Vlad Ursulean și Roland Barthes despre Dan Negru

Acum, pe ploaie, a venit momentul să mă laud cu ceva din revista pe care o fac. Probabil că astea-s cele mai bine scrise rânduri pe care le-am tipărit până la momentul respectiv în The Industry:

Irinel nu știe cum să evite răspunsul. Negru se mișcă de parcă ar dansa în jurul prăzii, apoi fandează ca la scrimă, dar nu lovește cu spada, ci cu întrebarea, din nou și din nou. Când interlocutorul se lasă furat de peisaj, descrie cu mâinile o vale pe care îi canalizează privirea.

Fiecare reacție se amplifică în el. Un oarecare ar ridica o sprânceană când e surprins. Dan Negru face doi pași în spate, lasă un moment de tensiune, apoi dă din mâini de parcă ai fi aruncat în el cu o minge de foc.

Când vrea să obțină răspunsul definitiv, ține o mână deschisă spre milionar, ca și cum ar vrea să-i tragă limba din gură. Pe cealaltă o ține întinsă în spate, cu pumnul strâns, de parcă e pregătit să i-l înfigă în față. Însă de fiecare dată îl lasă pașnic jos când concurentul se hotărăște să răspundă.

Autorul e, ați ghicit, Vlad Ursulean, iar reportajul e unul de culise, de la o ediție “Te pui cu blondele” în care Dan Negru s-a încontrat cu Irinel Columbeanu. Dincolo de rândurile foarte plastice, interesant e modul cum a conturat Vlad personajul, cu un sens profund. În mod tipic, vedetele TV sunt, ar spune Roland Barthes, private de corp pentru a rămâne cu bustul, ca un sfinx la intrarea în sanctuar (“L’acteur d’Harcourt” – găsiți textul în franceză, integral, aici). Sau, cum glumeam acum vreo 10-15 ani, Andreea Esca nu are picioare, ci numai față și în cel mai rău caz bust/plan mediu, ceea ce îi creează o percepție larger than life sau, în termenii lui Barthes:

Marcher est peut-être – mythologiquement – le geste le plus trivial, donc le plus humain. Tout rêve, toute image idéale, toute promotion sociale suppriment d’abord les jambes, que ce soit par le portrait ou par l’auto.

Ei bine, cu Negru treaba stă exact pe dos. Prezentatorul are mai degrabă corp decât față, iar prestația lui de mim e ușor de înțeles și de către copii. Probabil că acest gen de corporalitate, opus hieratismului de superstar, dă și ceva din ambiguitatea cu care e perceput prezentatorul, care face ratinguri de vârf dar nu se vede ca fiind în vârf pe scara vedetelor din România. Dar, în fine, ca să nu exagerăm cu teoriile docte, închei cu o poză făcută tot de Ursulean:

Irinel Columbeanu la "Te pui cu blondele"

Irinel Columbeanu la "Te pui cu blondele"

Încă odată, linkul la care puteți citi ce-a făcut Iri la emisiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *