TVR Info – o voce distinctă. La propriu

Dacă intrați de mai mult timp aici, știți poate că sunt mai curând pentru concentrarea resurselor și tăierea costurilor în materie de TVR, motiv pentru care TVR Info mi s-a părut, încă de la lansare, o ciudățenie audiovizuală, a cărei singură rațiune de a exista era umflarea schemei de resurse umane și-așa foarte masive a Societății Române de Televiziune. Zilele trecute am avut însă o surpriză plăcută.

Zapam între Antena 3 și Realitatea TV, pe care Dana Grecu și Andreea Crețulescu se băteau ca să zic așa pentru preferințele unor telespectatori gata supărați. Stilul agresiv al celor două moderatoare e o marfă care, deocamdată, vinde, fiindcă există, cu siguranță, un anumit tip de public afectat de criză și foarte supărat pe tandemul Băsescu-Boc. Moderatorul care cere socoteală cu o mână înfiptă în șold, își toacă invitații și are opțiuni politice tranșante nu e o invenție românească și, deocamdată, are un relativ succes în termeni de rating. În România, cel puțin, fiindcă în Moldova, tentativa de a exporta acest gen de model a dus la eșecul Publika TV, post care a reușit să strângă doar vreo 3000 și ceva de telespectatori pe minut.

Problema e unde ne putem uita noi, ceilalți, care nu avem nici opțiuni politice tranșante și nici chef de tărăboi pe ecran. Dacă e să las să meargă televizorul la volum scăzut, fug tot mai des de colțuroșenia audio a Realității și Antenei 3 spre lucruri ca Euronews. Iar modul cum se înfig unii în alții invitații și gazdele pe cele două televiziuni de știri consacrate nu e deloc preferatul meu.

TVR Info

TVR Info

În contextul ăsta am aterizat zilele trecute pe un TVR Info unde am avut mai multe surprize plăcute. Există un cu totul alt tone of voice, mult mai potolit și după părerea mea normal, posibil adecvat cu o categorie mai largă de public, care a plecat de pe TV. Luminile sunt bine puse în studio, există ceva numit machiaj, iar postul beneficiază de câțiva oameni din clasa Mihai Rădulescu și Iolanda Stăniloiu, care știu bine cu ce se mănâncă televiziunea. TVR Info aduce pe ecran și invitați interesanți, cu specializare clară, și nu pare a-și fi construit o menajerie proprie, interșanjabilă, de mestecători de vorbe.

Pachetul grafic e unul civilizat (totuși, de ce roșu închis, ca la alții…?) și îmi place crawl-ul pe un singur rând, într-o țară în care două rânduri sunt prea mult. Pe un pachet “de-acum”, la modul cum se vede sigla pe ecranul de mai sus, e nevoie clară de un rebranding.

Sigur că e prea devreme ca să spunem dacă TVR Info are un loc în piață în momentul ăsta; în grila nouă există și balast, iar dintr-o sursă internă aud că ce se întâmplă acum e un prim palier de schimbare, iar o grilă definitivă urmează să apară în toamnă. Poate că atunci vom vedea și ratinguri, care în momentul de față nu sunt măsurate (de fapt, rămân necomunicate, fiindcă SRTV nu plătește la ARMA pentru asta). Ceea ce e de limpezit în cazul acestui post e mai ales modul cum s-ar putea concura pe termen mediu nu cu televiziunile de știri, ci cu TVR 1.

Remarcabil e în orice caz ceea ce s-a dovedit și la “Românii au talent”, și în unele segmente ale grilei B1, post relansat cu succes, raportat la resursele disponibile: ajunge un pic de bun simț jurnalistic/de conținut pentru ca lucrurile să înceapă să arate bine într-un timp scurt. Altfel zis, lucrurile s-au făcut cam într-o lună și e remarcabil câte competențe ascunse există în TVR, atunci când cineva sau ceva reușește să le pună în mișcare. Nu știu exact cine e “de vină”, dar pe lângă scatoalcele politice pe care le va primi pentru idei ca Ioana Lupea și Mircea Marian, merită și un hat tip.

5 thoughts on “TVR Info – o voce distinctă. La propriu”

 1. Sa prelucram un pic doua citate:

  1. TVR Info aduce pe ecran și invitați interesanți, cu specializare clară, și nu pare a-și fi construit o menajerie proprie, interșanjabilă, de mestecători de vorbe.

  2. Ceea ce e de limpezit în cazul acestui post e mai ales modul cum s-ar putea concura pe termen mediu nu cu televiziunile de știri, ci cu TVR 1.

  Pai e foarte simplu. La TVR 1 avem doi, in fiecare joi. Oameni care se pricep la orice, de la politica externa la Codul Muncii, de la agricultura la cheia de paishpe. Tare as vrea sa ma mai scuteasca de prezenta lor care nu mi-a imbogatit deloc zestrea stiintifica si culturala, ba chiar dimpotriva.
  Si sa ne lase sa JUDECAM NOI, adica exact cum este titlul emisiunii cu o idee promitatoare si cu o rezolvare jalnica.

  Altminteri dam pe TVR Info sau, Doamne fereste, dam pe la altii. Macar istericalele unora provoaca un oarecare umor. Cam negru si amar, dar tot e bun la ceva. Ca vor mai trece multi ani pina sa vedem o poanta veritabila ca aceea cu nenea Jeff in pantofi rupti. Sa ne multumim cu umorul alor nostri.

 2. TVR Info, precum celelalte posturi de stiri, nu reuseste sa-mi ofere o emisiune de genul Rachel Maddow Show sau O’Reilly Factor, in schimb, doar vorbe, pentru ca asta e ieftin, presupun. Personal, as cauta mai multe stiri externe, imi plac emisiunile de opinie, dar la noi singurul pe care l-am remarcat pe aceasta nisa e Moise Guran de la TVR2, insa el e un pic cam departe de ceea ce ma interesaza pe mine. Mircea Badea fiind mai repede un bufon decat orice altceva, daca cineva doreste sa-i includa numele in aceasta categorie.
  Chiar sunt foarte curios, eu fiind obsedat de emisiunea lui Rachel Maddow de pe MSNBC, credeti ca asa ceva, in cazul in care stiti despre ce vorbesc, merge asa ceva in Romania? Ma refer inclusiv la promovarea unei identitati liberale (fara legatura cu PNL, pentru ca PNL e departe de ceea ce inteleg eu politici liberale), documentare minutioasa si o emisiune in care invitatii sa vina si sa plece, dar cea mai mare parte de emisie sa ramana ocupata de moderator. Ma gandesc ca asta ar presupune o schimbare in modul in care televiziunile apeleaza la invitati, ei fiind de obicei aceasi peste tot, jurnalisti, politicieni si, mai rar, economisti si sociologi.
  E genul acesta de pretentie una care nu o sa fie niciodata intalnita in Romania? Nu stiu ce sa zic. Eu as paria pe asa ceva, dar eu nu sunt factor de decizie la televiziuni.

 3. Dacian: Ar merge Maddow, cred, dar pe la noi lumea maimuțărește O’Reilly – apropo de moderatorii care cer socoteală și toacă invitați. Interesant ar fi de ce se poartă O’Reilly cu fustă, dacă nu cumva nu e vreo întâmplare.

 4. Stiu ca raman off-topic. Ceea ce face O’Reilly pe Fox, chiar daca in acelasi raport, e mult peste A3 si RTV. Acolo exista un format clar, rubrici permanente si altele ocazionale. Personajul e rau, pentru ca spune adesea lucruri cu care orice om de bun simt nu e de acord, dar formatul imi place. Plus ca au si ei o Megan Kelly, tot un fel de O’Reilly in fusta, daca vreti.
  Revenind la subiect, mi-am dat seama ca pe TVR Info ar merge un jurnal de stiri in prime-time de genul Ora de Stiri, care e cel mai fain program de stiri din cate am vazut in Romania, dupa ce RTV s-a plafonat. Imi placeau jurnalele de la RTV de dupa rebranding, cu Melania Medeleanu si Razvan Dumitrescu. S-ar plia pe TVR Info.

 5. … sau ar putea prelua in extenso emisiunea “Tema zilei“ din cadrul Telejurnalului de la ora 20, fiindcă e păcat să aducă invitați (uneori foarte) importanți în studiou doar ca să-i toace mărunt în 5 minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *