World Press Photo of the Year, mobile în loc de gloanțe

Fotografia Anului de la World Press Photo Awards nu e una violentă, ci despre speranță și comunicare. Ați văzut probabil imaginea lui John Stanmeyer, cu imigranții din Djibouti City, Djibouti, care încearcă să prindă semnal de mobil din Somalia pentru a comunica cu rudele. Vă povestesc despre ea fiindcă poate fi văzută, alături de alte 139 de fotografii de la World Press Photo Awards, în București, la Universitate, în expoziția prezentată de Fundația Eidos a lui Cristi Movilă.

De ce-a luat marele premiu John Stanmeyer? Dacă puștile și gloanțele ne despart și ne anihilează, mobilele ne unesc. Probabil, 2013 nu a fost cel mai pașnic an din istoria lumii – sau a World Press Photo Awards, care se țin din 1955 -, dar tehnologiile moderne s-au întâlnit în Africa și alte locuri asemănătoare cu fotografii care lucrează pentru National Geographic sau Time, ca John Stanmeyer. În paranteză fie spus, tehnologiile moderne nu sunt chiar atât de moderne, fiindcă Somalia, din care imigranții își iau semnalul, a trecut la 3G de-abia în 2013 și numai în ariile urbane.

Asta îmi amintește de o altă poveste, peste care am dat într-un studiu Soros la care am muncit cu spor. În țările ca Iordania, Liban sau Egipt, unde 3G-ul a fost implementat târziu, providerii de mobile au lansat oferte populare de servicii de știri prin SMS, în colaborare cu branduri de news cunoscute ca Al Arabiya, BBC sau Al Jazeera. Info2Cell din Iordania anunța în martie 2013 și un serviciu asemănător cu update-uri de pe Facebook.

Alte imagini de la World Press Photo Awards:

La Universitate, expoziția poate fi văzută până pe 29 mai. Detalii despre World Press Photo Awards găsiți pe site-ul românesc sau cel global.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *