Vorbe grele despre bloguri

De pe video.neogen.ro. Aseară/6 iunie, de la ora 21.10, la Antena 2, Victor Ciutacu, Raluca Bărbuneanu și eu.

UPDATE: Ce zice lumea, în ordinea în care am dat peste postări:

Bobby Voicu: o serie de precizări la ce s-a vorbit în emisiune.
– traficul stârnit de controverse nu e de calitate, așa cred și eu. E volatil și amator de circ.
– bloggerii care au început pe blog nu sunt totdeauna tineri, cum am zis eu. Așa e. Am făcut genul ăla de generalizare care nu e generalizare (cretanii sunt mincinoși, zice Epimenide cretanul). Există însă destui care corespund semnalmentelor date de mine, mai tineri sau mai vârstnici. Dorința de a face parte dintr-o gașcă e un sentiment adolescentin. Apreciez oamenii care își păstrează ceva din copilărie, atunci când asta nu-i împiedică să fie cu scaun la cap. Nu cred că e ceva nasol să-ți asumi calitatea de “blogger”, la fel cum poți să-ți zici “dinamovist” sau “fan Depeche Mode”. Eu nu mi-o asum apăsat, fiindcă am fost mai multe în viața mea: ziarist, jurnalist, scenarist etc., acum se pare ca sunt un fel de om de afaceri începător sau expert/analist media. Nu mi-e rușine să fiu “blogger”. Atâta doar că nu mă interesează ștampila de blogger.
– nu există ruptură între bloggeri și jurnaliști. Și eu cred că e o divizare care s-a creat din motive contingente. Comunicarea e una, chiar dacă blogul are un specific, cotidianul altul, glossy-ul altul și televiziunea un altul. Media clasică e oarecum diferită de Internet. Dar repet a n-a oară că oricine ajunge la un public și reușește, pe deasupra, să-l păstreze se profesionalizează automat. Chiar dacă profesionalismul lui nu seamănă cu cel de la școala de jurnalism.
– sunt destui oameni în România care câștigă bine din blogging, până la 4-5000 USD/lună. Mamă-mamă. Ne dai amănunte, Bobby?

Subiectiv: blogger sau jurnalist?
– vine în continuarea ideii mele că ceea ce se spune pe bloguri are mai puțină greutate decât ce se discută face to face. Oricum, pe mine la bloguri ma deranjează un lucru pe care l-am văzut și în presa scrisă: există oameni care stau la un birou și împușcă tot ce prind. E ușor și îți aduce o mulțime de public să te așezi în fotoliu și să scrii un comentariu în care să umpli de fericire pe cineva cunoscut sau celebru. Apoi, când te vezi față-n față cu persoana respectivă, te pierzi. Specializați în cascadoria asta sunt cronicarii TV din presa scrisă. Bloggerii sunt tentați să facă asta fiindcă de multe ori n-au exercițiul vorbitului cu surse și se pot ascunde în spatele unui pseudonim (opac, nu ca în cazul lui Subiectiv, care a scris clar că îl cheamă Alex Mihăileanu și lucrează la “Business Standard”). Nu recomand, în ciuda beneficiilor pe termen scurt 🙂
– Precizează că înainte de a fi pe blog, a lucrat în presă. Nu știam asta, de aceea l-am dat ca exemplu în emisiune. Oricum, categoria rămâne.

Tudor Mateescu: Emisiune futilă.
– motivul: nu există opoziție reală între blogger și jurnalist. Așa a zis mai toată lumea după. Mie mi se pare că tocmai de aceea a fost o emisiune utilă: până acum s-a bătut atâta monedă pe opoziția asta, încât sunt foarte mulțumit de vagul consens stârnit în ultimele ore pe bloguri.
– se câștigă bani din bloguri. Huh?

Zoso: supărare, ca de obicei. Alegeți voi ideile principale.

JEG: iarăși chestii în sensul că bloggerii pot fi și jurnaliști și pe dos.

– e “iarăși” în sensul că aici vine la rând după, omul a avut părerile astea din capul lui.
– Darius își pune cam multă cenușă-n capul lui de blogger în ideea că știrile de pe bloguri n-au… percutanță sau cum să zic: “O știre pornită de un blogăr n-are nici pe departe impactul unei știri acreditate (nu că toate ar merita acreditare). N-are nici măcar influență relevantă, decât dacă e preluată de – șdoing! – tot jurnaliști! Și oricum, o „știre” pornită de un blogăr vine de cele mai multe ori pe niște căi care sunt facilitate de o calitate jurnalistică a autorului (cum ar fi acces la un flux de presă), deci știrea aia îl face, în acel moment, pe blogăr un jurnalist (cu paste-uri de pe agenții, corect, da’ asta-i și ștacheta la noi).” Nu cred că-i chiar așa. Jurnaliștii se uită foarte des pe anumite bloguri, cele care au informații la prima mână. Ajunge să le dai cu precizie pentru ca să îi interesezi. “Precizie” înseamnă detaliile știrii, ca și gradul ei de veridicitate. Adică: de multe ori, pe blog ai doar o sursă sau e ceva ce seamănă a zvon. E cazul să precizezi. În principiu, jurnaliștii au să ți-o tragă în sensul că n-au să te citeze și au să prezinte descoperirea ta ca fiind a lor, ceea ce e imoral, dar e legal, fiindcă informația nu e proprietatea nimănui.

Cam asta am găsit interesant și/sau influent. Dacă mi-a scăpat ceva, vă aștept pe voi, cei cu mai multe capete decât mine, în subsol.

22 thoughts on “Vorbe grele despre bloguri”

 1. Vad ca domnisoarea de aseara te-a convins sa folosesti neogen.ro. Ii consulti si promovezi oficial? La neogen ma refer.

 2. ririanproject.com este al unui student din Bucuresti (este de origine basarabeana). L-am avut invitat intr-o emisiune la RadioLynx si a povestit mai multe acolo. A castigat in cea mai buna luna a sa undeva la vreo 6000$. Sta in Bucuresti, scrie in engleza.

  Mai sunt cativa, dar m-au rugat sa nu spun (p.s.: la Blogoree workshop sunt cativa bloggeri care castiga aproape de 1000$/luna )

 3. As vrea o mica corectie
  “UPDATE: Ce zice lumea, în ordinea în care mi-au plăcut mie postările”
  Va rog sa scoateti “Ce zice lumea” si sa bagati “Ce postari s-au facut si mi-au placut despre emisiunea de pe Antena 2, in ordinea in care mi-au placut mie”
  Cred ca a doua varianta e mai corecta deoarece nu ati pus linkuri pentru toate postarile care s-au facut despre emisiunea de pe Antena 2.
  http://mihai1984.wordpress.com/2007/06/06/ciutacu-comanescu-blogging-jurnalism-antena-2/
  http://mihai1984.wordpress.com/2007/04/18/blogging-sau-jurnalism/

 4. Eu, spre exemplu, când am zis că nu percutează, mă refeream la o știre pornită de pe blog, gen filmu’ cu puiuțu’ de comunist. Care, dacă nu era presa împământenită, degeaba, n-ajungea “în casele oamenilor”.

  Și la fel cu alte știri. Mă refer la cele ce pot fi transmise în întregimea lor, nu că “te inspiri din ele”.

  Deci, în aceste situații, blogărul foarte lejer fi jurnalist. Adică să aibă această calitate. Nu că e plătit sau are specializarea asta.

 5. nu stiu ce vedeti voi … dar eu vad un videoclip care se misca cate un frame tot din 2 in 5 secunde …. o imagine video sub orice critica ….
  daca asa se prezinta neogen cu playerul si transcoderul video … sunt mai mult decat slabi

 6. Acu scuze ca nu-s asa informat, si poate ca-s subiectiv (pe langa ca e oarecum off-topic), insa de exemplu “stirea” aia cu biletelul roz eu nu o consider stire, ci din contra, a fost o mare magarie, pentru ca discutarea ei a inlocuit discutarea in media a adevaratului biletel trimis de Tariceanu. Ma rog, nu blogarul o fi fost de vina, ci Mandrutza ori patronul lui, insa orisicat.

 7. Emisiunea de aseara a fost un fel de a se relua discutia pe care o tot cunoastem noi intre noi, de a se exprima public si ideile despre blog.

  Eh … doar pacat ca s-au uitat la ea … fix telespectatorii pe care i-a salutat Darius.

 8. Las’, beeei, c-ați(am) stat toți ca mâțu’, din blogosferă, recunoaște, să vedem. 🙂 Numa’ eu am vorbit cu vreo 5, fără să-i interpelez (!). Zumzăia lumea, jaba te legi. 🙂

 9. Ciutacu a incercat sa-si mai faca nitica reclama cu un subiect “la moda” iar chestia in sine devine deja plictisitoare.
  De mutat la OTV.

 10. Youtube, Hartia va fi roz?
  Ma refeream la faptul ca nu toate “stirile” bengoaso-blogoase sunt de fapt stiri.
  Cu alte cuvinte am dat un contraexemplu lui Darius (pentru primul sau post de mai sus), probabil ma roade ceva 🙂

 11. Addenda: am urmarit inregistrarea, Ciutacu a pomenit intr-adevar (desi in treacat) de biletelul roz..

 12. ma mira sa vad ca un consultant in ale bloggingului (big smile) promoveaza ideea ca din bloguri se castiga bani. Adevarat ca’i fals.

  Cat despre cei 4-5000 USD pe luna …. ho ho hooooo…buna gluma. dar, nu e asa, daca nu ar fi bloguri, pe cine am mai consulta si noi? :))

 13. zilele astea si-a anuntat victoria 9AM pe trafic.ro ca a luat fata lu hotnews…
  poze de finish la seceleanu.ro
  pe Alexa statistica e cam invers,cu hotnews first…why?

  cum a sarit Neogen pe primu loc tocmai acu si 9AM a crescut pe trafic.ro in saptamana in care amercanii au ajuns cu banii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *