Numărul 14 din The Industry vine cu un cover story pe care l-am scris de la Cannes, de la MIPCOM, și o schimbare grafică. Dacă vă place coperta, aflați că i se datorează, ca și restul revistei, lui Max Turza, pe care foștii colegi din Ringier îl știu foarte bine. Trei lucruri care m-au frapat, personal, la Cannes, în ideea că informația propriu-zisă o să o găsiți în cele opt pagini de revistă pe care le-am scris pe tema asta:
- Media este încă o industrie înfloritoare și există diferiți oameni care se distrează făcând bani sau fac bani distrându-se. De la Mark Burnett la Robert Kyncl de la Google și la Jason Kylar de la Hulu, personajele ale căror keynote-uri le-am ascultat știu foarte bine ce fac și generează profituri imense. Un exemplu; Hulu, site mai puțn cunoscut în România fiindcă livrează video doar în SUA și Japonia, cheltuiește 500 de milioane pe conținut în 2012. Modelul de business: finanțare prin reclamă.
- Turkish Invasion: dacă în România Kanal D pare o ciudățenie și Suleyman, un soi de agresiune culturală, aflați că producțiile turcești se răspândesc ca incendiul prin toți Balcanii și țările arabe, unde apar tot mai multe televiziuni după evenimentele politice de acum doi ani. Serialele turcești au de regulă bugete mici, dar un potențial subversiv; Suleyman a stârnit polemici fiindcă gloriosului sultan îi plăceau vinul și femeile, la fel cum o poveste de dragoste între o tânără turcoaică și un grec a făcut valuri, ca să fie ulterior cumpărată și de o televiziune “dușmană” din Grecia.
- Digitalizarea se precizează: jucătorii online nativi găsesc modele de business sustenabile, în timp ce televiziunile se duc spre rețele sociale, pe care le folosesc cu cap, mai ales pentru retenția și achiziția de telespectatori. Fox și Fremantle povestesc în The Industry ce și cum.
Pentru degustătorii de grafică, poftiți și câteva exemple de layout faceliftat. Noi suntem foarte mulțumiți de ce a ieșit – și știți că nu fac exces de “foarte” când vorbesc de proiectele proprii:
Așa cum știți poate, revista o găsiți la Cărturești-Verona și AFI-Cotroceni sau vă puteți abona la ea pe site.