Vremea bilanțurilor?

La 81 de ani, George Soros renunță la speculații, cel puțin cu banii altora. Quantum, fondul de investiții care valorează în prezent 24 de miliarde de dolari, a devenit proprietatea integrală a speculantului filantrop și a celor doi fii, atunci când familia s-a decis să achiziționeze participarea unor terți la fond. Cu alte cuvinte, Soros rămâne doar filantrop și proprietarul unei mega-afaceri de familie. Să fie vremea bilanțurilor? 

Poate doar din punct de vedere contabil. Cu toată faima lui de speculant nemilos, apărută după Miercurea neagră din 1992, cea în care a distrus lira sterlină, George Soros și-a creat fundația demult, în 1979, când avea doar 25 de milioane în conturile proprii. De atunci, a cheltuit în scopuri filantropice nu mai puțin de 8 miliarde de dolari, adică echivalentul unei treimi din averea actuală. Donând faxuri și creându-le un anumit gen de dependență funcționarilor regimului comunist din Ungaria, Soros a fost pionierul unei epoci în care rapoartele și colecțiile copioase de date încep să conteze mai mult decât textele de lungime suportabilă uman. Cu cel puțin 20 de ani înainte de Wikileaks, organizațiile care i-au purtat numele au realizat colecții vaste de informații, cu ajutorul a tot ce era mai bun în estul Europei din punctul de vedere al creierului și al puterii de muncă. Feluritele teorii ale conspirației, cu privire la scopul unor atari acțiuni, se risipesc în fața transparenței cu care au operat organizațiile finanțate de miliardar și a ideologiei revoluționare, de filiație popperiană, expuse explicit cu diferite ocazii.

Fără ca Soros să fie un actor politic propriu-zis, influența lui asupra Estului european a fost mai profund politică decât amprenta lăsată de o duzină de președinți și primi-miniștri asupra tranziției țărilor din zonă.

Nimic din toate acestea – și cu atât mai puțin implicarea miliardarului în așa-numita filantropie – nu s-au schimbat odată cu “exitul” lui Soros din zona speculației financiare. Elevul de pe vremuri al lui Popper mai are destui bani de cheltuit pe democratizare, deci ar fi prea devreme pentru “acel” bilanț. Poate că lumea în care trăim s-a schimbat, iar societatea deschisă, în sensul de amalgam de libertăți civile și economice, începe să semene a contradicție. Tot Soros ne învață însă că piețele economice – și nu numai ele – sunt influențate decisiv de factorul uman, de jucătorii din ele. Văzută din acest unghi, credința miliardarului într-un ideal care combina prosperitatea cu libertatea a adus efectiv un amestec de prosperitate și libertate în Est.

Sursa foto: Copyright by World Economic Forum. swiss-image.ch/Photo by Sebastian Derung

Alte articole pe tema asta:

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *