Superstarleta

The first issue of Playboy, published in Decem...

Image via Wikipedia

Un presupus film pornografic cu Marilyn Monroe a fost scos la licitație de un colecționar argentinian pentru suma de 500 de mii de dolari, dar pelicula de 8 milimetri, care durează aproximativ șase minute și jumătate, nu și-a găsit cumpărător. Să fie din cauza prețului, a autenticității controversate sau dintr-un alt motiv? 

Prețul cerut de colecționar e într-adevăr mare și nu putem exclude o nepotrivire între cerere și ofertă. Nu cu mult timp în urmă însă, un fragment video cu aceeași actriță, în care se presupune că aceasta fuma marijuana, a fost vândut cu nu mai puțin de 180 de mii de dolari. Așa că ar putea fi vorba de controversa privind autenticitatea peliculei. Dar, până la urmă, dacă o persoană este atât de curios mobilată psihic încât să dea sute de mii de dolari pe un film cu o actriță dispărută în urmă cu aproape 50 de ani, ar trebui să-i pese de certificatul de autenticitate?

Discuția e puțin respingătoare, mai ales că e vorba de o actriță nu numai dispărută, ci și iubită. În mod ciudat, statutul de sex simbol al lui Marilyn Monroe funcționează mai curând ca un inhibitor de indiscreție în acest caz. E drept, alte blonde celebre, ca Pamela Anderson sau Paris Hilton, au făcut carieră pe internet cu înregistrări care le prezintă în ipostaze intime. E vorba tot de sex simboluri sau de starlete. Dar în cazul lui Marilyn, avem de-a face cu un altfel de simbol, chiar dacă al aceluiași sex. De o superstarletă, cea dintâi și singura.

După ce a devenit celebră, dar mai ales în tinerețe, Monroe a participat la un număr destul de mare de ședințe foto decoltate. Primul număr din “Playboy”, apărut la sfârșitul lui 1953, o avea chiar pe copertă. Relativ multele fotografii erotice, pe care actrița le-a făcut pentru bani sau cu nepăsare față de viitor, au ieșit la iveală mai ales după ce Marilyn a căpătat statutul de divă sexy. Publicul, însă, nu a blamat-o prea tare pentru asta, ba dimpotrivă, a compătimit-o eventual. Cumva, Monroe este celebrată și amintită până în ziua de astăzi pentru că a avut o aură transcendentă, de zeiță a erotismului, care stârnește un fel de adorație naivă, difuz-adolescentină. A fost, altfel spus, dovada blondă și cumva confortabilă că fantasmele noastre de pubertate au un corespondent real.

Într-un astfel de caz, esența atracției e foarte departe de curiozitatea mai greu de admis cu care au fost privite filmele cu Paris Hilton sau Pamela Anderson. De aceea, probabil, nici dacă fragmentul de 8 milimetri o înfățișează pe adevărata Marilyn, lumea nu va recunoaște în ea zeița, simbolul.

Articol scris pentru ediția de tipar de miercuri, 10 august, a ziarului “România liberă”

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *