu spui: imi doresc sa concesionez jumate de oras pe 99 de ani. Si gata cu procesul. Se intampla si de astea mai de cacao…

1:09:28 PM Iulian Comanescu: Da, la procese se ajunge foarte rar. Și tocmai ai explicat de ce. Fostul oponent primește avantaje materiale.

ALTE METODE DUBIOASE, SPERĂM SĂ NU IA CINEVA NOTIȚE…

1:08:47 PM Cristian China Birta: Ca sa nu mai zic de implicare unor jurnalisti, mari oameni, mari caractere in campanie. Cu metode specifice, evident…

1:09:46 PM Cristian China Birta: Adica se duc la politician si il avertizeaza ca o sa apara un material devastator despre el. Si de ofera sa “rezolve” el problema. Politicianul, din categoria natangilor, pune botul si plateste. Si schema se repeta iar si iar si iar si iar…

1:09:55 PM Iulian Comanescu: A, apropo de marii jurnaliști. Eu am auzit despre cel puțin doi oameni care apar la TV că fac și consultanță. E nasol? Cât de nasol e?

1:10:59 PM Iulian Comanescu: Doi oameni care moderează emisiuni, precizez. Nu doi invitați.

1:11:53 PM Cristian China Birta: Daca vorbim de consultanta oferita de jurnalistii locali, asta se rezuma la bagat in fata la emisiuni si, din cand in cand, la niste scriere de texte. Si sa mai apara cu politicianul pe la niste chermeze sau intalniri publice. Si, te rog, sa nu ridici sprancenele cand auzi asta pentru ca se intampla: jurnalistul, obiectiv si independent, vine la manifestari si spune ca respectivul candidat e cel mai tare si ca e dreptul lui constitutional sa isi exprime parerea 😀

1:12:06 PM Iulian Comanescu: Aha.

1:12:16 PM Cristian China Birta: La jurnalistii de la Bucuresti nu ma bag ca aici tu esti expertul :))

1:13:12 PM Iulian Comanescu: Problema asta mi-am pus-o și eu, că și eu scriu și fac și consultanță politică. Am rezolvat-o destul de simplu – am spus că nu mai sunt jurnalist și ori de câte ori vine vorba de un client de-al meu, declar conflictul de interese.

1:13:41 PM Iulian Comanescu: Lumea în care trăim e destul de încurcată, așa încât afară s-a mers pe chestia asta – conflictul de interese se declară. Lași cititorul să judece dacă textul sau aprecierile tale sunt influențate în vreun fel de înțelegerea comercială pe care ai avut-o.

1:13:58 PM Iulian Comanescu: Problema e că oamenii despre care se zvonește că-s cu fundul în mai multe luntrii tac mâlc în privința angajamentelor ăstora.

1:14:34 PM Iulian Comanescu: Și că și la București, lucrurile pot avea cam fizionimia din presa locală – “consultanță” se referă la a folosi ziarul la care ești ca să-i înalți sau cobori pe clienții tăi. Ceea ce desigur e cu ghilimele.

1:14:49 PM Cristian China Birta: Pai tu faci asta sa fii linistit tu cand te uiti in oglinda, cred. Ca altii nu au nici o problema sa taie factura politicianului intre doua pauze publicitare la emisiunea pe care o modereaza. Dar, dupa cum spuneam, nu ma bag in ciorba asta…

1:15:08 PM Iulian Comanescu: Ok, deci ai auzit și tu de lucrurile astea.

1:15:17 PM Cristian China Birta: Hai, mai, sa nu facem pe mironositele :))

1:15:28 PM Iulian Comanescu: Păi cine face pe mironosițele? Tocmai că am adus o chestie pe tapet.

1:15:37 PM Cristian China Birta: Toata lumea stie de asta. Si toata lumea le accepta. Deci si noi…

1:15:43 PM Iulian Comanescu: E important că la mine se vorbește de treaba asta.

1:15:55 PM Iulian Comanescu: Poate o să citească doamnele și domnii în cauză și o să se gândească de două ori.

1:16:20 PM Cristian China Birta: Corect. Pe bloguri in general gasesti informatii despre subiect. Si functioneaza pe principiul fara foc nu prea iese fum nici daca lucrezi la pompieri 😀

1:16:21 PM Iulian Comanescu: Știi care-i porcăria în România? Că sunt o mulțime de lucruri care s-ar putea face curat și la lumina zilei și se iscă niște combinații tenebroase de nu te vezi.

1:16:39 PM Iulian Comanescu: Nu cred în asta cu fumul și focul. Te bagă-n teoria conspirației.

1:16:49 PM Iulian Comanescu: Taman ce-am schimbat trei vorbe cu o fată cu care am lucrat, dintr-un partid.

1:17:06 PM Iulian Comanescu: D-astea de Hristos a înviat, că mi-a plăcut persoana.

1:17:23 PM Iulian Comanescu:
Și discuția a alunecat imediat către ziarul W, care e “plătit” de adversari. Sunt destul de sigur de contrariu.

1:17:52 PM Iulian Comanescu: E cea mai comodă scuză pentru faptul că ai o imagine nasoală. Există și ziariști care dau cu tine de pământ fiindcă așa cred ei. Și poate că și au dreptate.

1:18:03 PM Iulian Comanescu: Da, sigur.

1:18:34 PM Cristian China Birta: De multe ori daca scrie despre un candidat ca a calcat cu masina pe cineva (si el chiar calcase cu masina pe cineva) articolul e platit de “ceilalti”. :))

1:18:49 PM Iulian Comanescu: Nu contează că X a călcat cu mașina pe cineva 🙂

1:17:36 PM Cristian China Birta:
Apropo de teoria conspiratiei si despre ce ai zis tu cu tenebrele. Pai ca si consultant daca nu ai si o aura de aia misterioasa, cum ca ai fi fost fostara combinat in nu stiu ce abureli mistico-politice, nu prea ai farmec.:))

1:19:10 PM Iulian Comanescu: Apropo de chestiile astea etice, ajungem la întrebări de la alții.

1:19:33 PM Iulian Comanescu: Știi că mai sunt întrebări și de la alții în ymterviurile astea.

1:19:40 PM Cristian China Birta: asa

1:19:57 PM Iulian Comanescu:
De data asta e Ștefan Onică, de la Adevărul. Adică mai e azi la Adevărul, că mi-a zis că e pe venite la HotNews, de mâine sau așa ceva.

1:20:31 PM Iulian Comanescu: El întreabă așa: Nu este o contradicție să consiliezi la aceleași alegeri candidați din tabere diferite?

1:20:58 PM Iulian Comanescu: (Situația ta – i-am zis că ai clienți din mai multe tabere.)

1:23:11 PM Cristian China Birta: Teoretic da. Practic nu. :)) Ca principiu evident ca nu lucrez cu candidati diferiti care se bat pe aceeasi functie. Desi altii o fac fara probleme. Dar a avea un PSDist la Reghin si un PNList in Focsani si un PDList in Baia Mare nu este nici o contradictie. E putin ciudat, e adevarat, dar care ar fi alternativa? Sa te vopsesti pe viata cu rosu de PSD sau cu portocaliu de PDL? Nu prea cred. Evident ca intervine si selectia personala a candidatilor. Adica, pe romaneste, am refuzat oameni cu care mi-era peste putinta sa lucrez. Din diverse ratiuni…

1:24:02 PM Cristian China Birta: Exemplele cu orasele sunt fictive :))

1:24:42 PM Iulian Comanescu: Eu cred că e o ciudățenie în situația ta. Circumstanța atenuantă e că în aceeași situație sunt și agențiile de publicitate. Se întâmplă ca Marea Cutare Romania să aibă contul X și X să fie în toată lumea al lui Marea Cutare 2, care e și pe piața românească, dar se ocupă cu altceva.

1:25:02 PM Iulian Comanescu: Oricum. Reproșul care vine de obicei e cum de te muți de la un partid la altul, de ce lucrezi cu urâții ăia etc.

1:25:29 PM Cristian China Birta: Exact. Nicicum nu e bine pentru unii. :))

1:26:10 PM Cristian China Birta: Faza cu nu inteleg cum poti lucra cu dobitocul ala sau celalalt e clasica. Si, de obicei, vine de la unii despre care altii spun ca sunt la fel de dobitoci…

1:27:59 PM Iulian Comanescu: Da, nu știu. Afară nu e nicio interdicție în sensul ăsta. Dar hai să ieșim din zona asta pro-domo, că seamănă a “o mână spală pe alta”.

TOTUȘI – CE VOTURI ADUCE ULEIUL?

1:28:23 PM Iulian Comanescu: Onică mai are o întrebare: chiar nu aduce uleiul niciun fel de voturi?

1:30:09 PM Cristian China Birta: Ba da aduce. Dar stii cum e, ca uleiul. Adica le aduce el uleiul saracul dar voturile alea aluneca atat de repede inspre altii ca nu le prea prinzi :)). Am io o vorba preferata de la mine, din Baia Mare: pe ulei a venit, pe ulei s-a dus. Evident ca in loc de ulei “originalul” e altceva, care nu il putem spune aici, ca suntem niste getlemen ce pana mea :))

1:31:17 PM Iulian Comanescu: Eu nu pot decât să repet un exemplu pe care l-am dat la BBC. O doamnă în vârstă, respectabilă, dintr-un orășel. A primit un kil de ulei și unul de zahăr.

1:31:40 PM Iulian Comanescu: Și-a făcut un titlu de onoare din a se prezenta la vot și a pune ștampila pe partidul respectiv. “Că mi-au dat, cum să nu votez?” Era o chestiune de onoare pentru ea.

1:32:07 PM Iulian Comanescu: Deci merge uleiul, Cristi. De aia se dă ulei, că merge.

1:32:29 PM Iulian Comanescu: Toată lumea înjură partidele care dau ulei. Dar alegătorii ăia – na-le și lor una, ce fel de alegători or fi de votează pe ulei și zahăr?

1:33:17 PM Cristian China Birta: Bun. Se intampla si de astea. Dar io iti spun din experienta cazuri cand s-a cheltuit enorm si s-a vazut la vot mai putin de 5%. Adica mai putin de 5% din cei care au primit au votat cu respectivul candidat. Ca sa nu mai zic de faptul ca dai ulei la 1000 de oameni, din astia te voteaza 50, iar 300 din nehotaratii care au auzit de pomana asta te resping din start pentru ca esti ghetoi. De la caz la caz discutam, oricum…

1:33:07 PM Iulian Comanescu: Hai să facem un invetar de cadouașe. Eu știu, în vremuri recente de:

1:33:50 PM Iulian Comanescu: Brăduții de mașină brănduiți cu varii partide. Mielul lui Vanghelie. Sticla de vin cu PD-L. Concertele.

1:33:57 PM Iulian Comanescu: Mai e ceva?

1:37:53 PM Cristian China Birta: Mai sunt, mai sunt. Galeti, ciment, metri cub de lemn, tricouri, umbrele, sepci, bonuri de masa etc. Multe, toate oferite sub paravanul facerii de bine. Pana la urma, stii cum e, gestul conteaza :D.

CONSIDERAȚII DESPRE BUCUREȘTI, CĂ FĂRĂ BUCUREȘTI NU SE POATE

1:38:51 PM Iulian Comanescu: Hai să zicem și ceva despre București.

1:39:07 PM Iulian Comanescu: Ce-o să fie în turul doi? Că pare a se profila un tur doi.

1:42:28 PM Cristian China Birta: Apoi daca as stii sa raspund la intrebarea asta acum as da interviul din private jet :)). O sa fie foarte, foarte interesant la Bucuresti. Si cum, dupa cum iti spuneam, nu sunt implicat deloc aici la centru, o sa stau cu ochiul de analist (ma rog, nu gasesc alt cuvant) pe tot ce se intampla si o sa trag niste invataminte minunate. Daca ar fi sa fac un pariu, as merge pe Blaga si Oprescu in turul 2. Dar Dambovita curge, curge si cine stie unde se ajunge…

1:43:23 PM Iulian Comanescu: Da, nici eu nu am alta idee în afară de Blaga-Oprescu. La PD-L, nu e culmea carismei, dar Blaga pleacă cu avantaj din start și o să fie activi, că ochiul lui Zeus înăuntru se va deschide… vezi portocalii ăia care au apărut deja.

1:43:38 PM Iulian Comanescu: Oprescu are o oarecare autonomie, dar de unde maldărul de bani necesari?

1:45:24 PM Cristian China Birta: Stai linistit ca numai de bani nu duce lipsa Oprescu. La el banul curge ca simte lumea ca are sanse. Problema lui e alta: e singur. Nu are purtatori secundari de mesaje. Si e greu de dus o campanie asa. Desi, doctorul poate duce bine la greu. Vom vedea…

1:45:53 PM Iulian Comanescu: Da, banii îți aduc aparat.

1:46:14 PM Iulian Comanescu: Puțină lume știe de ce PSD-ul nu coboară, totuși, sub o anumită limită. Are aparat. E o mașinărie. Chiar dacă stricată în momentul de față.

1:46:40 PM Iulian Comanescu: Un partid mare e mult mai mare decât o multinațională mare. Sunt tot felul de oameni cu tot felul de treburi.

1:46:58 PM Iulian Comanescu: Cine o să ducă mesajul lui Oprescu pe Aleea Roșia Montană, nr. 2, scara D, etajul IV?

1:47:14 PM Iulian Comanescu: Cine-i dă bani lui Oprescu? Știi/poți să-mi spui?

1:50:02 PM Cristian China Birta: Vorbeam inainte de ziaristii/consultanti si ca nu le putem da numele. Asa si cu finantatorii lui Oprescu. Am auzit mai multe variante. Dar nu ma bag. Ca nu e treaba mea. [Cristi a făcut o confuzie aici. Motivul pentru care nu am dat nume mai sus e că nu am decât informații nu foarte certe, nu că nu e treaba noastră. E și greu să obții altceva, desigur.]

DIACONESCU ȘI A SA CRAVATĂ

1:43:58 PM Iulian Comanescu: La Cristi Diaconescu am semne de întrebare. Nu fiindcă e-n costum și cravată.

1:44:15 PM Iulian Comanescu: Ci fiindcă a acceptat candidatura in extemis.

1:44:47 PM Iulian Comanescu: Și va trebui să se motiveze. Din afară nu se vede că perioadele astea de campanie și în general succesele politice înseamnă alergătură 14 ore pe zi, oameni hiperactivi.

1:45:11 PM Iulian Comanescu: La drept vorbind, un om politic adevărat nu are voie să hiberneze nici măcar între sezoane. Nu știu de ce naiba mai are timp în afară de politică în timpul mandatului.

1:45:46 PM Iulian Comanescu: Dacă Cristi Diaconescu o să se motiveze, o să marcheze puncte pentru viitorul lui politic, indiferent de prezența -s au nu – în turul doi.

1:48:39 PM Cristian China Birta: Cristi Diaconescu e pana acum dezamagire. In ceea ce ma priveste, normal. Pentru ca mie imi place de Cristi. Cu acceptare candidaturii eu am o “teorie” diferita oarecum: Cristi Diaconescu a ajuns exact unde a vrut sa ajunga, adica implorat de PSD sa accepte misiunea sa divina de salavare a partidului. Si asta a facut Cristi mereu, a asteptat sa fie rugat de fiecare data si a acceptat ca si cum ar face un mare bine partidului. Numai ca de data asta baletul lui clasic trebuie sa se transforme in ceva mai adevarat. Pentru ca e primul lui test adevarat de politician. Prima confruntare directa cu electoratul. Debutul lui a fost nasol rau. Cu isteria in care nu l-am recunoscut la lansarea oficiala si acum cu porcaria cu amenintarile la care este supus

1:49:02 PM Cristian China Birta: si care porcarie chiar nu stiu cum ii folooseste. Ca, daca se da victima, nu mai este loc de asa ceva. Oprescu a luat caimacul pe zona asta…

1:49:44 PM Iulian Comanescu: Ce spui tu și ce spui tu se rezumă oricum la: Cristi Diaconescu are șanse să joace-n prima ligă acum. Dar viitorul lui e spinos.

