Printre personalitățile din România circulă o petiție referitoare la persecuții la care autoritățile iraniene i-ar supune pe membrii comunității Bahá’i din această țară. Interesant e faptul că petiția a prins viteză. Pe lista semnatarilor se află, după unul dintre semnatari, nume foarte cunoscute, printre alții:
Wargha Enayati (chairman “Regina Maria”), Sergiu Anghel (coregraf), Radu Gabrea (regizor), Daniel Apostol (Money Channel), Emil Hurezeanu (jurnalist), Maia Morgenstern (actriță), Valeriu Stoica (jurist), Dan Pascariu (bancher), Andreea Berecleanu (prezentator de știri), Andrei Zaharescu (prezentator de știri), Oana Stancu (realizator TV), Victor Ciutacu (redactor-șef Jurnalul, realizator TV), Melania Medeleanu (realizator TV), Magda Cârneci (scriitoare).
Fiindcă nu am timp de fact checking și de situația din Iran, postez toate astea ca pe un posibil subiect pentru colegi. Apelul către guvernul iranian:
APEL CĂTRE GUVERNUL DIN IRAN
Noi, subsemnații, nu înțelegem de ce guvernul iranian persecută minoritatea religioasă bahá’í în Iran. Noi nu înțelegem de ce a condamnat la 20 de ani de inchisoare, doar pe baza crezului lor religios, cei 7 foști membri ai Yáránului – un grup neoficial, la nivel național care asigură nevoile minime ale celor 300.000 de bahá’í din Iran, d-na Fariba Kamalabadi, d-na Mahvash Sabet, d-l Jamaloddin Khanjani, d-l Afif Naimi, d-l Saeid Rezaie, d-l Behrouz Tavakkoli și d-l Vahid Tizfahm care sunt cu certitudine nevinovați de orice crimă. Nu înțelegem de ce aceste două femei și cei cinci bărbați sunt supuși unui aspru tratament, de ce statul iranian incită la ura împotriva bahá’ílor din Iran, de ce permite incendierea sediilor de afaceri ale bahá’ílor, precum și alte forme de teroare menite să-i gonească din satele și orasele în care locuiesc, și o sumedenie de alte abuzuri și violări ale drepturilor lor fundamentale.
Nu înțelegem de ce sute de bahá’í au fost omorăți încă din perioada revoluției islamice din 1979, de ce aproape 1.000 au fost arestați, de ce sunt intimidați și abuzați fizic, de ce casele lor sunt percheziționate și fiecare mișcare monitorizată în mod oficial. Nu înțelegem de ce sunt hârțuiți când își îngroapă morții, de ce le sunt profanate cimitirele, de ce li se refuză permisul de muncă, de ce afacerile și proprietățile lor sunt confiscate și de ce bahá’íi sunt privați de dreptul la muncă și la pensie.
Nu înțelegem de ce statul iranian, prin Ministerul de Știință, Cercetare și Tehnologie a declarat Bahá’í Institute for Higher Education (BIHE) [Institutul Bahá’í pentru Educație Superioară] ilegal, în urma raidurilor făcute de câtre agenții guvernamentali în peste 30 de case al bahá’ílor implicați în BIHE și arestarea câtorva dintre aceste persoane. Nu înțelegem de ce încă din timpul revoluției islamice statul are o politică care exclude cetățenii ei bahá’í de la educația superioară pe baza apartenenței religioase și tot pe această bază concediază profesori și lectori bahá’í. De asemenea, sunt de neînțeles repetatele eforturi ale Republicii Islamice de a împiedica progresul inițiativei Comunității Bahá’í de a-și educa tinerii membrii.
Astfel, facem apel la Guvernul Iranian să sisteze campania sistematică de execuție a celei mai mari minorități religioase a țării, bahá’íi, care nu caută decât să aibă drepturile asigurate de Declarația Universală a Drepturilor Omului, inclusiv dreptul la viață, dreptul la libertatea și siguranța persoanei, dreptul la educație și munca și dreptul de a-și declara și practica deschis religia, toate drepturile universale ale omului, pentru care Iranul și-a luat deseori angajamentul.