Tablourile lui Năstase – scheme de licitare

Cele trei tablouri scoase de Năstase la licitație vor fi expuse peste o săptămână în holul Operetei, din clădirea Tatrului Național. Nu este o expoziție dedicată, ci una curentă a Casei Alis, care prezintă obiectele ce vor fi vândute la licitația din 2 februarie. De vineri, pentru marele public, de joi seară pentru cunoscători, și până duminică la ora licitației, tocmeala pe aceste tablouri va fi din ce în ce mai intensă. Și vor fi tot felul de bărfe, mai ales că cele trei piese sunt prezentate sumar totuși în catalogul licitației, fără date despre starea lor, despre calitatea tehnică a picturii, despre posibilii autori. Dar sunt cele mai scumpe obiecte ale licitației.Exisă mai multe scenarii legate de licitarea celor trei picturi, unele la vedere, altele nu, dar toate în spiritul regulamentelor licitațiilor.

Tablourile vor fi expuse, apoi licitate în sală. Cu sau fără oferte din public. Chiar Adrian Năstase își poate cumpăra tablourile, și are mai multe variante. Oficial, familia Năstase a demonstrat ce dorea să demonstreze: autenticitate și prețul picturilor, peste 15.500 euro, a devenit informație publică, autentificată, necontestată juridic. Acum, aceste sume vor ajunge probabil și în dosarul procesului Zambaccian.

Cel mai cinstit scenariu este licitarea onestă, neorchestrată. Tablourile se vor cumpăra sau nu în funcție de ridicare cartonașelor galbene cu numere. Tot onestă este și supralicitarea regulamentară pentru obiectele rămase fără ofertă după încheierea ședinței cu strigare. Oricine poate lua picturile dacă oferă 110% față de prețul de pornire, conform regulamentului, dacă acestă clauză nu a fost însă scoasă de deponent.

Dar Năstase, sau oricine altcineva poate regiza o licitație aprinsă, prin plantarea de licitatori bine instruiți până la ce sumă să ridice prețul. În plus, există și varianta licitării la telefon, perfect nevăzut, cumpărătorul fiind reprezentat de un angajat al Casei.

Tablourile au fost prezentate în declarații ca fiind în stare foarte bună, dar mediocre ca realizare artistică, după unele păreri, de milione de dolari, după altele. Această a doua variantă îl poate deterina pe Năstase să își cumpere picturile, la un preț, semnificativ sub milioanele estimate. Ce nu a spus Adrain Năstase: cu ce tablouri a umplut golul lăsat în salonul apartamentului din Zambaccian de cele trei picturi scoase la licitație?

Pe internet, picturile pot fi văzute pe www. alis.ro, secțiunea pictură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *