Why don’t you come to Macedonia, your NATO is already here!

Gata, am dormit aproape pe săturate, am bifat cele două întâlniri importante, așa că pot să vă povestesc ceea ce vă promisesem că o să vă povestesc (deja) amintiri de la Summit-ul NATO.

Branko Crvenkovski

Domnul din imagine a fost săptămâna trecută la București, la Palatul Parlamentului, unde am fost și eu, cu o televiziune austriacă pe nume ORF, și Bush, și Putin, și Scheffer (scuzați enumerarea) și este unul dintre actorii importanți ai piesei. Dacă habar n-aveți cine e, nu e cazul să vă simțiți inculți în materie de politică externă. De vină suntem noi, ziariștii care am trimis relatări și imagini de acolo. Dar, așa cum se zbate în muțenie și anonimat, poza de mai sus ne spune o poveste.

Ucraina și Georgia nu au intrat, Albania și Croația da, Macedonia a rămas la ușă. Cam asta-i socoteala summit-ului NATO de săptămâna trecută, oricare-au fost declarațiile satisfăcute, angajamentele și știrile la timpul viitor strecurate pe surse de diferite cancelarii. Ziarele s-au aflat în treabă cu non-știri gen “Putin/Băsescu/Bush/Merkel/Sarkozy a mulțumit organizatorilor” sau, ca la cadril, “Bilaterala Putin/Bush/Băsescu/Tăriceanu-Băsescu/Tăriceanu/Bush/Putin”. Puțin (nu Putin) a lipsit, până la urmă, ca printre succesele summit-ului să se numere și reconcilierea, la Căsoiul Poporului, a celor doi zmei autohtoni, rătăciți printre obielele împăraților globali ca Hansel și Gretel prin amintirile copilăriei.

E totuși ceva ce lipsește din tot acest duș cloros de raportări triumfale, dar și din rezultatele concrete ale geoparangheliei de săptămâna trecută: perdanții. Nu cei care au pierdut-câștigat, ca Bush (Ucraina și Georgia, nici în NATO, dar nici în afara lor), Putin (idem), Merkel, Sarkozy (mai curând câștigat-pierdut, aceeași speță), ci perdanții puri și simpli, cei care sperau și nu s-au ales cu nimic, cei cărora li s-a promis și nu li s-a dat.

Pe unul dintre ei, poate cel mai mare, îl puteți vedea în poza fără nume de mai sus. Branko Crvenkovski, președintele Macedoniei. Probabil că știți că Macedonia s-a trezit pe din afară în ultimul moment, din cauza Greciei, care și-a exercitat dreptul de veto pe motiv de nume, ca și cum noi am avea ceva cu Republica Moldova fiindcă se cheamă la fel cu o regiune a statului România. Surse bruxelleze îmi spun că alternativa era, înainte de summit, “ori una, ori trei”, cu referire la Croația (“una”), Albania și țărișoara cu o populație mai mică decât a Bucureștiului, dar mai divers colorată decât Michael Jackson. Socotelile s-au dat peste cap.

Ce-au făcut macedonenii? Cu ochiul liber (poate greșesc), se vede acolo o țară minusculă, sătulă de nenorocirile care au scuturat fosta Iugoslavie ca o tuse din 1990 încoace, în care NATO are o susținere de peste 90%. O țară care nu contează și aproape că nu există decât pentru ea însăși, care și-ar dori orice în afară de bombe, război, tentative de anexare. Macedonia e musulmană și albaneză ca vecinii albanezi, județ bulgăresc în timpul celui de-al doilea război mondial, un fel de tichie pe harta – și istoria – celor care i-au dat veto săptămâna trecută.

Macedonia

Capitala Macedoniei se numește Skopje, iar acolo povestea cu NATO s-a lăsat cu demonstrații și ar putea ieși încă mai rău. Abia închegată în granițele pe care le puteți vedea, țara ar putea trece, nevăzută de nimeni, prin alegeri anticipate. Crvenkovski, omul din imagine, e un soi de comunist (prea tânăr), de formație inginer electronist, care, dincolo de conjuncturi istorice, a trebuit să se lupte cu propria mașinărie de imagine ca să ajungă în presă, în două-trei citate.

Ziariștii prezenți la Summit au avut un media handbook la dispoziție, dar în media handbook nu era trecut niciun reprezentant al Macedoniei. Briefing-uri nu s-au ținut, fiindcă, probabil, macedonenii nu
rezervaseră sală și, în principiu, dacă voiai să dai de perdanți, n-aveai nicio cale oficială.

Din fericire, exista Irina, o ziaristă de la o televiziune din Skopje, care ar merita o decorație de la micul ei stat. Prin ea, probabil, s-au făcut toate contactele presei ne-macedonene cu demnitarii
macedoneni, tot de la ea am aflat, miercuri, când și cum iese Crvenkovski.

Și uite-așa m-am trezit înghesuit printre televiziuni dintr-o țară îndepărtată, cu microfonul meu cu cub ORF, privit cu jind de colegii din grămadă. Cred c-am mai văzut prin snop – voi nu-l vedeți în cadru, arată ca un buchet de crizanteme, dar multicolor – “Pro TV”, plecăciune, cert e că totul s-a desfășurat în viteză și fără translator sau declarație scrisă, într-o limbă ușor de înțeles.

După vreun minut și jumătate, a trebuit s-o șterg, la ordin, spre ministrul de externe al Austriei, o doamnă mare de stat, blondă, aspectuoasă, care s-ar potrivi bine cu Ghiță Mureșan. Apoi, la montaj,
ne-am uitat dezarmați la declarație: cine ce putea înțelege?

Am rugat-o pe Irina din Skopje să-mi dea o traducere. Dar, fiindcă nu aveam timp nici ea, nici eu, n-a putut veni să vadă ce apucasem să înregistrăm. Mi-a trimis un paragraf în care sintetiza ce și cum.
Reuters mai prinsese două vorbe ale lui Crvenkovski, spuse și înțelese în nu se știe ce limbă (“Am un mesaj pentru Grecia: Nu o să ne lăsăm!”) și cam asta a fost. Scrupuloși, austriecii n-au vrut să dubleze sincronul cu o aproximație și, astfel, Crvenkovski, omul din poză, n-a “trecut sticla”.

Dacă mi-aș fi făcut treaba neglijent sau austriecii ar fi fost obtuzi, aveam o explicație. Am fost totuși aproape singurul ziarist “din lume” în grămada aceea deloc ordonată. Macedoniei i s-a trântit ușa în nas nu numai în NATO, ci și în știrile despre felul în care ei, Macedoniei, i s-a trântit ușa în nas în NATO.

Din punctul de vedere al acestui blog, morala poveștii nu e cu Bush, rachete și geopolitică. Țările mici trebuie să aibă un aparat de comunicare care să funcționeze ca un ceas elvețian. Întotdeauna se
găsește câte un ministru de externe al Austriei care să îți ia fața.

Și, în plus, limba ta n-o vorbește nimeni, în afara alor tăi.

38 thoughts on “Why don’t you come to Macedonia, your NATO is already here!”

 1. macedonia trebuie sa se rebranduiasca intr-un fel de cozmin gusa al politicii internationale 🙂

  glumesc. foarte misto scris 🙂

 2. Interesanta povestea; doar cateva observatii
  Macedonia e musulmana doar in procent de 33.3% si albaneza vreo 25%. Majoritatea populatiei e de religie crestina si limba e slava macedoneana foarte asemanatoare cu bulgara (daca cautai un translator cu siguranta te puteau ajuta bulgarii).
  E adevarat ce spui in final dar totusi Austria e un pitic european; pare mai mare doar in comparatie cu Macedonia.

 3. Paul: in privinta Macedoniei, cam asta am spus si eu. In privinta Austriei, era normal sa-i intereseze pe cei de la ORF, la fel cum pe noi ne-a interesat cu cine s-au intalnit Basescu si Tariceanu.

 4. Frumoasa poveste 🙂 pacat ca nu scrie cineva si morala = asta e unul din efectele ambitiilor fara suport. Adica, daca esti mic, nu produci mai nimic etc.. la ce bun sa fii stat independent ? O sa spuneti ca exista si exceptii… Sigur, in cazul Kosovo, situatia e alta: ei n-au nicio graba sa se integreze pe undeva sau sa-si dezvolte vreo industrie de varf, ci vor doar sa fie lasati sa-si desfasoare afacerile mafiote in liniste. Cam ca si cum si-ar proclama autonomia cartierul Ferentari 🙂 Ferentarezilor le-ar fi bine, in lipsa autoritatii centrale, da’ ia ganditi-va ce s-ar intampla daca ar face acelasi lucru un cartier muncitoresc, cu o industrie imbatranita, gen zona 23 August Poarta IV… Ar aluneca incet in saracie, iar la viitorul summit al cartierelor-stat din regiunea Bucuresti am avea nevoie de un alt reporter excentric ca Iulian, ca sa aflam ce mai fac ei si ce limba mai vorbesc 🙂

 5. Imposibilu: Mersi de aprecieri.

  Singura chestie – cred c-am fost un reporter excentric doar în sensul că mă roade ceea ce pe alții nu i-a ros. Altfel, am încercat să-mi fac meseria așa cum trebuie: Macedonia n-a fost primită, de ce nu vorbim cu Macedonia?

 6. Si totusi, pe nicaieri n-am vazut in presa romaneasca vreo lamurire asupra motivului pentru care grecii sunt atat de vehementi in legatura cu numele de Macedonia. Consider asta un exemplu de lipsa de fler sau de lene intelectuala. Era chiar simplu sa te informezi, daca incercai sa cauti pe net. Wikipedia are numeroase articole, in toate limbile, pe subiectul asta, si informatiile abunda si in alte parti. Se putea discuta si cu istoricii specialisti in problemele epocii moderne si contemporane ale sud-estului european, ca sunt destui prin Bucurestiul ala si la Universitate si la diverse institute.
  Numai ca presa noastra cea “profesionista” a preferat sa arate pana si ce au mancat mai-marii lumii, in loc sa dezbata un subiect politic serios si relevant. E drept ca nu ne privea direct pe noi, ci privea o tara mica, aflata intr-o situatie asemanatoare cu aceea a Romaniei de acum cativa ani. Dar cui sa-i pese de Macedonia, la urma urmelor?
  N-o sa va lamuresc eu in problema disputei dintre Grecia si Macedonia. Daca v-am trezit curiozitatea, cautati pe Wikipedia “Macedonia (region)” sau “Macedonia naming dispute” si o sa vedeti.

 7. de acord cu danutz, e doar inca un exemplu despre cat de subiectiv se trateaza la noi subiectele in presa… clar nu-i vorba de faptul ca “asta ne cere publicul” ci ca avem niste jurnalisti care “atata pot/vor”… fiecare pe cont propriu deci 😐

 8. Dănutz, Lucian: La summit au fost 3500 de ziariști din toate națiile pământului, cred că i-am văzut și pe unii din Noua Zeelandă. Puteți căuta pe net și vedea că toată treaba a fost tratată la fel de TOATĂ presa. Există doar declarații de la un macedonean mai volubil, probabil vorbitor de engleză. Deci să nu dăm cu parul în presa română.

 9. Cred ca Mihai nu vroia sa faca nici un misto… Spunea doar ca macedonenii sunt in majoritate ortodocsi, ca si noi, si doar o minoritate sunt albanezi si musulmani….Adica invers decat in articol…

 10. Mihai incearca sa spuna ca tara nu e musulmana cum spui tu “Macedonia e musulmană și albaneză ca vecinii albanezi”; asupra greselii acesteia (sau neclaritatii tinand cont ca stii aceste lucruri) incercam sa iti atrag si eu atentia mai sus (comentariul 3) cand dadeam procentele legate de religii si etnii.

 11. Dragă Paul, Mihai ș.a., acolo e o enumerare cam așa: “Macedonia e musulmană și albaneză ca vecinii albanezi, județ bulgăresc în timpul celui de-al doilea război mondial, un fel de tichie pe harta – și istoria – celor care i-au dat veto săptămâna trecută.”

  Recunosc că fraza e cam lungă, dar cu puțină atenție pricepem: “Macedonia e albaneză, bulgărească, grecească”, sunt trei termeni pentru trei vecini, fiecare cu influența lui, probabil cuantificabilă în niște procente, în funcție de etnie și religie. Deși, uneori, ca în Republica Moldova, minoritate poate fi foarte influentă. Dacă punem și ce e la nord, ar cam fi patru. Zic prin urmare să închidem controversa, că de fapt nu există.

 12. Macedonia este un teritoriu care (a fost si) este impartit intre sarbi, bulgari si greci. Cu o minoritate albaneza puternica. Si cu o constiinta nationala (aproape) inventata.
  Postul meu era un mishto la adresa frazei acelea care incepe cu musulmana si albaneza. Eu am citit-o ca fiind musulmana si albaneza acum, restul frazei vorbind doar de istorie. Mea culpa daca am inteles altceva decat ce-ai vrut sa scrii (:-))
  Iar istoria e al naibii de complexa cu privire la Macedonia. E chiar mai complicata decat in cazul Kosovo. Stiti ca macedonia in spaniola inseamna salata de fructe? Spune ceva despre compozitia etnica a tarii.

 13. Pertinent punctul dvs. de vedere, (nu pot spune cat de pertinent pentru ca nu-mi puteti auzi oftatul a-la-long!!! )
  Insa fiindca suntem romani si multi nu stiu proverbul cu bate saua sa priceapa iapa, iaca o sa dau eu cu batul in balta…;)
  As fi vrut ca acest articol sa fie epicentrul unei epidemii de profesionism si in mass media romaneasca!
  De ce?
  Am eu un feeling cum ca nu suntem prea departe de macedoneni in lupta cu alti profesionisti ai genului gen unguri, germani, ucraineni (da ucraineni, atunci cand vezi un eveniment gen summit faci comparatii in motoarele de cautare gen yahoo si ai sa vezi acolo ditamai diferenta daca ai rabdare sa studiezi! vezi pozele din yahoo ref. summit cu base’ etc…)
  Daca studiati reflectarea evenimentului ante-summit din ucraina o sa intelegeti ca facatorii de imagine ai ucrainei isi merita banutii cu varf si indesat…
  Invata-invata-invata (stim noi cine a scapat porumbelu’) …………..

 14. @ Iulian

  Eu am gasit in presa germana si de fapt si in cea de limba engleza cateva analize referitoare la situatia Macedoniei, care, impreuna cu blogul de fatza, mi-au explicat subiectul. Multumesc 🙂

 15. Unii ar putea spune, cum face deznationalizatul de Contiu in foaia pro-guvernamentala Moldova Suverana, citez:”Am auzit ca Romania se va opune in veci invitarii RM sa faca parte din NATO, asta pentru ca, urmind exemplul Macedoniei, n-o va face pina cind aceasta tara nu-si va schimba denumirea in Basarabia, asta pentru ca in Romania mai exista o regiune care se numeste Moldova.”
  Acum si-a dat seama de mina de aur pe care o reprezinta subiectul si ii ameninta pe bietii moldoveni cu spectrul…basarabenizarii ( sic ! ).
  Cei slabi de inger ar putea sa-l creada!

 16. sa adaug si eu o chestie: imediat dupa ce Macedoniei i s-a spus oficial, ca nu intra in Nato, grecii (niste abili comnicatori oficiali) imparteau in stanga si in dreapta zvonul ca toata delegatia din Macedonia a parasit lucrarile. Nu era adevarat, dar tot umblau din delegatie de presa in delegatie de presa . Cand au ajuns in zona in care ma aflam si eu s-au oprit. Tipul care impartea zvonul fusese la cadru cu 10 minute inainte, deci ma stia.Observase ca la cadru, dupa el, venise omologul sau macedonean. Era evident ca omul nu parasise nici un summit.