1:50:04 PM Iulian Comanescu: Încă o dată – indiferent de prezența sau nu în turul II. Poți pierde și ca Isărescu în 2000. I-a folosit, în ideea că ar mai vrea să intre în politică – și părea tentat, în interviuri.

1:50:29 PM Cristian China Birta: Sigur. Inveti din infrangeri poate mai mult decat din victorii.

1:50:47 PM Iulian Comanescu: Nu, că o campanie în care n-ai ieșit primul nu e neapărat o înfrângere. E un prilej de expunere publică.

1:53:04 PM Cristian China Birta: Da, in cazul lui Diaconescu, asta e si backupul. El a fost rugat sa vina sa candideze, isi creste notorietatea daca joaca bine si dupa aia, daca pierde, va spune ca el a facut tot ce a putut si bla bla bla.

1:51:04 PM Iulian Comanescu: Așa am jucat cu Adina Vălean la europarlamentare. Era a treia pe listă. Lua aproape la sigur. Cinic vorbind, putea sta acasă.

1:51:40 PM Iulian Comanescu: Dar a fost o ocazie să mai câștige notorietate. Deși la bruxellezii ăștia ai noștri – nu prea interesează pe nimeni ce fac acolo și nici nu pot să se bănănăie toată ziua pe la talk-show-uri, că au treabă într-un alt oraș dintr-o altă țară.

1:56:43 PM Cristian China Birta: Acuma la faza cu Adina Valean era vorba de o minima decenta. Adica sa se prezinte asa cum a facut-o in fata electoratului. Chiar daca avea locul asigurat. Si chiar daca altii nu au miscat nici un deget. E, daca vrei, o forma sa ii respecti pe ceilalti dar si sa te respecti pe tine.

1:57:02 PM Iulian Comanescu: Hai să-ți zic ceva.

1:57:16 PM Iulian Comanescu: Vălean are din spoturile de net și traficul de pe blog din luna de campanie vreo 11.000 de vizitatori, cred că n-am mai zis asta public.

1:57:46 PM Iulian Comanescu: Unici – viewerii de youtube sau video.neogen și trilulilu îi pun tot la fel, că e puțin probabil ca cineva să vadă de mai multe ori un material.

1:58:06 PM Iulian Comanescu: Deci un mic partid virtual. Blogul ei, în economia internetului, nu contează decisiv.

1:58:17 PM Iulian Comanescu: Ca și alte bloguri de politician. Nici măcar Năstase, care pare a fi cel mai vizibil.

1:58:32 PM Iulian Comanescu: Dar din punctul ei de vedere are 11.000 de oameni care i-au recepționat mesajul sub o formă sau alta. Numai în luna aceea, 25 octombrie-25 noiembrie 2007, fiindcă au continuat să vină și după, bineînțeles.

1:58:38 PM Iulian Comanescu: Deci e mai mult decât minimă decență, e o acțiune utilă.

1:58:51 PM Iulian Comanescu: La asta e bun internetul. La politicieni fără notorietate mare. Ceilalți se pot bate în media clasică. În condițiile și pe terenul stabilite de aceasta.

1:59:03 PM Iulian Comanescu: Acum nu mai e ca în 2004, când Băsescu a făcut treabă bună cu viralele de SMS.

1:59:35 PM Iulian Comanescu: Și cu ceva internet. Atunci el nu prea avea uși deschise pe la televiziuni.

2:00:33 PM Iulian Comanescu: Media sunt teatrul de luptă al politicienilor în 2008, nu prea există să lanseze unul o petardă și să nu fie preluată. Ba chiar există o asemenea atenție pentru detaliu și atâtea speculații de, zău, m-apucă și râsul, fiindcă și eu am văzut lucrurile dinăuntru. Asta la nivel central. În presa locală se mai trece cu vederea câte-o știre importantă, gen primarul urmărit de DNA.

APROPO, CĂ AM ȘI EU O DAMBLA CU UNII DE APAR PE LA TELEVIZOR…

1:52:28 PM Iulian Comanescu: Dar apropo de cine e pe la teve și cine nu. Am de făcut “o plecăciune” către politicianul român fost în staff-ul central al partidului, al cărui mobil se află în agendele tuturor televiziunilor.

1:52:34 PM Iulian Comanescu: Care e încă senator sau deputat, dar a ieșit din cărți pentru următoarele alegeri sau pentru o funcție grasă la centru.

1:52:50 PM Iulian Comanescu: Și în consecință prosperă pe spinarea propriului partid, înjurându-l la televizor.

1:52:55 PM Iulian Comanescu: Presa, producătorii îl iubesc, fiindcă “combate bine”.

1:53:24 PM Iulian Comanescu: Politicianul ăla trage tot timpul semnale de alarmă. Își exprimă dubiile cu privire la propriul partid. Aruncă priviri galeșe spre adversar.

1:54:27 PM Iulian Comanescu: Și uite-așa o freacă pe la televizor până la loc comanda. După aia, se duce la partid, unde colegii lui care și-au văzut de treabă au o problemă: X e notoriu, e pe bune cu presa. Trebuie să-i dăm o listă, ceva, că aoleu, ne face de comandă pe la televizor.

1:55:09 PM Iulian Comanescu: În campania pentru referendum de anul trecut, PC-ul lui Voiculescu a ajuns chiar să trimită o circulară la televiziuni, cu oamenii care-l reprezintă. Nu știu pe care Dumnezeu îl apucase disidența 🙂

2:00:52 PM Cristian China Birta: Ca el sunt multi. Si, la urma urmei, cat e de vinovat omul ca incearca si el sa razbeasca in viata asa cum crede de cuviinta? El, la mintea lui, ar putea sa umble in chiloti la ora 13 pe Magheru si daca nu l-ar baga presa in seama nu ar exista ca actor politic. Dar daca presa il baga in seama, mai mult, adora sa il bage in seama, daca opinia publica il vrea? Repet, e chiar asa de vinovat omul ca raspunde chemarilor boborului?

2:02:34 PM Iulian Comanescu: Omul ăla care răspunde chemărilor boborului în presă nu face niciun bine boborului și presa care îl înghite pe nemestecate, în supradoze, nu se ocupă nici ea cu ce trebuie să se ocupe, cel puțin dacă și-a propus să se ocupe de politică pe segmentul orar respectiv. Omul ăla e un entertainer rătăcit printr-un partid. Și nu e vorba de stridențe și măști de carnaval totdeauna. Unii dintre impostorii ăștia sunt deghizați în grade universitare, chestii de-astea.

ÎNAPOI LA OAMENI CU NUME ȘI FAȚĂ

2:02:36 PM Iulian Comanescu: Apropo de Blaga acum. Ce nu e-n regulă la el? Moaca?

2:02:40 PM Cristian China Birta: Pai daca ma iei asa dur, imi vine in minte sa iti spun ca Blaga imi place cel mai mult de la PDListi. Si ca, din postura auto-asumata de analist, as vrea sa vad o finala Blaga-Oprescu. Un show adevarat, presupun. Din care, la final, cred ca bucuresteanul tot va castiga ceva. Indiferent care va iesi pana la urma.

2:03:05 PM Iulian Comanescu: Mă rog, între Blaga și Oprescu, alegerea nu mi se pare execrabilă.

2:03:18 PM Iulian Comanescu: Parcă-s doi oameni întregi. Mai sunt și alții.

2:03:23 PM Iulian Comanescu: Dar l-am sărit pe Orban.

2:03:26 PM Iulian Comanescu: Ce zici de el?

2:05:52 PM Cristian China Birta: Personal nu imi place. Dar, personal, nu l-am cunoscut :)). Cel mai mult imi displace la Orban histrionismul sau. E chiar enervant de multe ori. In rest are sanse mici la turul 2. Nu neaparat pentru faza cu accidentul. Dar in Bucuresti liberalii au cota aia de avarie peste care nu pot sa treaca.

2:06:32 PM Iulian Comanescu: Eu am fost placut surprins de show-ul de lansare a candidaților, acum vreo două duminici. Și de discursul lui. Cred că are pe undeva un potențial. Dar dacă o să tot pună mâna ba pe chitară, ba pe volan, ba pe mobil, să-l sune pe Turcescu…

2:06:39 PM Iulian Comanescu: Și mai sunt și replicile alea insuportabile ale lui despre femeile din oganizația PNL, care nu trebuie să treacă prin patul nu știu cui ca să parvină, și altele.

2:07:11 PM Cristian China Birta: Potential are clar. E harsait, are discurs, are know-how. Dar fazele alea cu chitara si cantatul… Hai sa nu intram in freudisme :)).

2:07:19 PM Iulian Comanescu: 🙂

2:07:23 PM Iulian Comanescu: Freudisme.

2:07:02 PM Iulian Comanescu: Cred că Antonescu e un asset mult mai bun la PNL. Dar aud că s-a certat cu Tăriceanu.

2:08:39 PM Cristian China Birta: Stii cum il vad io pe Antonescu in PNL? Ca si pe Ponta in PSD. Orice faci, oricum o dregi, orice echipa vine la conducere, de el nu are cum sa nu tina cont. El prinde trenul oricum. Amandoi, de fapt. Pentru ca au aplicat tactica buna pentru partidele lor: lup singuratic, care mai da cate o tura prin haita sa mai vada cat e ceasul…

2:09:22 PM Iulian Comanescu: Altfel, între Antonescu și Ponta e o diferență… stilistică enormă. Dar marșez la ce zici.

INSULA. DA, AIA PUSTIE

2:07:42 PM Iulian Comanescu: Ok. Păi ne cam apropiem de sfârșit. Ajungem la chestia cu insula pustie.

2:08:07 PM Iulian Comanescu: Tu, în apă, după un naufragiu, pe punctul de a ajunge pe o insulă pustie.

2:08:17 PM Iulian Comanescu: În jurul tău se bălăcesc trei oameni pe punctul de a se îneca.

2:08:35 PM Iulian Comanescu: Poți salva unul dintre ei. Oamenii sunt Băsescu, Năstase, Geoană. Pe care îl salvezi?

2:10:02 PM Cristian China Birta: Nastase. Pentru ca Basescu stie sa inoate si singur. Iar Geoana nu mi-ar ierta-o niciodata daca l-as salva pe el in loc sa il salvez pe Nastase :)).

2:10:11 PM Iulian Comanescu: Lol.

2:10:21 PM Iulian Comanescu: Bun. Înc-o șansă. Mai salvează pe cineva dintre Băsescu și Geoană.

2:12:26 PM Cristian China Birta: Indiferent ce aleg nu e bine. Daca il salvez pe Basescu, sufera tara. Daca il salvez pe Geoana sufera PSD. Si uite cum, asemenea unui consultant chitibusar care nu vede copacii de padure, ti-am raspuns in atatea cuvinte, dandu-ma interesant, cand raspunsul se putea rezuma la un singur cuvant: Geoana. Pentru ca Basescu stie inota :)).

2:12:40 PM Iulian Comanescu: 🙂

2:12:51 PM Iulian Comanescu: Ok, ai aplicat principii umanitare la toată fabula. Așa să fie, eu pun numai întrebările.

Cristi China

Cristi China va răspunde și întrebărilor puse de voi mai la vale.

18 thoughts on “ymterviu.034: Cristi China, consultant politic, despre mielul lui Vanghelie, vinul PD-L și cimentul nu știu cui”

 1. Interesant … dar știați cã un chinezu moroșan e uns cu toate alifiile iar și cu “uleiul” administrat de dumneavoastrã a fãcut ce știe el mai bine: livrarea cu “Picãtura chinezeascã”.
  Așteptam sã fie agresat – cã el cum face în Lhasa! 😉 – dezarmat și prins în corzi sã dea totul din bucãtãrie.
  O întrebare pentru dânsul totuși am: e frumos ca virgulã candidatul Cretinel Papãlapte sã fie gonflat spre a mã ademeni la vot? Nu accept rãspunsul cu “noi muncim tu decizi”!
  Aștept cu ineres un eventual “ymterviu #2” cã a scãpat prea ușor. 🙂

 2. moshu49:
  hop si tu lhasa 🙂
  despre cretinel papalapte am doar atat sa iti spun: dreptul sau de a candida se opreste exact in fata dreptului tau de a-l vota
  iar daca te lasi ademenit de un astfel de candidat, eu tot ce iti pot promite este ca vei fi ademenit atat de frumos… 🙂
  in rest, ce sa mai zic, evident ca si in meseria asta, ca in toate celelalte, exista un anumit grad de fariseism
  si cum urmarile meseriei sunt mai vizibile decat urmarile altor meserii, lumea arata cu degetul
  cum ar veni: noi muncim tu decizi 😀

 3. bă, fain. în sensul că în general sunt de acord cu tine. cineva tre’ să-i consulte și pe catindații mai mititei, că tare neconsultați mai pot fi.și de cele mai multe ori e mult, mult mai greu decât cu candidații mari. că ăștia micii-s și fuduli rău, mulți dintre ei.

 4. iaca un chinezu cu caracteru’ la el; dupã ce cã-mi rãspunde o mai face și la matineu!? jos clopu’ cu mulțumiri!
  pãcat cã nu candideazã cã m-ar fi scos la vot 🙂

 5. Iulian, nici ca puteai alege mai bine un interlocutor pentru un asemenea ymterviu! Sinceritatea lui Cristi e ceea ce lipseste tuturor jurnalistilor inregimentati, sub diferite forme, sistemului. In rest, textul trebuie recitit, cum zicem noi, cu pixul in mana.

 6. Moshu: habar n-am cine-i Cretinel Papălapte 🙂 Dacă-i din București, am încercat să vorbim despre toți cei care contează. În rest, nici Cristi, nici eu n-avem nicio treabă cu vreunul dintre numele pomenite.

 7. Normal ca e ceva de capul tau. Chiar mai mult decat ar trebui. Felicitari, bun interlocutor, interesant interviu. Sa te vedem in mai multe interviuri sau, ma rog, sa te citim.

 8. Iulian, te felicit pentru interviu, chinezu este un baiat inteligent, imi plac ideile lui, imi place blogul lui, dar are un defect maricel: este cam arogant si plin de el. Pacat, ar trebui sa scape de ele. O seara placuta 😉

 9. moshu49:
  mai ca ma bate gandul sa infiintez partidul chinezilor ca tot romanu
  si ma bate asa de tare ca de tare ce ma doare ma las pagubas…

  simona ionescu:
  normal ca sincer
  ca de multa vreme m-am decis sa nu mai tai coji de paine pentru nimeni
  fiecare cu sinceritatea ma-sii cum ar veni 😀

 10. Prima știre de pe Hotnews, miercuri, ora 0.20, sună așa:

  “Veteranii Basescu si Iliescu au confiscat inceputul de campanie
  de V.O. HotNews.ro

  Plictiseala maxima a primelor zile de campanie pentru alegerile locale s-a evaporat brusc, marti, cand au intrat in scena veteranii bataliei politice, cu temele lor clasice de scandal. Meritul ii apartine presedintelui Traian Basescu si acuzatiilor de lovitura de stat pe care le-a adus predecesorului sau. Acestuia i-au raspuns, pe rand, Ion Iliescu, premierul Tariceanu si fostul prim-ministru Adrian Nastase. Cei patru le-au demonstrat mai tinerilor candidati la primarii cum suna “adevaratele” discursuri capabile sa-i dezmorteasca, in fata micilor ecrane si pe forumurile online, pe alegatorii activi”.

  Asta îi dezmorțește pe alegătorii activi ?? Cu proiectele, city management-ul, atragerea de bani pentru lucrări și trecerea la un discurs mai puțin politic și mai mult orientat pe soluții cum rămîne ? Cu tinerii candidați spre care se îndreptau privirile alegătorilor activi, sătui de “foști” reconvertiți, ce se întîmplă ? Rămîn cantonați în aceste scandaluri cu repetiție și alegătorii activi, sau e mai degrabă apanajul pensionarilor amatori de nesfîrșite talk-show-uri ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.