Treaba aia cu “cele mai populare postări de anul trecut” e atât de veche, încât e o noutate. Dacă ar fi să mă iau după ce e la mine-n top 10, sunt citit atunci când scriu despre comunicare politică, filme, televiziune, software și hardware.
- Ce a câștigat și ce a pierdut Antena 3 săptămâna trecută. Adică în februarie 2016, după ordinul de evacuare al ANAF și mitingul gândit ca o demonstrație de forță și ironizat ca o adunare de pensionari. În care se povestește cum au încercat Badea și Gâdea să posede simbolic Facebook-ul înghesuindu-l în televizor cu ajutorul unui selfie.
- Lecția Facebook pentru Liviu Dragnea. Tot în februarie 2016, Dragnea a fost crucificat pe propria pagină din rețea pentru legea defăimării. O analiză a mesajelor anti, care se pare că au funcționat, fiindcă n-am mai auzit de legea respectivă.
- Tentativă de ș, ț, ă, î, â (despre diacritice corecte). Prin 2008 făceam pur și simplu un test de diacritice pe blog, ca să fiu sigur că toată lumea le vede cum trebuie. Google a continuat să trimită oameni în pagina respectivă, am dedus că nu există destul explicații despre faptul că ș-ul și ț-ul se scriu cu virgulă și nu cu sedilă sau despre felul cum îți poți instala tastatura respectivă. Am editat postul respectiv cu cele necesare și lumea a continuat să vină.
- Succesul lui Călinescu, dincolo de glume. Atunci când Călinescu a reapărut la Românii au talent, toată lumea se întreba dacă va mai face față. Am răspuns că problema lui e cel mult că e prea mare pentru un rol atât de mic. Așa s-a și întâmplat, fiindcă Florin a furat cel mai popular show din România. Toată treaba a meritat o analiză atentă, cu transcrieri ale conversațiilor juriului.
- De ce am adormit la Sieranevada. Am fost și eu la film, în septembrie, ca toată lumea, dar nu mi-a plăcut și m-am apucat de niște clovnerii pe Facebook. M-am trezit cu o grămadă de critici de film furioși în subsol, așa că m-am simțit dator să fac un post serios, în care să explic de ce nu mi-a plăcut filmul. Curios, tot balamucul m-a omologat, am primit tot felul de invitații/rugăminți să scriu despre tot felul de lucruri. O s-o mai fac.
- Sloganuri politice românești și de aiurea. Din campania la prezidențiale din 2014. Presupun că lumea a continuat să vină fiindcă nu a găsit nicăieri o paralelă între bicisnicele noastre “Mândri că suntem români” sau “România lucrului bine făcut” și formule entuziasmante de-afară, gen “Are You Thinking What We’Re Thinking?” sau “It’s the Economy, Stupid!”.
- Inedit TV! Adevăratele secrete ale lui Mărin Cornea! N-aș fi scris postul ăsta dacă n-aș fi vrut să fac o glumă răutăcioasă cu prietenii de la Kanal D, care mă invitaseră într-o excursie de presă la o struțărie de lângă Sighișoara. Am făcut pe deontologul în modul cel mai mârșav scriind despre o altă televiziune decât cea care ne-a plimbat, găzduit și alimentat cu mese bune și vin. Inedit TV-ul ăsta nu exista la vremea respectivă decât la cablistul de-acolo, probabil, și nu pe Telekomul meu, dar după aceea a apărut și, de’, postul a crescut odată cu marea televiziune a (fostului?) rapsod și marelui vânzător de alifii pentru coloana vertebrală și păr.
- Cum a îngropat Papa visul american. V-am zis că o să mai scriu de filme și uite un alt motiv. Suntem pe la jumătatea lui decembrie, lumea se încaieră în premieri și USR-uri și eu îmi petrec timpul, cu nerușinare, cu seriale de HBO nepromovate nici măcar de HBO. N-aveam niciun fel de speranțe că așa ceva va produce trafic dar uite că m-am înșelat. Văd că și varianta din Dilema are vreo 150 de share-uri.
- De ce nu ne mai schimbăm laptopul. Și când să-l schimbăm totuși. Puțină filozofie despre Legea lui Moore și self-fulfilling prophecies, încheiată cu o serie de considerații practice despre lucrurile pe ar trebui să le aibă un laptop nou. Un exercițiu în maniera lui Walt “Făcătorul de regi” Mossberg, poate cel mai influent jurnalist de tech. Care scrie orice altceva decât specificații tehnice sau, atunci când le pomenește, ele chiar contează.
- Bacalaureat, blestemul provinciei. V-am zis, filme. Spre deosebire de Sieranevada, Bacalaureat mi-a plăcut. Așa că vă las cu o hartă infracțională pe care am construit-o pentru Șapte Seri, unde am abordat subiectul altfel – scuze că e un draft, dar altceva n-am găsit prin calculator.
P.S.: Pentru amatorii de statistici, postul cu Antena 3 are vreo 31 de mii de afișări de pagină, iar Bacalaureat…, vreo 2.300.
P.P.S.: Mă simt prost față de cititorii atât de mulți care au venit la mine, în 2016, pentru atât de puține texte. Poate o să reușesc să bag mai mulți cărbuni în 2017. Dacă da, despre ce ați vrea să scriu? Sunt articolele de mai sus o indicație?