 17. Anca: aha, deci de aia a dat Realitatea de dimineata ca parasesc – inca nu luasera nicio decizie.

  A urmat episodul cu iesirea macedonenilor din sala, la conferinta lui Scheffer. A trebuit limpezit si asta, fiindca se spunea ba ca sunt delegatia, ba ca sunt ziaristi. Bine – era simplu sa-ti dai seama, o delegatie nu paraseste un summit iesind dintr-o sala. Dar am avut de sapat si ca sa vad cine a iesit din sala respectiva 🙂

  Mai e de pomenit reclama platita de greci in autohtonul Nine O’Clock, care era gramezi la centrul de presa – chestii despre Macedonia Mare si tot restul.

 18. “Macedonia e musulmană și albaneză ca vecinii albanezi, județ bulgăresc în timpul celui de-al doilea război mondial, un fel de tichie pe harta – și istoria – celor care i-au dat veto săptămâna trecută.” —- MINCIUNA

  RUSINE! Cel care a scris asta e cineva care n-a citit niciodata nimic pentru noi. Avem istoria destul de lunga. Cea ce ai spus e cum eu sa spun ca Romani sunt Romi, dar ele nu sunt Romi, ele sunt Romani! Intzelegi? Sung sigura ca nu te simti bine cand cineva care nu stie ce esti (de exemplu oameni din Spania, Italia etc) spun asta. Suntem o tara mica, dar avem si istoria, si tradicie. Eu sunt Macedoneanca si nici tu, nici altcineva nu poti sa-mi spui ca nu sunt! Rusine!

 19. Macedoneanca: A, pai nici n-am sustinut ca nu esti macedoneanca. Romanii, intr-adevar, sunt si rromi, vreo doua milioane, si unguri, o cantitate la fel de importanta, si provincie romana, pe vremuri, si principate aservite Portii (ca acesteia ii era mai simplu sa ne aserveasca decat sa ne cucereasca pur si simplu). Transilvania a fost o parte a Imperiului Austro-Ungar, Dobrogea la bizantini si asa mai departe.

  Asta nu ne face mai putin romani, desigur.

 20. Macedonia este o tara multietnica, dar majoritatea suntem Macedoneni.

  “Macedonia e albaneză, bulgărească, grecească”,

  Am spus RUSINE pentru cel care a spus asta. Trebuie sa citeste mai mult si sa nu spune ceva atat de prost.

 21. Maca e bine ca a fost interesant pentru ziaristii prezenti la summit. Pentru ca pe noi, spectatorii, nu ne-a bagat nimeni in seama. Pendulam intre Maria Basescu si Jay Leno. Felicitari pentru articol.

 22. Nea Grigore – Unde ati gresit??? Nu stii fapte, insulti un popor si intrebi unde ai gresit? Nu trebuie nici sa intrebi!

 23. Macedoneanca: tin sa te previn asupra tonului pe care il folosesti. Asta nu tine de nationalitatea fiecaruia, ci de civilizatie. Pe viitor, am sa-ti sterg mesajele violente. Trebuie sa faci un efort sa respecti regulile jocului, atunci cand intri undeva.

 24. Cred ca nu am insultat pe nimeni. Daca cineva vorbeste rau pentru tara ta si pentru poporul tau iti va fi bine? Cred ca mesajele mele nu sunt violente.

 25. Problemul cu numelui Macedoniei este problema bilaterala, o problema intre Grecia si Macedonia! Noi avem 4% din armata noasta in Afghanistan si Grecia are 0.1% din armata sa. Am facut toti pasii pentru intrarea in NATO. Macedonia merite sa fie in NATO. Nu are dreptate! Asta e…

 26. Macedonia este pamant ROMANESC si trebiue anexata la Romania
  Si Albania este pamant romanesc si trebuie si ea anexata la fel ca toata peninsula Balcanica. Moarte ungurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *