TVR fără taxă. Să ne imaginăm

“Dilema” mi-a cerut un articol despre taxa TV, a cărei desființare a fost adoptată tacit de Camera Deputaților acum câteva săptămâni. Cum am mai vizitat cel puțin odată subiectul, la modul serios, mi-am imaginat un exercițiu contrafactual, plasat prin 2012, în preajma alegerilor pentru uninominal. Adică o piață fără (taxa) TVR, la timpul viitor.

Taxa TV. Exercițiu de desființare

Ce-ar fi să desființăm, totuși, taxa TV? Pînă acum am argumentat, la mine pe blog și în ziarele care m-au întrebat despre asta, că așa ceva e foarte pernicios pentru sistemul media românesc. Dar, pînă la urmă, de ce nu? Hai s-o facem, ca să vedem ce se întîmplă fără ea, fără taxă.

Ne mutăm cu gîndul, deci, undeva în septembrie 2012. De ce tocmai atunci? Pentru că „se fierbe“ campania electorală. Rămasă fără veniturile din abonamente, Televiziunea Română și-a oprit emisia undeva în vara lui 2011, după o serie de mitinguri cu o participare de 1000-2000 de persoane, recrutate de sindicatele din TVR dintre cei 3200 de angajați și rudele lor. Mitingiștii n-au stîrnit nici un fel de simpatie, ba chiar vedetele TVR Iuliana Marciuc, Marina Almășan și Sorin Burtea, au fost huiduite de trecători atunci cînd s-au arătat prin piețe. E clar de ce.

Ce pierde TVR prin privarea de taxe, inițiată de PSD ca măsură de represalii pentru tendențiozitatea pro-PDL și adoptată tacit de Camera Deputaților, în februarie 2011? În 2009, abonamentele însemnau în jur de 70-80 de milioane, față de vreo 40 de subvenții de la Guvern, cheltuite aproape în totalitate pentru relee. În bugetul TVR mai figurau și alte venituri, de 16-17 milioane pe an în 2009, din publicitate și alte surse. Dar dacă, în 2011, TVR nu a emis mai bine de șase luni din an, și banii din publicitate s-au volatilizat, fiindcă, evident, nu s-au difuzat nici puținele spoturi din anii trecuți.

După inutilele mitinguri, urmate de plîngeri la Bruxelles și diferite altele, TVR a reintrat în emisie pe 31 decembrie 2011. Ajutoare din cer? Nicidecum: un singur post, timp de numai șase ore pe zi, între orele 18,00 și 24,00. Cele vreo 10-12 milioane de euro proiectate ca venituri în noua configurație ar fi acoperit și o grilă de 24 de ore, dacă ar fi fost folosite economicos, dar costurile TVR erau grevate de procesele cu angajații concediați, numai vreo jumătate din cei peste 3000. Majoritatea veniturilor proveneau, în acest prezent ipotetic, nu din publicitate, ci din închirierea spațioaselor platouri și a altor echipamente performante, pe care TVR le achiziționase din veniturile comparativ luxuriante ale anilor trecuți. Emisia proprie se făcea mai ales din Studioul 4, cel devenit celebru în 1989, dar abandonat ca platou de știri prin 2006. Studioul 1, foarte spațios, era închiriat de PRO TV, care făcea acolo Românii au talent.

Alte televiziuni foloseau și ele alte platouri ale TVR. Dar de ce i-ar fi păsat de asta telespectatorului? Întrebare cu adevărat retorică. Mai bine faci Românii au talent decît Eurovision-ul Marinei Almășan, cel care a îngropat TVR de Revelionul 2010/2011. „Înapoi în viitor“, în 2012, problema apare în altă parte: rămasă fără un departament pe care să-l conducă, Rodica Culcer s-a mutat la 10 TV, pe care RCS-RDS i-a cedat-o pe un euro lui Radu Moraru, în semn de mulțumire față de performanțele atinse. În timp ce acesta duce, fără succes, tratative cu Romtelecom pentru intrarea 10-lui pe Dolce, Realitatea TV și Antena 3 au rămas singurele surse de informare cu privire la politică, ale românului.

Citiți restul textului în Dilema veche.

2 thoughts on “TVR fără taxă. Să ne imaginăm”

  1. Ai uitat partea aia cu pierderea excelentilor softisti care au scris si intretinut programul TVR iPlayer care permite(a) vizionarea live online a excelentelor programe de pe posturile nationale, insa doar de pe IP din Romania (si atat de smecher incat nu poate fi pacalit cu proxy ca sa ruleze din afara). La fel, romanii care nu se oboseau sa-si repare aparatele TV defecte, ca sa nu-i reclame vecinii ca se uita la TV si astfel sa devina platitori de taxa, au inceput sa si le repare, astfel nivelul cultural al romanului mediu crescand brusc.
    Pardon, exercitiul de imaginatie era doar la timpul viitor, nu si la trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *